• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Teletina pod pekom

Teletina pod pekom

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Pečenje koja podrazumijeva staru glinenu posudu, znači priprema hrane skoro bez masnoće koja je pritom ukusna i sočna. Radi se o jednom od najstarijih načina spremanja hrane na ovim prostorima.

Danas kad god nekom spomenete jela ispod peke svi vas gledaju s oduševljenjem i s željom da predložite neki od restorana koji nude takav način spremanja, jer ipak se radi o vrhunskom načinu spremanja hrane zbog čega ona dobiva onaj poseban i jedinstven okus.

Tradicionalno se hrana nekada pripremala u glinenim posudama na vatri od prirodnog drva. Danas se radi o proceduri gdje se vatra pali na ploči kamenog roštilja, a kad se prikupi dovoljno žara, može se krenuti s pečenjem. Postupak ide tako da se u plitku okruglu posudu složi meso, riba ili povrće, što se kasnije poklopi pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa.

Jedno od popularnijih jela je zasigurno teletina ispod peke.

Sastojci za teletinu ispod peke (pet osoba)

  • 1,75 kg teletine s kostima
  • 0,3 kg svježe rajčice, paprike i patlidžana
  • 0,15 kg masnoće
  • 0,025 kg soli
  • 0,025 kg vegete
  • 1,25 kg teletine bez kostiju
  • 1 kg krumpira

Priprema teletine ispod peke

  1. Krumpir je potreno narezati na pole i dobro začiniti s vegetom te dodati svježeg povrća
  2. Nakon toga sve zajedno treba izmješati i staviti s mesom koje ste prethodno posolili, nakon čega ide postupak pečenja
  3. Vatru je bitno pustiti da se razgori
  4. Stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom
  5. Potrebno je pustiti da se peče oko dva i pol sata

Foto: lsantilli/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Mini kuglofi koji će vas osvojiti na prvi pogled

Dok sužavamo izbor kolača za blagdane, pišem Vam recept za odlične, ukusne, jednostavne i sočne mini kuglofe. Trenutno sam zapela na ovim suhim kolačima jer se trudim udovoljiti baki i dedi maksimalno. No moram reći, …

Salenjaci

Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač

Moje putovanje odvelo me u ravnu Slavoniju. U zraku se osjeti mir i spokoj. Hodajući stazom, obavijena mirisima, shvaćam da je nešto slatko u zraku! Zapravo, sada me sve više zanima kakav se to miris širi iz malenih …

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

Prethodna objava: «Rižoto od gljiva Brzinski ručak: rižoto od gljiva
Sljedeća objava: Čoko-orange muffins »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.