Začini i začinsko bilje nekada su bili ekskluzivne namirnice koje su povezivale daleke civilizacije i zbog njih se ratovalo, a s vremenom su postali dostupni svima. Dok su se nekoć upotrebljavali za popravljanje okusa i mirisa nekvalitetne i neukusne hrane, danas ih koristimo kako bismo jelima dali onaj završni pečat i time dodatno pojačali gastronomski doživljaj.
Osim što sasvim obično jelo mogu pretvoriti u gastronomski užitak, neke od ovih namirnica imaju ljekovita svojstva, a koriste se i za sprječavanje kvarenja hrane. Vrijedne i zanimljive informacije o tome sadrži knjiga “Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena”. Uz informacije o antimikrobnim svojstvima začina, u knjizi se nalazi i najpotpuniji popis začinskog bilja koje se može uzgajati na našim prostorima.
Autori ove knjige prvenstveno nastoje približiti čitateljima temeljnu biologiju i ulogu mikroba u ekosustavima, a potom ih upoznati i s biokemijom začina i začinskog bilja kako bi učinili jasnijima znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina.
U prvom dijelu knjige obrađeni su brojni znanstveni podaci i dokazi o kemijskom sastavu i protumikrobnom djelovanju začina i aromatičnog bilja na različite vrste bakterija i gljivica, dok drugi dio sadrži informacije o stotinjak navedenih začinskih biljaka. Uz detaljan opis i porijeklo svake biljke, naveden je i njihov sastav te način uporabe u kulinarstvu.
Knjiga sadrži i zanimljive informacije o povijesti začina te o tome koji su začini karakteristični za, primjerice, kuhinju srednje i sjeverne Europe, zapadne i srednje Azije, Afrike itd. Također su spomenute i opisane specifične svjetski poznate mješavine začina kao što su Garam masala, Baharat, Kineskih pet začina, Bumbu i drugi.
Čitatelje u prilogu knjige očekuju i korisni savjeti o tome kako najbolje kombinirati začine i pojedine vrste jela i povrća.
S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako je knjiga ZAČINI – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena izvrsna dopuna znanja za sve one koji se bave kulinarstvom i žele naučiti nešto više o začinima.