• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recenzije / Literatura / Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

Objavljeno: 31.05.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Začini i začinsko bilje nekada su bili ekskluzivne namirnice koje su povezivale daleke civilizacije i zbog njih se ratovalo, a s vremenom su postali dostupni svima. Dok su se nekoć upotrebljavali za popravljanje okusa i mirisa nekvalitetne i neukusne hrane, danas ih koristimo kako bismo jelima dali onaj završni pečat i time dodatno pojačali gastronomski doživljaj.

Osim što sasvim obično jelo mogu pretvoriti u gastronomski užitak, neke od ovih namirnica imaju ljekovita svojstva, a koriste se i za sprječavanje kvarenja hrane. Vrijedne i zanimljive informacije o tome sadrži knjiga “Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena”. Uz informacije o antimikrobnim svojstvima začina, u knjizi se nalazi i najpotpuniji popis začinskog bilja koje se može uzgajati na našim prostorima.

Autori ove knjige prvenstveno nastoje približiti čitateljima temeljnu biologiju i ulogu mikroba u ekosustavima, a potom ih upoznati i s biokemijom začina i začinskog bilja kako bi učinili jasnijima znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina.

U prvom dijelu knjige obrađeni su brojni znanstveni podaci i dokazi o kemijskom sastavu i protumikrobnom djelovanju začina i aromatičnog bilja na različite vrste bakterija i gljivica, dok drugi dio sadrži informacije o stotinjak navedenih začinskih biljaka. Uz detaljan opis i porijeklo svake biljke, naveden je i njihov sastav te način uporabe u kulinarstvu.

Knjiga sadrži i zanimljive informacije o povijesti začina te o tome koji su začini karakteristični za, primjerice, kuhinju srednje i sjeverne Europe, zapadne i srednje Azije, Afrike itd. Također su spomenute i opisane specifične svjetski poznate mješavine začina kao što su Garam masala, Baharat, Kineskih pet začina, Bumbu i drugi.

Čitatelje u prilogu knjige očekuju i korisni savjeti o tome kako najbolje kombinirati začine i pojedine vrste jela i povrća.

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako je knjiga ZAČINI – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena izvrsna dopuna znanja za sve one koji se bave kulinarstvom i žele naučiti nešto više o začinima.

Kategorija: Literatura

Želite se zasladiti?

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

torta od malina i čokolade

Torta od malina i čokolade

Danas za vas imam ukusan i osvježavajuć desert inspiriran toplim i sunčanim danom! Kremasti sloj čokolade i ukusne maline čine okus ove sočne torte gotovo savršenim. Recept za tortu od malina i čokolade Sastojci za …

torta od naranci

Torta od naranči

Nećete pogriješiti ako iskombinirate voće i desert. Slatko obogaćeno voćem je pravi dobitak, pa tako pokušajte s pripremom torte od naranči. Ova ukusna slatka torta klasik je na proslavama rođendana, godišnjica, blagdana …

Prethodna objava: «pečena pačja prsa s baby mrkvom i salatom Pačja prsa s pečenim mladim krumpirom i baby mrkvom
Sljedeća objava: Travarica od zelenih oraha »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.