Svake godine kako ljeto završava i bližimo se jeseni stiže i vrijeme koje veseli sve one zaljubljene u dobru zimnicu. Priroda nas u ovo doba obasipa sa toliko mnogo plodova da je nemoguće sve ih konzumirati i ne obradimo li ove namirnice na način na koji ćemo ih moći jesti i u dubokoj zimi one će propasti.
Nikada nije na odmet načiniti nešto fino i zdravo u čemu ćete moći uživati i vi i vaša obitelj i prijatelji, ujedno uštedjeti novac i ne rasipati plodove prirode. Zimnica je najbolji mogući način da se ujedno osigurate da jedete organsku hranu u čije podrijetlo ste sigurni, pa tako pripazite pri odabiru namirnica koje će ući u repertoar bočica ajvara, džemova, pekmeza, kiselog povrća i sličnog.
Ako već niste u mogućnosti držati vlastiti povrtnjak ili voćnjak, bilo iz financijskih razloga ili nedostatka prostora, pripazite da namirnice koje kupujete za zimnicu dođu od provjerenih uzgajivača. Najbolja opcija je poći na zelenu tržnicu gdje ćete dobiti odličan omjer cijene i kvalitete i još se možete i malo zabaviti uživate li u cjenkanju.
Naravno možete načiniti pekmez i zimi, ali imajte na umu da voće koje kupujete izvan sezone nije ni približne kvalitete onome koje možete nabaviti sada. Platit ćete manje za kvalitetnije plodove načinite li zimnicu sada.
Možete podijeliti ovaj posao na nekoliko vikenda pa jedan vikend posvetite džemovima, jedan vikend ukiseljenom povrću, jedan vikend ajvaru i tako dalje. Ovo će biti odlična prilika da se iznova zbližite sa obitelji i prijateljima i ujedno načinite nešto korisno.
Dakle bit će vam potrebne gulilice za povrće, vrlo veliki lonci, mašinice za pasiranje povrća, sterilne staklenke sa čepovima koji odlično pristaju. Kuhače, šefljice, sol, šećer,limunska kiselina, ocat, cjedila i puno ljubavi i volje koje vjerujemo da vam ne nedostaje. Pripremite se za oštru zimu na vrijeme i nabavite sve potrepštine koje će vam zatrebati za najbolju zimnicu do sada. Sve je samo stvar dobre organizacije i vještih ruku.
Autor: L.K.