Teletinu se više puta moglo okarakterizirati kao vrhunsko meso koje nije jeftino, ali zato zadovoljava svaku našu potrebu koju tijelo može osjećati kada je hrana u pitanju. Naime, kada pomislimo na teletinu treba znati kako se radi o mesu teladi starom svega tri tjedna pa sve do šest mjeseci, kojem masa trupa iznosi od 25 do 125 kg.
Smatra se kako su mišići telećeg mesa zapravo svijetloružičaste boje, a budući da se radi o mladim životinjama, meso je fantastično mekog okusa bez masnih potkožnih naslaga, a unutarnje čvrste masne naslage su uglavnom bijele boje. Vezivna tkiva također su mekana i daju dodatnu dozu sočnosti.
Dakle, možemo zaključiti kako se radi mesu vrhunske kvalitete koje, kad se posluži za obiteljskim stolom, pa i u samom restoranu predstavlja pravi doživljaj i umijeće kuhanja samog kuhara. A kako pripremiti teletinu? U nastavku vam donosimo 2 načina s kojim nikako ne možete pogriješiti.
Teleći medaljoni
Sastojci
- teleći medaljoni
- sol
- brašno
- ulje
- povrće
- maslac
Priprema
- Teleće medaljone možete kupiti već narezane ili u komadu. Ako se odlučite za komad mesa, narežite ga, posolite i uvaljate u brašno.
- Nakon toga zagrijte ulje na tavi te pečete meso tako da ga okrenete samo dva puta (prvo s jedne strane, a zatim s druge).
Imajte na umu da meso koje nije prethodno marinirano ima tendenciju biti malo suho, stoga preporučujemo da ne pretjerate s vremenom pečenja. Kao prilog mesu savjetujemo povrće kao što je meksički miks ili šparoge koje ćete malo popržiti na maslacu i poslužiti uz meso ili ako više preferirate krumpir onda svakako preporučujemo francuski krumpir ili klasični pekarski krumpir.
Teleća koljenica
Sastojci
- malo maslaca
- malo octa
- 1 luk
- 1 teleća koljenica
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 mrkve
- 1 komad celera
- brašno
Priprema
- Litru vode koju ste posolili uspite u lonac i prokuhajte s octom, začinima i očišćenim zeljem.
- Nakon toga dodajte koljenicu koju kuhajte otprilike 30 minuta.
- Koljenicu potom izvadite, ocijedite i premažite maslacem te ju pecite u pećnici 45 minuta na 180ºC.
- Kad je gotovo, meso izvadite i na maslacu na kojem ste pekli koljenicu pripremite umak. Dodajte vrhnje i malo brašna ili gustina za zgušnjavanje, prokuhajte i poslužite uz meso.
Pripremom na bilo koja od gore navedenih načina dobit ćete sočnu teletinu i uživati u sočnom mesnom savršenstvu kakvo do sada niste okusili. Ako ste ljubitelj teletine svakako preporučujemo da probate i pirjanu teletinu s krumpirom ili teleće kotlete u umaku od šampinjona. Dobar tek!
Foto: Rita/Pixabay; Gert Olesen/Pixabay; Valeria Boltneva/Pexels