• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Zdrave mini uskrsne pince
zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Objavljeno: 18.04.2019. Autor: Ivana Zajačko

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je postala nezaobilazna na mom uskrsnom jelovniku za doručak.

S obzirom na to da sam prešla na zdrav način prehrane i ne konzumiram gluten, šećer, maslac ni mlijeko, moja mislija je bila napraviti zdravu verziju prilagođenu mom načinu prehrane. imati zdravu verziju pince koja će krasiti moj stol u nedjelju. I evo je!

Nakon par propalih pokušaja uspjela sam dobiti divnu, okusom identičnu pravoj tradicionalnoj pinci. Čak su i stari Istrijani rekli da ne mogu primiijetiti razliku. Ja, naravno presretna, odmah sam morala podijeliti ovaj recept s vama.

Recept za zdravu pincu

zdrava uskrsna pinca

Sastojci

  • 400 gr brašna bez glutena (u mom slučaju Nutri Free mješavina za kruh)
  • 5 žlica ksilitola (brezinog šećera)
  • 1 prašak za pecivo bez glutena
  • Korica 1 limuna
  • Korica 1 naranče
  • 1 žlica tekuće vanilije
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • 2 žlice punomasnog kokosovog vrhnja
  • 1 domaće jaje
  • 30gr kokosovog ulja
  • 1 svježi kvasac (kockica 42gr)
  • 2 dl bademovog mlijeka + 1 žlica ksilitola
  • Sušene grožđice
  • Sjeckani prženi lješnjaci

Priprema

Svježi kvasac izmrvite u bademovom mlijeku sa žlicom ksilitola i stavite na toplo da se aktivira.

Brašno prosijte kroz sito u dublju posudu, dodajte mu 5 žlica šećera, prašak za pecivo, koricu naranče i koricu limuna i promješajte.

Napravite, u sredini, rupu u koju stavite punomasno kokosovo vrhnje i jaje.

Zatim na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.

S mikserom (spiralnim nastavcima) miksajte jaje sa kokosovim vrhnjem (u sredini tijesta). U laganom tankom nizu sipajte kokosovo ulje i miksajte (još uvijek samo u sredini tijesta – brašno treba biti okolo). Zatim dodajte nadošli kvasac i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Sad polako hvatajte mikserom brašno sa strane i po malo miksajte da vam sve bude jednolično i da vam ne ostanu grudvice. Dobit ćete malo rijeđe tijesto. Ne dodavajte više brašna jer ćete dobiti pretvrdu smijesu i neće vam se moći dići.

Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplom i svjetlom mjestu da se digne. (Meni se dizalo 2 sata)

Nakon sat-dva, špatulom, premjesite tijesto, umješajte sušene grožđice i sjeckane pržene bademe, istresite na pobrašnjenu podlogu i sa vrlo malo prašna napravite oblik koji želite.

uskrsna pinca priprema

pinca priprema tijesta

Stavite u zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilirajuća) ili na 140°C obična i pecite nekih 20-ak minuta, taman da se digne kako treba.

Ovo je trenutak da ju premažete (ako ćete ju premazivati), a ako ne pojačajte pećnicu na 170°C (ventilirajuća) ili 160°C (obična) i pecite ju još nekih 10-ak min (dok ne porumene).

zdrava pinca za uskrs

Ja sam svoje mini pince premazala 1 žumanjkom kojeg sam, pjenjačom, izradila sa 1 žlicom ksilitola i 1 žlicom soka od naranče.

U slast i sretan vam Uskrs!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka je sjajan fini desert koji vas je oduševio već nebrojeno puta u kuhinjama vaše bake ili mame. Vrlo je jednostavan i idealan za ovo godišnje doba dok vani rominja kiša a vi želite nešto slatko, voćno, …

crumble-od-borovnica

Crumble od borovnica

Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač …

Slasne rafaelo kocke

Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom …

Prethodna objava: «proljetna salata sa svjezim sirom i indijskim orascicima Proljetna salata sa svježim sirom i indijskim oraščićima
Sljedeća objava: Kremasto savršenstvo – Mileram kocke mileram kocke»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.