• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Umaci / Umak od gorgonzole

Umak od gorgonzole

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Gorgonzola je vrsta talijanskog sira, a danas ih razlikujemo zaista puno. Naime ako malo bolje pogledamo gorgonzola zauzima posebno mjesto, prije svega zbog specifičnog okusa i mirisa u kojem uživaju mnogi. Možemo reći da se radi o vrsti sira zaista posebne sorte koji ne može jesti svatko, ponajviše zbog intenziteta okusa koji pruža.

Ime je dobila po mjestašcu u Lombardiji, a spada među najstarije vrste sireva. Legenda kaže kako su nekada proizvođači sireva na tom ih području imali previše i nisu znali što će s njim, pa su ga odlučili staviti u pećinu kako ne bi propao. Dogodilo se to da je sir s vremenom napala bakterija, no umjesto da su ga bacilli odlučili su probati i okus im se svidio.

Danas je gorgonzola sastojak u mnogim jelima, a ponajviše se koristi kao sastojak za pizzu “Četiri vrste sira”, razne umake te tjesteninu. Naravno od svih poznatih recepata nama se učinila najzanimljivija kombinacija umaka od gorgonzole, koji se pak može kombinirati s brojnim drugim dodacima.

Recept za umak od gorgonzole

Sastojci

  • 200 g gorgonzole
  • papar
  • sol
  • curry ili nešto drugo isto tako jakog intenziteta
  • maslac (jako malo, možda jedna žlica)
  • 150 ml kiselog vrhnja

Priprema

  1. Kada ste prikupili sve potrebne sastojke, potrebno je prvo uzeti maslac i rastopiti ga na laganoj vatri.
  2. Nakon što ste ga rastopili dodate gorgonzolu, koju ste prije toga narezali na kockice.
  3. Sir je potrebno miješati dok se ne rastopi.
  4. Pri samom kraju trebate dodati vrhnje, sol, papar te malo curryja.

Umak kad je gotov možete preliti preko tjestenine, a pritom savjetujemo pileća prsa punjena špinatom i poznato talijansko vino Chianti.

Foto: annca/Pixabay

Kategorija: Umaci

Želite se zasladiti?

tiramisu

Recept za klasični talijanski tiramisu

Tiramisu je izvorno talijanski desert koji je s vremenom osvojio svijet i mnogima postao omiljena slastica. Ovu originalnu i jednostavnu kombinaciju kave, jaja, kakaa i kremastog sira jednostavno svi obožavamo. Iako …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

torta od mrkve

Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati

Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite. 70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u …

Prethodna objava: « Špageti Bolognese
Sljedeća objava: Recept za savršeno pečeni odojak »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.