• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recenzije / Literatura / Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

Objavljeno: 31.05.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Začini i začinsko bilje nekada su bili ekskluzivne namirnice koje su povezivale daleke civilizacije i zbog njih se ratovalo, a s vremenom su postali dostupni svima. Dok su se nekoć upotrebljavali za popravljanje okusa i mirisa nekvalitetne i neukusne hrane, danas ih koristimo kako bismo jelima dali onaj završni pečat i time dodatno pojačali gastronomski doživljaj.

Osim što sasvim obično jelo mogu pretvoriti u gastronomski užitak, neke od ovih namirnica imaju ljekovita svojstva, a koriste se i za sprječavanje kvarenja hrane. Vrijedne i zanimljive informacije o tome sadrži knjiga “Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena”. Uz informacije o antimikrobnim svojstvima začina, u knjizi se nalazi i najpotpuniji popis začinskog bilja koje se može uzgajati na našim prostorima.

Autori ove knjige prvenstveno nastoje približiti čitateljima temeljnu biologiju i ulogu mikroba u ekosustavima, a potom ih upoznati i s biokemijom začina i začinskog bilja kako bi učinili jasnijima znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina.

U prvom dijelu knjige obrađeni su brojni znanstveni podaci i dokazi o kemijskom sastavu i protumikrobnom djelovanju začina i aromatičnog bilja na različite vrste bakterija i gljivica, dok drugi dio sadrži informacije o stotinjak navedenih začinskih biljaka. Uz detaljan opis i porijeklo svake biljke, naveden je i njihov sastav te način uporabe u kulinarstvu.

Knjiga sadrži i zanimljive informacije o povijesti začina te o tome koji su začini karakteristični za, primjerice, kuhinju srednje i sjeverne Europe, zapadne i srednje Azije, Afrike itd. Također su spomenute i opisane specifične svjetski poznate mješavine začina kao što su Garam masala, Baharat, Kineskih pet začina, Bumbu i drugi.

Čitatelje u prilogu knjige očekuju i korisni savjeti o tome kako najbolje kombinirati začine i pojedine vrste jela i povrća.

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako je knjiga ZAČINI – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena izvrsna dopuna znanja za sve one koji se bave kulinarstvom i žele naučiti nešto više o začinima.

Kategorija: Literatura

Želite se zasladiti?

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

torta od malina i čokolade

Torta od malina i čokolade

Danas za vas imam ukusan i osvježavajuć desert inspiriran toplim i sunčanim danom! Kremasti sloj čokolade i ukusne maline čine okus ove sočne torte gotovo savršenim. Recept za tortu od malina i čokolade Sastojci za …

Prethodna objava: «pečena pačja prsa s baby mrkvom i salatom Pačja prsa s pečenim mladim krumpirom i baby mrkvom
Sljedeća objava: Travarica od zelenih oraha »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.