Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, a njezin cilj je eliminacija svih namirnica koje izazivaju grčenje žučnog mjehura ili stvaranje žučnog kamenca. Žučni mjehur je vrećica u kojoj se sakuplja žuč koju stvara jetra (oko 1 l dnevno). Žuč sadrži žučne soli, kolesterol, fosfolipide, bilirubin, mucin i vodu, a omogućava probavu masnoća u tankom crijevu. Na aktivnost žučnog mjehura posebno djeluju maslac, vrhnje, žumanjak i slične namirnice.
Najčešće bolesti žučnog mjehura su upale i kamenci. Kamenci nastaju kao rezultat loše prehrane koja obiluje masnoćama, a uzrokuju mučninu, bol i povraćanje poslije obilnog obroka te tupu bol pod desnim rebrenim lukom. Žučni kamenci mogu izazvati žučne napadaje koji se javljaju nakon masnih obroka i koji mogu dovesti do ozbiljnih problema.
Žučna dijeta zahtijeva prestanak korištenja masnih i nezdravih namirnica i potiče pravilno konzumiranje hrane, a koristi se kako bi se žučni mjehur oporavio i zaštitio.
Temelji se na ograničenom unosu loših kalorija, kolesterola i šećera, a idealno bi bilo da dijetu prati i povećana tjelesna aktivnost.
Pravila žučne dijete
Crveno meso zamijenite bijelim, a mlijeko i ostali mliječni proizvodi koje želite koristiti moraju imati nizak udio masti. Prženu hranu je potrebno sasvim izbaciti iz jelovnika, a poželjno je izbjegavati i čokoladu, šećere i kavu. Jaja se trebaju konzumirati s oprezom i potrebno je u prehranu uključiti puno voća i povrća.
Preporučljivo je jesti 5-6 obroka dnevno, a nijedan od tih obroka ne smije niti pretežak i mastan. Hrana i piće koji se konzumiraju ne smiju biti niti prehladni niti vrući. Nakon konzumiranja hrane bilo bi dobro ležati pola sata.
Žučna dijeta podrazumijeva što manji unos masnoća pa je potrebno koristiti maslinovo ili neko drugo ulje biljnog podrijetla. Dozvoljeno je koristiti masla, ali u malim količinama, a korištenje svinjske masti bi se trebalo izbjegavati. Hrana se treba sastojati od mliječnih bjelančevina i ugljikohidrata, a bjelančevine životinjskog podrijetla možete uzimati u normalnim količinama.
Namirnice za održavanje žučne dijete
Tijekom održavanja žučne dijete preporučuju se sljedeće namirnice: voće (sve vrste voća, najbolje kuhano i bez kore, poželjni su i voćni sokovi), povrće (krumpir bez masnoća, mrkva, šparoga, cvjetača, blitva, rajčica), meso (teletina, riba, bijelo meso peradi i blijeda šunka), juhe (nemasne i povrtne), tjestenine za čiju pripremu je potrebno malo jaja, marmelade i džemovi, svježi kravlji sir, zobene pahuljice, kukuruzno brašno, nemasno mlijeko, kakao, čaj i slabija kava.
Namirnice koje treba izbjegavati
Jaja, margarin, svinjsku i guščju mast, suho, pečeno i pohano meso, govedinu, salame, konzerve i hrenovke, sve zrele, masne ili sušene sireve, sardine i kavijar, sve umake od pečenja, tartar umak, pečeni ili restani krumpir, leću, grah, rotkvicu, kupus, kelj, repu, tijesto i kruh s kvascem i puno jaja i maslaca, feferone, papriku, salatu od kupusa i graha.
Od začina je potrebno izbjegavati cimet, papriku, papar, klinčić i muškatni oraščić. Također je potrebno izbjegavati sva alkoholna pića, posebice rakiju i hladno pivo.
U slučaju pojave snažnih bolova, potrebno je suzdržavati se od hrane i ograničiti se na čaj i blago zaslađenu vodu do prestanka bolova. Postupno se u prehranu mogu uključiti voćni sokovi (nerashlađeni), pasirano kuhano povrće, riža na razrijeđenom mlijeku te pšenična krupica.
Nekoliko dana nakon prestanka simptoma može se konzumirati nemasna juha sa pšeničnom krupicom, rižom ili tjesteninom te nemasno mlijeko i keksi.
Primjer jelovnika žučne dijete
Žučna dijeta bazira se na nezačinjenoj i nemasnoj hrani koja neće pogodovati velikom izlučivanju žuči. Namirnice trebaju biti kuhane na pari ili u vodi, a nikako pržene ili pečene u dubokom ulju.
1. dan
Zajutrak: čaša mlijeka, dvije šnite kruha s medom
Doručak: sok od jabuke i mrkve
Ručak: juha od kosti, pire krumpir, teleći odrezak i šnita kruha
Večera: tjestenina s mljevenom junetinom
2. dan
Zajutrak: griz na mlijeku i čaj od šipka
Doručak: sok od naranče
Ručak: riža i pirjana piletina, salata od cikle
Večera: palenta sa svježim sitom, zelena salata
3. dan
Zajutrak: kruh i svježi sir
Doručak: kompot od jabuka
Ručak: tjestenina s mljevenim mesom, salata od rajčice
Večera: pirjana piletina i restana kukuruzna krupica
4. dan
Zajutrak: marmelada i kruh, čaj od šipka
Doručak: kompot od kruške
Ručak: juha od kosti i mljeveno mesto s tjesteninom
Večera: kuhani karfiol i rižoto od piletine
5. dan
Zajutrak: čaj od šipka i griz na mlijeku
Doručak: banana i probiotički jogurt
Ručak: juha od kosti, juneći odrezak i kuhani krumpir s povrćem
Večera: tjestenina sa sirom i jogurt
6. dan
Zajutrak: bijela kava i kruh s medom
Doručak: puding od vanilije i limunada
Ručak: juha od pasiranog povrća, riža s tikvicama i kuhani file oslića
Večera: varivo od krumpira, junetina s tjesteninom
7. dan
Zajutrak: čaj od šipka i marmelada s kruhom
Doručak: pire od jabuke
Ručak: juha od kosti, kuhani krumpir, pureća pljeskavica i salata od cikle
Večera: krem juha od povrća, šnita kruha, tekući jogurt
Žučna dijeta se može provoditi prije i poslije operacije te tijekom trudnoće, a o tome će i ovisiti točan izgled jelovnika.
Autor: A.V., Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.