Gorgonzola je vrsta talijanskog sira, a danas ih razlikujemo zaista puno. Naime ako malo bolje pogledamo gorgonzola zauzima posebno mjesto, prije svega zbog specifičnog okusa i mirisa u kojem uživaju mnogi. Možemo reći da se radi o vrsti sira zaista posebne sorte koji ne može jesti svatko, ponajviše zbog intenziteta okusa koji pruža.
Ime je dobila po mjestašcu u Lombardiji, a spada među najstarije vrste sireva. Legenda kaže kako su nekada proizvođači sireva na tom ih području imali previše i nisu znali što će s njim, pa su ga odlučili staviti u pećinu kako ne bi propao. Dogodilo se to da je sir s vremenom napala bakterija, no umjesto da su ga bacilli odlučili su probati i okus im se svidio.
Danas je gorgonzola sastojak u mnogim jelima, a ponajviše se koristi kao sastojak za pizzu “Četiri vrste sira”, razne umake te tjesteninu. Naravno od svih poznatih recepata nama se učinila najzanimljivija kombinacija umaka od gorgonzole, koji se pak može kombinirati s brojnim drugim dodacima.
Recept za umak od gorgonzole
Sastojci
- 200 g gorgonzole
- papar
- sol
- curry ili nešto drugo isto tako jakog intenziteta
- maslac (jako malo, možda jedna žlica)
- 150 ml kiselog vrhnja
Priprema
- Kada ste prikupili sve potrebne sastojke, potrebno je prvo uzeti maslac i rastopiti ga na laganoj vatri.
- Nakon što ste ga rastopili dodate gorgonzolu, koju ste prije toga narezali na kockice.
- Sir je potrebno miješati dok se ne rastopi.
- Pri samom kraju trebate dodati vrhnje, sol, papar te malo curryja.
Umak kad je gotov možete preliti preko tjestenine, a pritom savjetujemo pileća prsa punjena špinatom i poznato talijansko vino Chianti.
Foto: annca/Pixabay