Kozice ili gamberi su jedno od jela morskih plodova. Dobro je što se mogu spremati na nekoliko različitih načina, a na vama je da se odlučite hoće li to biti slasni crveni umak s rajčicama ili ipak bijeli umak baziran na vrhnju. Što god odabrali nećete pogriješiti.
Slijedi recept koji uključuje bijeli umak. Potrebno je usitniti luk i nakon toga staviti na vruće maslinovo ulje da se dinsta. Kada je luk poprimio zlatnu boju i nakon što je dovoljno omekšao dodajete gambere i začine po izboru. Možete pokušati s malo peršina, ružmarina i soli.
Kada procijenite da su kozice skoro gotove uzmite vrhnje za kuhanje i dolijte. Kuhajte još malo da vam se vrhnje ne zgusne previše i na kraju poslužite s naribanim sirom po izboru. Uz tjesteninu s kozicama možete poslužiti bijelo vino.
Namirnice za tjesteninu s kozicama su:
- 300 g kozica
- maslinovo ulje
- 100 g vrhnja za kuhanje
- sol
- 2 male žlice ružmarina
- 2 male žlice peršina
- 400 g tjestenine
Autor: S.Š., Foto: Branislav Senic/Shutterstock