Šunka je poznata kao mesna prerađevina, odnosno polutrajni proizvod. Poznato je kako može biti sušena zajedno sa kožom ili bez nje. Danas postoji nekoliko stotina različitih vrsta šunki, s tim da mi razlikujemo pečenu i prešanu šunku.
Šunka je danas postala nezaobilazna namirnica praktički svake obitelji, gdje svaka obitelj ima svoj recept kako dobiti ukusnu i kavlitetnu šunku. Poznato je kako se šunka može poslužiti samostalno, kao dio sendviča te kao dodatak raznim jelima.
Danas je šunka nezaobilazna namirnica za vrijeme okupljanja cijele obitelji tijekom Uskrsa, gdje uz šarene pisanice glavno mjesto za stolom zauzima upravo ona. Vjerujemo kako vam je možda pomalo i dosadila narezana šunka u klasičnom obliku. U tom slučaju savjetujemo šunku u tijestu, kao vrhunski specijalitet za te dane.
Šunka u tijestu:
- 1 jaje
- 1 paket svježeg kvasca
- 500 g brašna
- 500 g domaće pečene šunke
- tijesto za kruh
- 1 dl vode
- sol
Znači prvo trebate umjesiti tijesto za kruh i ostaviti ga neko vrijeme da se diže. U međuvremenu uzmite šunku i nakon što ste razvaljali tijesto, umotajte ju i ukrasite ostatkom tijesta te premažite tučenim jajetom. Šunku u tijestu je potrebno peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.