• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Tajne dobrog roštilja: Praznik rada postaje praznik za nepce
chef mario vešligaj

Tajne dobrog roštilja: Praznik rada postaje praznik za nepce

Objavljeno: 29.04.2019. Autor: Maja Zajačko

Bliži nam se prvi svibanj i mnogi već planiraju svoje tradicionalno roštiljanje u prirodi. Praznik rada je jedan od najpoznatijih dana u godini kada se otvara sezona roštiljanja. Svugdje nas bombardiraju mesnih proizvodima koje nam “savjetuju” da “bacimo” na roštilj, no malo je onih koji znaju da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra. Da, dobro ste pročitali! Upravo zbog toga vam poznati hrvatski chef donosi par savjeta i tajni uz koje ćete postati prvomajski chef i maher za roštilj.

Mario Vešligaj, chef zagrebačkog restorana Brewbites, stručnjak za meso s roštilja otkrit će vam tajne i savjete kako postati pravi majstor roštilja, a za početak krećemo od toga kako prepoznati kvalitetno meso.

crazy burger

“Meso morate prepoznati i kontrolirati njuhom, vidom i opipom. Osnovno što morate vidjeti je svježina i boja mesa, od ružičastih do jarko crvenih nijansi, što ovisi o vrsti mesa.” – otkriva Vešligaj te otkriva da prilikom odabira dobrog komada mesa trebamo birati masnije komade umjesto, svima privlačnog, krtog mesa.

“U današnje vrijeme, kada se meso uvelike uvozi, primarni izbor bi trebao biti vaš lokalni mesar kojeg poznajete i kojem vjerujete. Pa čak i ako ne volite i ne jedete često meso, pobrinite se da uvijek “imate” svog mesara.”

Kada je riječ o tome treba li koristiti mast ili ulje za roštilj Vešligaj otkriva da će prilikom mariniranja mesa većina koristiti ulje umjesto masti, čega je i on pobornik – “Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Tu se može koristiti mast s ružmarinom ili ostalim začinskim biljem.”

Svima nam se znalo dogoditi da nam meso na roštilju zagori, pa što trebamo učiniti kako bismo to spriječili? “Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili tako da nema nekog općenitog pravila. Pazite na “redoslijed” slaganja mesa po rešetki. Prvo pecite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu pa tek onda pileće odreske ili kobasice.” otkriva Vešligaj.

No, što ako nam meso ipak zagori? Postoji li način kako ga možemo spasiti?

“Meso koje je izgorjelo je, nažalost, uništeno. Jedino što možete napraviti je da taj dio koji je zagoren malo obrežete ili sastružete. No, svi imamo prijatelje koji vole extra crispy pečeno meso, stoga prvo pitajte ako bi netko možda ipak htio pojesti, iako savjetujem da izgorjelo meso bacite. Nemojte pokušavati zagorijele dijelove “prikriti” umacima kao što je BBQ umak jer će se osjetiti razlika bez obzira na to koliko je “kamuflažni” umak ljut ili dimljen’‘, govori nam Mario kojeg smo pitali i kakva je vatra najbolja te savjet za koji začini su najbolji za roštilj.

burger s krumpirom

”Nužno je znati za koliko osoba radimo roštilj i koje smo sve vrste mesa planiramo peći. O tome bi vam majstori roštilja mogli knjige napisati, samo kad bi imali vremena. Ovo je zaista važan detalj kao i činjenica da morate imati dobru marinadu koja će u kombinaciji s pečenjem dovesti do savršeno pripremljenog obroka.”

Kada je u pitanju vatra, Mario savjetuje da je umjerena vatra zlatna sredina. Na njoj možemo kontrolirati pečenje mesa sporije ili dulje, uz, već spomenuto, stalno premazivanje.

“Kada pričamo o roštiljanju na ugljen, imajte na umu da vam ulje koje kaplje po vatri brzo gori i naglo vam podiže temperaturu te stvara višak dima.” – otkriva Mario. “Što se tiče začina, osnova su vam sol i papar, zatim luk i češnjak, ocat i vino koji služe kao kiselina te pivo. Od začina najbolje je koristiti kadulju, mentu, bosiljak, peršin, origano, majčinu dušicu i ružmarin. Zatim med ili šećer ako planirate suhi pac ili engleski (rub).”

Kada je u pitanju grill, Mario govori da ovdje zaista nema toga što zapravo ne smijemo. Mnogi kombiniraju razne marinade, a kao finalni štih dodaju azijske začine što mesu, na kraju, daje jednu posebnu notu i okus.

“Igrajte se sa začinima, kombinirajte razne okuse. Prilikom svakog roštiljanja odvojite malu količinu mesa na kojoj ćete isprobati neke nove okuse, eksperimentirajte dok se ne usavršite.” govori nam chef restorana Brewbites.

pljeskavica s krumpirom i salatom

No, postoji li neko pravilo kojeg se obavezno moramo držati?

“Svakako trebate znati da se meso nikad ne smije stavljati na rešetku direktno iz hladnjaka. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem sat vremena prije nego ga stavite na vatru i pečenja.” savjetuje Mario i nadodaje da su, uz to pravlo i osnovna četiri postulata:

  1. Kvalitetno meso i marinada ili pac
  2. Srednja vatra
  3. Premazivanje
  4. Vrijeme i ljubav prema toj kulinarskoj tehnici.

Naravno, da bi roštilj bio uspješan tu su i dobri prilozi.

‘‘Krumpiri su najbolji prilog mesu s roštilja. Iako se svuda u svijetu poslužuju razni prilozi, od ananasa do ajvara, svi se vraćaju na klasično pripremljen krumpir i povrće s grilla kao provjerenu inačicu. Meni osobno u posljednje vrijeme najbolje odgovara kus kus u kombinaciji s chillijem, starim bijelim octom, feta sirom i mladim lukom što mi je odlična kombinacija i zamijena za krumpir.”

chef Vešligaj

“Najbolja opcija je ponuditi raznovrsnost. Na primjer, posegnite za klasicima kao što su BBQ umak, ketchup, majoneza, umak od jogurta u kombinaciji s vlascem i, naravno, krumpir, marinirani kruh s grilla ili somun. Od salate savjetujem rajčicu u kombinaciji s acetom, mladi luk, luk, pečene paprike s grilla, rotkvice, pa čak i grčku salatu s feta sirom.” – zaključuje Mario nakon čijih savjeta morate zablistati na prvomajskom roštilju. Sretno!

Foto: Domagoj Doko

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

Limoncello kolac

Mekan i ukusan Limoncello kolač

Moj omiljeni liker s aromom limuna dodatak je ovom mekanom i ukusnom kolaču. Upravo Limoncello mu je podario onu posebnu savršenu citrusnu notu koja jednostavno osvaja! Sastojci potrebni za izradu kolača: 200 ml …

torta od malina i čokolade

Torta od malina i čokolade

Danas za vas imam ukusan i osvježavajuć desert inspiriran toplim i sunčanim danom! Kremasti sloj čokolade i ukusne maline čine okus ove sočne torte gotovo savršenim. Recept za tortu od malina i čokolade Sastojci za …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

Prethodna objava: « Zdrava domaća čokolada u muffins košaricama
Sljedeća objava: Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.