Danas zaista postoji velik broj recepata praktički za svako jelo koje vas zanima. Zahvaljujući tim jednostavnim receptima imate mogućnost u kratkom roku složiti fino i ukusno jelo koje će oduševiti vaše ukućane.
Šampinjoni su inače plemenite pečurke, čvrstog mesa i bijelog okruglog klobuka, a koje su zbog svog plemenitog mirisa i izuzetno blagog okusa pogodni za pripremanje različitih kulinarskih specijaliteta.
Među te specijalitete možemo ubrojiti i čuveni umak od gljiva, koji ako se dobro složi može predstavljati pravi vrhunac na svakom ručku.
Nije ga problem napraviti, potrebno je imati dobru volju i prije svega želju da se postigne neko jelo koje će oduševiti sve prisutne. Umak je poprilično zahvalan jer se može kombinirati uz puno toga – uz meso, tjesteninu, rižu i druge sastojke.
Recept za umak od šampinjona
Sastojci
- malo bijelog vina
- 500 g šampinjona
- 1 kiselo vrhnje
- 1 vrhnje za kuhanje
- malo vode
- maslac
- 2 glavice luka
- sol
Priprema
- Prvo ćete uzeti šampinjone, očistiti ih te staviti pirjati na luk, koji smo prethodno već stavili na ulje
- Nakon nekog vremena dolijemo malo vode i bijelog vina te pustimo da se krčka još malo
- Kad procijenimo da je vrijeme stavimo malo maslaca i kiselo vrhnje te ostavimo još neko vrijeme na vatri
- Zatim uzmemo vrhnje za kuhanje i pustimo da se kuha
- Ako nakon nekog vremena procijenite da je umak prerijedak tada slobodno uzmite malo brašna kako bi postigli željenu gustoću
Naš je savjet ostaviti umak nakon što se skuha barem pola sata i tek ga onda poslužiti, budući da ćete na taj način dobiti željenu gustoću.
Foto: Ventura/Shutterstock