Tikvice su uvriježeni dio ljetne prehrane na našem području i iako ih možemo naći u mnogim bojama i oblicima obično koristimo one sa tamno zelenom korom i bijelim mesom sa mekim košticama. Zanimljivo je da tikvica prema kojoj se naravno ponašamo kao da je povrće, uopće to nije. Ona je voće i pripada istoj skupini kao i ukusna dinja, no to ne znači ipak da ćemo je staviti u voćnu salatu.
Kako biste počeli pripremati ovo ukusno jelo iz pećnice prvo operite tikvice i zatim im odrežite vrhove. Nije potrebno guliti koru jer se u njoj nalaze mnogi nutrijenti. Jednu četvrtinu svih tikvica natežite na duge uzdužne trake dok ostale narežite na kockice.
Stavite vodu neka zavrije i na brzinu prokuhajte ove tanke kriške, ne duže od minute. Popirjajte nasjeckanu ljutiku na maslinovu ulju i zatim na nju bacite ostatak tikvica koji ste narezali na kockice. Dodajte sol i papar i nakon 15 minuta skinite sa vatre.
Ovu smjesu izmiksajte i zatim reducirajte dok ne ostane samo jedna trećina tj. dok većina tekućine ne ispari. Kada je smjesa hladna dodajte joj istućeno jaje sa mlijekom, solju, paprom i bosiljkom. Ovu smjesu ćete peći u kalupina za pečenje i pokrije je prethodno blanširanim trakicama. Vrijeme pečenja je oko pola sata na temperaturi od 180°C. Poslužite toplo i ukrasite po želji dodatno povrćem ili umakom od vrhnja ili rajčice. Dobar tek!
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 ljutika
- 800 g tikvica
- djevičansko maslinovo ulje
- 2 jaja
- 15 g maslaca
- sol i papar
- 2.5 dcl mlijeka
- bosiljak narezan na trakice
Autor: L.K.