• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Tikvice iz pečnice
pečene tikvice
Pečene tikvice, Foto: yamix /Shutterstock

Tikvice iz pečnice

Objavljeno: 10.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Tikvice su uvriježeni dio ljetne prehrane na našem području i iako ih možemo naći u mnogim bojama i oblicima obično koristimo one sa tamno zelenom korom i bijelim mesom sa mekim košticama. Zanimljivo je da tikvica prema kojoj se naravno ponašamo kao da je povrće, uopće to nije. Ona je voće i pripada istoj skupini kao i ukusna dinja, no to ne znači ipak da ćemo je staviti u voćnu salatu.

pečene tikvice
Pečene tikvice, Foto: yamix /Shutterstock

Kako biste počeli pripremati ovo ukusno jelo iz pećnice prvo operite tikvice i zatim im odrežite vrhove. Nije potrebno guliti koru jer se u njoj nalaze mnogi nutrijenti. Jednu četvrtinu svih tikvica natežite na duge uzdužne trake dok ostale narežite na kockice.

Stavite vodu neka zavrije i na brzinu prokuhajte ove tanke kriške, ne duže od minute. Popirjajte nasjeckanu ljutiku na maslinovu ulju i zatim na nju bacite ostatak tikvica koji ste narezali na kockice. Dodajte sol i papar i nakon 15 minuta skinite sa vatre.

Ovu smjesu izmiksajte i zatim reducirajte dok ne ostane samo jedna trećina tj. dok većina tekućine ne ispari. Kada je smjesa hladna dodajte joj istućeno jaje sa mlijekom, solju, paprom i bosiljkom. Ovu smjesu ćete peći u kalupina za pečenje i pokrije je prethodno blanširanim trakicama. Vrijeme pečenja je oko pola sata na temperaturi od 180°C.  Poslužite toplo i ukrasite po želji dodatno povrćem ili umakom od vrhnja ili rajčice. Dobar tek!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 ljutika
  • 800 g tikvica
  • djevičansko maslinovo ulje
  • 2 jaja
  • 15 g maslaca
  • sol i papar
  • 2.5 dcl mlijeka
  • bosiljak narezan na trakice

Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

poljupci od oraha

Poljupci od oraha

Bilo u vrijeme blagdana ili za neformalna vikend druženja običaj je da goste koji nas posjete, ponudimo nečim slatkim i ukusnim. Za tu prigodu najpraktičniji su mali sitni kolačići. Ako smo pritom još i u stisci s …

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

Prethodna objava: «brancin sa začinima Brancin sa začinskim biljem
Sljedeća objava: Istočnjačka kuhinja istočnjačka kuhinja»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.