Riba list ima izrazito čvrsto i bijelo meso s malo kostiju, što je čini jednom od najtraženijih riba, a europska kuhinja obiluje receptima za pripremu ove ribe. List je popularnost stekao …
Dagnje na buzaru
Teško je zamisliti čudesni svijet gastronomije bez morskih specijaliteta koji se smatraju vrhunskim poslasticama. Među najbolja jela ubrajaju se plava i bijela riba te školjke, škampi i …
Jastog s limunom i konjakom
Iako jastog nije jelo koje konzumiramo na svakodnevnoj bazi ipak je u redu povremeno se počastiti ovim slasnim specijalitetom. Brzo je gotovo jer jastoga ne treba prepeći. Stoga želite li …
Hrana za dobro raspoloženje
Znate li koja je jedna od bolesti koja hara svijetom i u većini slučajeva ostaje neprepoznata? Radi se upravo o depresiji i tjeskobi uzrokovanoj ubrzanim načinom života. Naši stari su …
Lagana hrana za vruće dane
Kada se sunce popne visoko u zenit i žega sjedne na ulice, kuće i zgrade ne pada vam na pamet unositi u sebe masna i kalorična jela koja će nam tako dobro prijati u hladnim zimskim …
Crni rižoto od sipe
Morski plodovi se smatraju vrhunskim jelom koje možete napraviti i u svom domu. Ne morate odlaziti u restoran, a dovoljno je malo znanja, truda i vremena. Prije nego što počnete spremati …
Jakovljeva kapica
Jakovljeva kapica pripada redu školjaka, a u nas je još poznata i pod nazivima čančula, pokrovača, kapesanta, lepeza, te školjka Svetog Jakova. Jakovljeva kapica ima lepezast oblik, s dvije …
Ugor, zmijolika riba
Ugor (lat.Conger conger) zmijolika je morska riba iz porodice Congridae, red jeguljke. U Hrvatskoj je poznata i pod nazivima grongo, školjar, gruj. Zmijolikog je oblika, izduženog jako …
Hlap, morski rak kao specijalitet
Hlap (lat. Homarus gammarus) je morki rak iz porodice Nephropidae. Poznat je i kao lap, karlo, rarog, njakar, humer i ralog. Pojam hlap je slavenskog podrijetla, a znači "težak momak koji …
Orada (komarča)
Komarča (lat. Sparus aurata), pripada u porodicu ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu. U upotrebi se nalazi tridesetak imena, od kojih možemo …