• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Recepti za savršenu pripremu teletine

Recepti za savršenu pripremu teletine

Objavljeno: 02.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Teletinu se više puta moglo okarakterizirati kao vrhunsko meso koje nije jeftino, ali zato zadovoljava svaku našu potrebu koju tijelo može osjećati kada je hrana u pitanju. Naime, kada pomislimo na teletinu treba znati kako se radi o mesu teladi starom svega tri tjedna pa sve do šest mjeseci, kojem masa trupa iznosi od 25 do 125 kg.

Smatra se kako su mišići telećeg mesa zapravo svijetloružičaste boje, a budući da se radi o mladim životinjama, meso je fantastično mekog okusa bez masnih potkožnih naslaga, a unutarnje čvrste masne naslage su uglavnom bijele boje. Vezivna tkiva također su mekana i daju dodatnu dozu sočnosti.

Dakle, možemo zaključiti kako se radi mesu vrhunske kvalitete koje, kad se posluži za obiteljskim stolom, pa i u samom restoranu predstavlja pravi doživljaj i umijeće kuhanja samog kuhara. A kako pripremiti teletinu? U nastavku vam donosimo 2 načina s kojim nikako ne možete pogriješiti.

Teleći medaljoni

marinirana teletina

Sastojci

  • teleći medaljoni
  • sol
  • brašno
  • ulje
  • povrće
  • maslac

Priprema

  1. Teleće medaljone možete kupiti već narezane ili u komadu. Ako se odlučite za komad mesa, narežite ga, posolite i uvaljate u brašno.
  2. Nakon toga zagrijte ulje na tavi te pečete meso tako da ga okrenete samo dva puta (prvo s jedne strane, a zatim s druge).

Imajte na umu da meso koje nije prethodno marinirano ima tendenciju biti malo suho, stoga preporučujemo da ne pretjerate s vremenom pečenja. Kao prilog mesu savjetujemo povrće kao što je meksički miks ili šparoge koje ćete malo popržiti na maslacu i poslužiti uz meso ili ako više preferirate krumpir onda svakako preporučujemo francuski krumpir ili klasični pekarski krumpir.

Teleća koljenica

teleća koljenica s povrćem

Sastojci

  • malo maslaca
  • malo octa
  • 1 luk
  • 1 teleća koljenica
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 mrkve
  • 1 komad celera
  • brašno

Priprema

  1. Litru vode koju ste posolili uspite u lonac i prokuhajte s octom, začinima i očišćenim zeljem.
  2. Nakon toga dodajte koljenicu koju kuhajte otprilike 30 minuta.
  3. Koljenicu potom izvadite, ocijedite i premažite maslacem te ju pecite u pećnici 45 minuta na 180ºC.
  4. Kad je gotovo, meso izvadite i na maslacu na kojem ste pekli koljenicu pripremite umak. Dodajte vrhnje i malo brašna ili gustina za zgušnjavanje, prokuhajte i poslužite uz meso.

Pripremom na bilo koja od gore navedenih načina dobit ćete sočnu teletinu i uživati u sočnom mesnom savršenstvu kakvo do sada niste okusili. Ako ste ljubitelj teletine svakako preporučujemo da probate i pirjanu teletinu s krumpirom ili teleće kotlete u umaku od šampinjona. Dobar tek!

Foto:  Rita/Pixabay; Gert Olesen/Pixabay; Valeria Boltneva/Pexels 

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

torta od sira

Cheesecake s višnjama

Ako želite desert bez pečenja tada je cheesecake sa višnjama pravo rješenje. Ova poslastica oduševljava mlade i starije, a može se jesti u bilo koje doba godine. Osvježavajući okus deserta odvest će vas u neke daleke …

Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama

Torta za po doma... Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena... Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta. Recept za običnu čokoladnu tortu Sastojci za biskvit 25 g …

svedski kolac

Švedski kolač

Zahvaljujući raznim kulturama i načinu življenja tako postoje i razni recepti iz svih krajeva svijeta. Švedski kolač je primjer koliko i strana kuhinja može biti dobra. Ovaj jednostavan  i ukusan kolač tipičan je za …

Prethodna objava: «lazanje s mesom Lazanje s mljevenim mesom koje ćete obožavati
Sljedeća objava: Limunska trava limunska trava»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.