Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je postala nezaobilazna na mom uskrsnom jelovniku za doručak.
S obzirom na to da sam prešla na zdrav način prehrane i ne konzumiram gluten, šećer, maslac ni mlijeko, moja mislija je bila napraviti zdravu verziju prilagođenu mom načinu prehrane. imati zdravu verziju pince koja će krasiti moj stol u nedjelju. I evo je!
Nakon par propalih pokušaja uspjela sam dobiti divnu, okusom identičnu pravoj tradicionalnoj pinci. Čak su i stari Istrijani rekli da ne mogu primiijetiti razliku. Ja, naravno presretna, odmah sam morala podijeliti ovaj recept s vama.
Recept za zdravu pincu
Sastojci
- 400 gr brašna bez glutena (u mom slučaju Nutri Free mješavina za kruh)
- 5 žlica ksilitola (brezinog šećera)
- 1 prašak za pecivo bez glutena
- Korica 1 limuna
- Korica 1 naranče
- 1 žlica tekuće vanilije
- 1 žlica ruma (po želji)
- 2 žlice punomasnog kokosovog vrhnja
- 1 domaće jaje
- 30gr kokosovog ulja
- 1 svježi kvasac (kockica 42gr)
- 2 dl bademovog mlijeka + 1 žlica ksilitola
- Sušene grožđice
- Sjeckani prženi lješnjaci
Priprema
Svježi kvasac izmrvite u bademovom mlijeku sa žlicom ksilitola i stavite na toplo da se aktivira.
Brašno prosijte kroz sito u dublju posudu, dodajte mu 5 žlica šećera, prašak za pecivo, koricu naranče i koricu limuna i promješajte.
Napravite, u sredini, rupu u koju stavite punomasno kokosovo vrhnje i jaje.
Zatim na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.
S mikserom (spiralnim nastavcima) miksajte jaje sa kokosovim vrhnjem (u sredini tijesta). U laganom tankom nizu sipajte kokosovo ulje i miksajte (još uvijek samo u sredini tijesta – brašno treba biti okolo). Zatim dodajte nadošli kvasac i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Sad polako hvatajte mikserom brašno sa strane i po malo miksajte da vam sve bude jednolično i da vam ne ostanu grudvice. Dobit ćete malo rijeđe tijesto. Ne dodavajte više brašna jer ćete dobiti pretvrdu smijesu i neće vam se moći dići.
Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplom i svjetlom mjestu da se digne. (Meni se dizalo 2 sata)
Nakon sat-dva, špatulom, premjesite tijesto, umješajte sušene grožđice i sjeckane pržene bademe, istresite na pobrašnjenu podlogu i sa vrlo malo prašna napravite oblik koji želite.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilirajuća) ili na 140°C obična i pecite nekih 20-ak minuta, taman da se digne kako treba.
Ovo je trenutak da ju premažete (ako ćete ju premazivati), a ako ne pojačajte pećnicu na 170°C (ventilirajuća) ili 160°C (obična) i pecite ju još nekih 10-ak min (dok ne porumene).
Ja sam svoje mini pince premazala 1 žumanjkom kojeg sam, pjenjačom, izradila sa 1 žlicom ksilitola i 1 žlicom soka od naranče.
U slast i sretan vam Uskrs!
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.