Majčina dušica je začinska biljka koju mnogi poistovjećuju s timijanom, međutim riječ je o različitim biljkama. Timijan raste uspravno i ima uže listove koji su lagano povinuti prema dolje …
Origano
Origano je nezaobilazan začin u talijanskoj kuhinji, a i kod nas se obavezno koristi pri izradi pizze. Riječ je o grmolikoj zeljastoj trajnici iz porodice usnjača, kojoj pripadaju i ružmarin …
Hren
Hren (lat. Armoracia rusticana) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice Brassicaceae. Raste na vlažnim terenima diljem svijeta, a njegovom pradomovinom smatra se središnja i jugoistočna …
Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena
Začini i začinsko bilje nekada su bili ekskluzivne namirnice koje su povezivale daleke civilizacije i zbog njih se ratovalo, a s vremenom su postali dostupni svima. Dok su se nekoć …
Kopar
Kopar kao začin najviše koriste Skandinavci i Rusi koji ga dodaju ribljim jelima, ali često se uzgaja i u vrtovima na našem području. Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja pripada porodici …
Bosiljak
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom iz Indije, a na području Europe se uzgaja već stoljećima. Nekad se kao vrlo cijenjen začin uzgajao u vladarskim …
Ružmarin
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika zimzelena biljka koja je vrlo raširena na našem priobalju i otocima. Latinski naziv ove začinske biljke dolazi od riječi ros i marinus, što u …
Pita krumpiruša
Tradicionalna bosanska kuhinja spoj je Istoka i Zapada, a često se uspoređuje i s mediteranskom kuhinjom. Neizostavan dio ove kuhinje su razna slatka jela, čorbe i različite vrste pita. Pita …
Juha od špinata
Špinat je nutritivno jako vrijedna namirnica i zaslužuje važno mjesto u našoj prehrani. Bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih …
List
Riba list ima izrazito čvrsto i bijelo meso s malo kostiju, što je čini jednom od najtraženijih riba, a europska kuhinja obiluje receptima za pripremu ove ribe. List je popularnost stekao …