Curry je tradicionalno indijsko jelo i meni omiljeni “to-go” obrok, pripremam ga kad god se zaželim toplog, kremastog i bogatog okusa. Iako zvuči pomalo komplicirano i egzotično, jako je jednostavan za napraviti, čak i ako ste početnik u kuhinji. Zapravo je jako sličan našem klasičnom varivu s povrćem.
Baza mu je naravno curry pasta (ili mješavina curry začina u prahu).
Što se ostalih sastojaka tiče, pustite mašti na volju (ili pogledajte što imate u hladnjaku :)).
Svakako preporučujem korištenje kokosovog mlijeka. U kombinaciji sa sjeckanom rajčicom dobit ćete bogati kremasti umak u kojem se okus kokosa gotovo i ne osjeti.
Ja sam isprobala brojne verzije ovog jela i, iskreno, trebalo mi je dosta pokušaja dok nisam pronašla savršenu kombinaciju namirnica i začina koja odgovara mom mediteranskom nepcu.
Danas vam donosim meni omiljeni curry recept baziran na slanutku, batatu i grašku.
Slobodno dodajte povrće koje vama najviše odgovara (cvjetača i leća takodjer divno funkcioniraju), samo pripazite da glavnu ulogu ipak ima umak. Žlica maslaca od kikirikija na samom kraju savršeno zaokružuje cijelu priču.
Ako vas do sada nisam kupila, još bi dodala kako se sve priprema u jednom loncu (nema puno prljavog posuđa, yaaaay) i sve je gotovo za otprilike 30 minuta. Sve namirnice su bazne i većinu imate u hladnjaku. Čak i kokosovo mlijeko možete kupiti u većini dućana. Jako fino paše uz basmati rižu i lagano popržene indijske oraščiće.
Recept za veganski curry
Sastojci
- Poriluk
- Crvena paprika
- 2 režnja češnjaka
- Batat izrezan na komadiće
- Žličica izribanog đumbira
- 400 grama zaledjenog graška
- 250 grama slanutka- skuhanog ili iz konzerve
- Žlica curry paste ili 2 žlice curry mješavine začina
- 400 grama (konzerva) sjeckane rajčice
- 400 ml (konzerva) kokosovog mlijeka* (ja uvijek koristim marku Blue Dragon),
- Žlica maslaca od kikirikija
Sastojci za posluživanje
- Šaka indijskih oraščića
- Basmati riža
*Važno je koristiti kokosovo mlijeko iz konzerve a ne iz tetrapaka (iz tetrapaka je za piće, a ne za kuhanje)
Priprema
- U širokom loncu zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani poriluk i narezanu crvenu papriku.
- Dinstati na laganoj vatri 10 ak minuta te po potrebi dodati malo vode.
- Kad je povrće omekšalo dodati češnjak, djumbir i na kockice narezani batat i pustiti na vatri par minuta. (pazite da češnjak ne zagori)
- Dodajte curry pastu ili prah, kokosovo mlijeko, nasjeckane rajčice i malo vode (oko 2 dcl).
- Posolite po ukusu.
- Nakon 10-ak minuta dodati zaledjeni grašak. Nastaviti kuhati jos 15-ak minuta, dok batat potpuno ne omekša. Pred sam kraj dodati kuhani slanutak.
- Prije gašenja probajte te po potrebi dodajte sol ili malo čilija.
- Kad je povrće gotovo a okus vam odgovara u umak umiješajte žlicu maslaca od kikirikija i sklonite s vatre.
- Popržite indijske oraščiće na laganoj vatri bez ulja te ih pospite po gotovom umaku.
Poslužite uz kuhanu basmati rižu.
DOBAR TEK!
Ja sam Nataša Rajčević, Zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.
Mare
njaaaam 🙂 obožavam curry i budem baš problala po tvom receptu
Katja
Izvrstan recept, jos bolji okus, imala sam tu cast probati ga upravo kod divne Nataše!