• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Alkoholna pića / Travarica od zelenih oraha

Travarica od zelenih oraha

Objavljeno: 31.05.2019. Autor: Filip Višić

Travarica od zelenih oraha na našim područjima konzumira se još od davnina. Travarica je oduvijek slovila kao lijek za brojne tegobe, ali i kao okrjepa prije ručka.

Naši djedovi i bake smatrali su da ne postoji boljka koju ona ne može izliječiti, a uz dodatak zelenih oraha najbolji je prirodni lijek za sve tegobe probavnog sustava. Kada vas boli želudac ili imate problema s nadutosti, popijte domaću travaricu od zelenih oraha i tegobe će ubrzo nestati.

U nastavku donosimo recept za koji će vam trebati plodovi zelenih oraha koji se skupljaju u drugoj polovici lipnja, kada je plod već formiran, ali još nije okoštao i tvrd.

Recept za travaricu od zelenih oraha

Sastojci

  • 1 l domaće rakije (40% alkohola)
  • 10  zelenih oraha
  • 125 g šećera
  • 0,2 l vode

Priprema

Za početak, potrebno je narezati orahe, po mogućnosti na 4 dijela. Orasi se zatim stavljaju u domaću rakiju i maceriraju 40 dana na toplom mjestu.

Maceriranje je postupak spravljanja otopine, kada se određeni sastojak namače u tekućini radi izdvajanja određenih elemenata. Otopinu povremeno promiješati ili protresti.

Nakon 40 dana potrebno je sve to procijediti, te dodati šećer rastopljen u malo vode.

Otopina se puni u boce i prije upotrebe ostavlja otprilike 35 dana da leži negdje na tamnom mjestu. Za bolji okus travarici se uz orahe može dodati štapić cimeta, malo vanilije (1 mahunu) i 3 klinčića.

Foto: 5598375/Pixabay

Filip Višić
Filip Višić

Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!

Kategorija: Alkoholna pića

Želite se zasladiti?

Američki klasik: brownies

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije čula za ovaj kolač, a ako kojim slučajem niste, radi se o tradicionalnom američkom kolaču (nedavno smo imali i recept za klasične američke chocolate chip cookies) koji je …

torta od oraha

Torta od oraha

Volite li slatko? Pitanje je suvišno jer malo je onih koji mogui izdržati bez barem malo slatke čarolije koja slijedi nakon što ste pojeli nešto slano. Nakon što ste odlučili organizirati druženje s prijateljima, …

Kruške u crnom vinu

Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog …

Prethodna objava: « Recenzija: Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena
Sljedeća objava: Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo klasična pita od jabuka»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.