• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / Žučna dijeta
piletina-s-povrcem

Žučna dijeta

Objavljeno: 25.01.2019. Autor: Martina Lovaković

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, a njezin cilj je eliminacija svih namirnica koje izazivaju grčenje žučnog mjehura ili stvaranje žučnog kamenca. Žučni mjehur je vrećica u kojoj se sakuplja žuč koju stvara jetra (oko 1 l dnevno). Žuč sadrži žučne soli, kolesterol, fosfolipide, bilirubin, mucin i vodu, a omogućava probavu masnoća u tankom crijevu. Na aktivnost žučnog mjehura posebno djeluju maslac, vrhnje, žumanjak i slične namirnice.

Najčešće bolesti žučnog mjehura su upale i kamenci. Kamenci nastaju kao rezultat loše prehrane koja obiluje masnoćama, a uzrokuju mučninu, bol i povraćanje poslije obilnog obroka te tupu bol pod desnim rebrenim lukom. Žučni kamenci mogu izazvati žučne napadaje koji se javljaju nakon masnih obroka i koji mogu dovesti do ozbiljnih problema.

Žučna dijeta zahtijeva prestanak korištenja masnih i nezdravih namirnica i potiče pravilno konzumiranje hrane, a koristi se kako bi se žučni mjehur oporavio i zaštitio.

Temelji se na ograničenom unosu loših kalorija, kolesterola i šećera, a idealno bi bilo da dijetu prati i povećana tjelesna aktivnost.

Pravila žučne dijete

Crveno meso zamijenite bijelim, a mlijeko i ostali mliječni proizvodi koje želite koristiti moraju imati nizak udio masti. Prženu hranu je potrebno sasvim izbaciti iz jelovnika, a poželjno je izbjegavati i čokoladu, šećere i kavu. Jaja se trebaju konzumirati s oprezom i potrebno je u prehranu uključiti puno voća i povrća.

Preporučljivo je jesti 5-6 obroka dnevno, a nijedan od tih obroka ne smije niti pretežak i mastan. Hrana i piće koji se konzumiraju ne smiju biti niti prehladni niti vrući. Nakon konzumiranja hrane bilo bi dobro ležati pola sata.

Žučna dijeta podrazumijeva što manji unos masnoća pa je potrebno koristiti maslinovo ili neko drugo ulje biljnog podrijetla. Dozvoljeno je koristiti masla, ali u malim količinama, a korištenje svinjske masti bi se trebalo izbjegavati. Hrana se treba sastojati od mliječnih bjelančevina i ugljikohidrata, a bjelančevine životinjskog podrijetla možete uzimati u normalnim količinama.

Namirnice za održavanje žučne dijete

Tijekom održavanja žučne dijete preporučuju se sljedeće namirnice: voće (sve vrste voća, najbolje kuhano i bez kore, poželjni su i voćni sokovi), povrće (krumpir bez masnoća, mrkva, šparoga, cvjetača, blitva, rajčica), meso (teletina, riba, bijelo meso peradi i blijeda šunka), juhe (nemasne i povrtne), tjestenine za čiju pripremu je potrebno malo jaja, marmelade i džemovi, svježi kravlji sir, zobene pahuljice, kukuruzno brašno, nemasno mlijeko, kakao, čaj i slabija kava.

Namirnice koje treba izbjegavati

Jaja, margarin, svinjsku i guščju mast, suho, pečeno i pohano meso, govedinu, salame, konzerve i hrenovke, sve zrele, masne ili sušene sireve, sardine i kavijar, sve umake od pečenja, tartar umak, pečeni ili restani krumpir, leću, grah, rotkvicu, kupus, kelj, repu, tijesto i kruh s kvascem i puno jaja i maslaca, feferone, papriku, salatu od kupusa i graha.

Od začina je potrebno izbjegavati cimet, papriku, papar, klinčić i muškatni oraščić. Također je potrebno izbjegavati sva alkoholna pića, posebice rakiju i hladno pivo.

U slučaju pojave snažnih bolova, potrebno je suzdržavati se od hrane i ograničiti se na čaj i blago zaslađenu vodu do prestanka bolova. Postupno se u prehranu mogu uključiti voćni sokovi (nerashlađeni), pasirano kuhano povrće, riža na razrijeđenom mlijeku te pšenična krupica.

Nekoliko dana nakon prestanka simptoma može se konzumirati nemasna juha sa pšeničnom krupicom, rižom ili tjesteninom te nemasno mlijeko i keksi.

Primjer jelovnika žučne dijete

Žučna dijeta bazira se na nezačinjenoj i nemasnoj hrani koja neće pogodovati velikom izlučivanju žuči. Namirnice trebaju biti kuhane na pari ili u vodi, a nikako pržene ili pečene u dubokom ulju.

1. dan

Zajutrak: čaša mlijeka, dvije šnite kruha s medom

Doručak: sok od jabuke i mrkve

Ručak: juha od kosti, pire krumpir, teleći odrezak i šnita kruha

Večera: tjestenina s mljevenom junetinom

2. dan

Zajutrak: griz na mlijeku i čaj od šipka

Doručak: sok od naranče

Ručak: riža i pirjana piletina, salata od cikle

Večera: palenta sa svježim sitom, zelena salata

3. dan

Zajutrak: kruh i svježi sir

Doručak: kompot od jabuka

Ručak: tjestenina s mljevenim mesom, salata od rajčice

Večera: pirjana piletina i restana kukuruzna krupica

4. dan

Zajutrak: marmelada i kruh, čaj od šipka

Doručak: kompot od kruške

Ručak: juha od kosti i mljeveno mesto s tjesteninom

Večera: kuhani karfiol i rižoto od piletine

5. dan

Zajutrak: čaj od šipka i griz na mlijeku

Doručak: banana i probiotički jogurt

Ručak: juha od kosti, juneći odrezak i kuhani krumpir s povrćem

Večera: tjestenina sa sirom i jogurt

6. dan

Zajutrak: bijela kava i kruh s medom

Doručak: puding od vanilije i limunada

Ručak: juha od pasiranog povrća, riža s tikvicama i kuhani file oslića

Večera: varivo od krumpira, junetina s tjesteninom

7. dan

Zajutrak: čaj od šipka i marmelada s kruhom

Doručak: pire od jabuke

Ručak: juha od kosti, kuhani krumpir, pureća pljeskavica i salata od cikle

Večera: krem juha od povrća, šnita kruha, tekući jogurt

Žučna dijeta se može provoditi prije i poslije operacije te tijekom trudnoće, a o tome će i ovisiti točan izgled jelovnika.

Autor: A.V., Foto: Einladung_zum_Essen/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

torta od malina

Neodoljivo brza torta od malina

Vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala nešto slatko, a pritom najviše mislimo na kolače i torte. Probali bi sve te slatke divote, no kad se maline spoje s pregrštom osvježavajuće kreme i …

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

Prethodna objava: «piletina-s-kvinojom Dijabetička dijeta
Sljedeća objava: Banana dijeta banana»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.