Pečenje koja podrazumijeva staru glinenu posudu, znači priprema hrane skoro bez masnoće koja je pritom ukusna i sočna. Radi se o jednom od najstarijih načina spremanja hrane na ovim prostorima.
Danas kad god nekom spomenete jela ispod peke svi vas gledaju s oduševljenjem i s željom da predložite neki od restorana koji nude takav način spremanja, jer ipak se radi o vrhunskom načinu spremanja hrane zbog čega ona dobiva onaj poseban i jedinstven okus.
Tradicionalno se hrana nekada pripremala u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Danas se radi o proceduri gdje se vatra pali na ploči kamenog roštilja, a kad se prikupi dovoljno žara, može se krenuti s pečenjem. Postupak ide tako da se u plitku okruglu posudu složi meso, riba ili povrće, što se kasnije poklopi pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa.
Jedno od popularnijih jela je zasigurno teletina ispod peke.
Sastojci za teletinu ispod peke (pet osoba)
- 1,75 kg teletine s kostima
- 0,3 kg svježe rajčice, paprike i patlidžana
- 0,15 kg masnoće
- 0,025 kg soli
- 0,025 kg vegete
- 1,25 kg teletine bez kostiju
- 1 kg krumpira
Priprema teletine ispod peke
- Krumpir je potreno narezati na pole i dobro začiniti s vegetom te dodati svježeg povrća
- Nakon toga sve zajedno treba izmješati i staviti s mesom koje ste prethodno posolili, nakon čega ide postupak pečenja
- Vatru je bitno pustiti da se razgori
- Stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom
- Potrebno je pustiti da se peče oko dva i pol sata
Foto: lsantilli/Shutterstock