Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuhanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim djevičanskim maslinovim uljem. Stoljetna gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila je otok …
Tjestenina s kozicama
Kozice ili gamberi su jedno od jela morskih plodova. Dobro je što se mogu spremati na nekoliko različitih načina, a na vama je da se odlučite hoće li to biti slasni crveni umak s rajčicama …
Pašta sa škampima
Volite li jesti tjesteninu, a smatrate da su morski plodovi najbolji dodatak mnogim jelima? Bit ćete sretni što se spomenute namirnice mogu kombinirati na nekoliko različtih načina prema …
Pečene lignje
Volite li jesti morkse plodove i jednostavno ne možete zamisliti da barem jednom tjedno ne probate neku čarobnu kombinaciju iz mora? Ako je tako onda će vam se sigurno svidjeti što se lignje …
Dagnje na buzaru
Teško je zamisliti čudesni svijet gastronomije bez morskih specijaliteta koji se smatraju vrhunskim poslasticama. Među najbolja jela ubrajaju se plava i bijela riba te školjke, škampi i …
Jastog s limunom i konjakom
Iako jastog nije jelo koje konzumiramo na svakodnevnoj bazi ipak je u redu povremeno se počastiti ovim slasnim specijalitetom. Brzo je gotovo jer jastoga ne treba prepeći. Stoga želite li …
Jakovljeva kapica
Jakovljeva kapica pripada redu školjaka, a u nas je još poznata i pod nazivima čančula, pokrovača, kapesanta, lepeza, te školjka Svetog Jakova. Jakovljeva kapica ima lepezast oblik, s dvije …
Jegulja, riba iz porodice jeguljki
Jegulja (lat. Anguilla anguilla) je riba iz porodice jeguljki. Jedina je vrsta iz ove porodice koja obitava u našim krajevima. Izgled jegulje je zmijolik, ima dugo, izduljeno tijelo. Leđna …
Pržena grdobina na tanjuru
Grdobina žutulja (lat. Lophius budegassa) je riba iz porodice grdobina. Ime je dobila zbog svog izrazito ružnog izgleda. Ova velika riba izvrsno je prilagođena životu na morskom dnu gdje je …
Orada (komarča)
Komarča (lat. Sparus aurata), pripada u porodicu ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu jadransku obalu. U upotrebi se nalazi tridesetak imena, od kojih možemo …