• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / Zona dijeta
grilana-piletina

Zona dijeta

Objavljeno: 01.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Zona dijeta ili “Prehrana u zoni” nije uobičajena dijeta nego je riječ o trajnoj promjeni prehrane i prehrambenih navika. Autor dijete je biokemičar i nutricionist Barry Sears, a ona se temelji na ravnoteži između tvari pod imenom eikosanoidi i hormona inzulina.

Eikosanoidi su zaduženi za kontrolu niza vitalnih funkcija organizma, odnosno rad živčanog, kardiovaskularnog i imunološkog sustava. Sears tvrdi da postoje “dobri” i “loši” eikosanoidi. Veza između inzulina i ovih tvari očituje se kod rasta razine inzulina u krvi, jer u tom slučaju nastaju “loši” eikosanoidi.

Doktor Sears je kreirao Zona dijetu s ciljem da se spriječi stvaranje loših eikosanoida i održi ravnoteža u našem tijelu. Prehrana ove dijete temelji se na unosu 40% ugljikohidrata, 30% masti i 30% proteina. Takva kombinacija trebala bi razinu inzulina održavati stabilnom.

Zona dijeta preporučuje unos od 1200 kalorija dnevno za žene i 1500 kalorija za muškarce. Dopušteno je jesti sve, ali umjereno. Potrebno je konzumirati obilje voća i povrća, a svaki obrok mora sadržavati i proteine. Većina ugljikohidrata dolazi iz voća i povrća, a unos krumpira, riže i kruha je ograničen. Masnoće potječu iz, primjerice, badema, maslina ili maslinovog ulja.

Neki od poznatih sljedbenika Zona dijete su: Jennifer Aniston, Sandra Bullock i Demi Moore.

Pravila Zona dijete

Zona dijeta regulira unos proteina, ugljikohidrata i masnoća. Formirani su u blokove, tako da jedan blok ugljikohidrata sadrži 9 grama ugljikohidrata, blok proteina sadrži 7 grama proteina, a blok masnoća sastoji se od 1,5 grama masnoća.

Učestali obroci održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i kontroliraju glad pa je potrebno imati barem pet obroka dnevno, od kojih su tri veća obroka. Važno je da razmaci između obroka ne budu duži od pet sati. Svaki od tih obroka ne smije sadržavati više od 500 kalorija, a tijekom dana je potrebno unijeti oko 2 litre vode.

Dozvoljene namirnice

Proteini: puretina, piletina i meso ostale peradi, jaja i mliječni proizvodi s manjim udjelom masti, morski plodovi, leća, grah i soja

Ugljikohidrati: povrće voće, ječam, zobeno brašno

Masti: maslinovo ulje i bučino ulje

Zabranjene namirnice

Crveno meso, punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, pečeni krumpir, kruh. žitarice, riža, banane, mango, papaja, većina voćnih sokova, grožđice, mrkva, kukuruz, alkohol.

Primjer jelovnika Zona dijete

Doručak: 200 grama svježeg sira, 1 kivi, 1 jabuka, 3 žličice badema narezanih na listiće, malo cimeta. Sir pomiješajte s cimetom i poslužite ga s voćem i bademima.

Ručak: 130 grama morskih plodova, 1 zelena paprika, 1 glavica luka, 1 rajčica, malo maslinovog ulja, 1 žlica light majoneze, sol, ocat. Morske plodove pomiješajte s majonezom, a uz to napravite salatu od povrća. Za desert možete pojesti jabuku.

Međuobrok: 1 šalica svježeg sira, 1 mandarina i 3 badema.

Večera: 120 grama ribljeg fileta, 1 žličica maslinovog ulja, 200 grama zelene mahune, kriška limuna, češnjak, peršin, sol i papar. Ribu premažite uljem i pecite na žaru po 5 minuta sa svake strane, a zatim začinite navedenim začinima. Zelene mahune skuhajte na pari i poslužite uz ribu. Za desert možete pojesti naranču.

Kasni večernji međuobrok: kriška ementalera i šalica jagoda.

Prednosti i nedostatci Zona dijete

Prehrana kakvu preporučuje Zona dijeta jača protok krvi u našem organizmu, povećava psihičku i fizičku izdržljivost te u potpunosti mijenja naš način života. Zbog uravnotežene razine šećera u krvi, mentalne, kao i fizičke sposobnosti jačaju i smanjuje se mogućnost pojave gladi između obroka.

Kao nedostatak Zona dijete moglo bi se navesti to da ona nekima može djelovati komplicirano zbog kombiniranja namirnica po blokovima gdje za doručak, ručak i večeru treba odabrati po tri bloka proteina, ugljikohidrata i masnoća, dok je za međuobroke dovoljan po jedan blok od svakoga.

Zona dijeta se zbog povećanog unosa proteina ne preporučuje bubrežnim bolesnicima. Povećani unos proteina, osobito onih životinjskog podrijetla, može dovesti do povišenog kolesterola i triglicerida te pojave kardiovaskularnih bolesti.

Dijeta predlaže i smanjeni unos dijetalnih vlakana, što za posljedicu može imati probavne smetnje.

Zona dijeta ne nudi brzo rješenje i uz pomoć nje možete izgubiti otprilike jedan kilogram tjedno. Vježbanje nije obavezno, ali je svakako preporučljivo.

Autor: A.V., Foto: Ananya440/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

torta od sira

Cheesecake s višnjama

Ako želite desert bez pečenja tada je cheesecake sa višnjama pravo rješenje. Ova poslastica oduševljava mlade i starije, a može se jesti u bilo koje doba godine. Osvježavajući okus deserta odvest će vas u neke daleke …

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

Prethodna objava: «povrtna-pizza UN dijeta
Sljedeća objava: Dijeta 10 posto tjestenina-s-rajcicama-i-pestom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.