Travarica od zelenih oraha na našim područjima konzumira se još od davnina. Travarica je oduvijek slovila kao lijek za brojne tegobe, ali i kao okrjepa prije ručka.
Naši djedovi i bake smatrali su da ne postoji boljka koju ona ne može izliječiti, a uz dodatak zelenih oraha najbolji je prirodni lijek za sve tegobe probavnog sustava. Kada vas boli želudac ili imate problema s nadutosti, popijte domaću travaricu od zelenih oraha i tegobe će ubrzo nestati.
U nastavku donosimo recept za koji će vam trebati plodovi zelenih oraha koji se skupljaju u drugoj polovici lipnja, kada je plod već formiran, ali još nije okoštao i tvrd.
Recept za travaricu od zelenih oraha
Sastojci
- 1 l domaće rakije (40% alkohola)
- 10 zelenih oraha
- 125 g šećera
- 0,2 l vode
Priprema
Za početak, potrebno je narezati orahe, po mogućnosti na 4 dijela. Orasi se zatim stavljaju u domaću rakiju i maceriraju 40 dana na toplom mjestu.
Maceriranje je postupak spravljanja otopine, kada se određeni sastojak namače u tekućini radi izdvajanja određenih elemenata. Otopinu povremeno promiješati ili protresti.
Nakon 40 dana potrebno je sve to procijediti, te dodati šećer rastopljen u malo vode.
Otopina se puni u boce i prije upotrebe ostavlja otprilike 35 dana da leži negdje na tamnom mjestu. Za bolji okus travarici se uz orahe može dodati štapić cimeta, malo vanilije (1 mahunu) i 3 klinčića.
Foto: 5598375/Pixabay
Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!