• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Šparoga

Šparoga

Objavljeno: 20.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Poznato je kako su se šparoge (lat. Asparagus officinalis) u Egiptu uzgajale još 3000. godina prije Krista. Ime im dolazi od grčke riječi spargan što znači izdanci. Spadaju u porodicu ljiljana, imaju jako razvijene podzemne dijelove i zelene ili ljubičaste vrhove. Vrhovi šparoga mogu biti i bijeli, a takvi se odlikuju vrhunskom kakvoćom i jednolikim, sočnim izdancima. Bijele se šparoge pokrivaju crnom folijom dok rastu i na taj način ne stvaraju klorofile. One šparoge koje imaju ljubičastozelenu glavicu dolaze sa pokrivenih gredica, ali su ipak neko vrijeme bile izložene suncu.

Šparoga, Foto: Frank Vincentz/Wikimedia

Berba šparoga traje od ožujka do lipnja, a preporuča ih se brati ujutro i najbolje ručno. Nakon lipnja šparoge također nastavljaju s rastom samo ih se pušta da rastu kako bi stvorile dodatne zalihe i pohranile ih u korijenu za slijedeću godinu.

Šparoge nemaju veliku nutritivnu vrijednost, sadrže iznad 90% vode i puno vitamina i minerala. Bogate su kalijem, fosforom i ostalima, posebno željezom, bakrom i cinkom. Odlučan su izvor vitamina A, C, E i K, te aminokiselinom asparagin koja je po šparogama dobila ime. Konzumiranje se preporuča ljudima koji imaju problema sa kostima jer kalij i biljci smanjuje gubitak kalcija iz kostiju. Od davnina su se šparoge smatrale afrodizijakom zbog velike količine vitamina E koji potiče stvaranje spolnih hormona.

U trgovinama se šparoge prodaju u raznim oblicima, uglavnom sa glavicama ili bez njih. Tanje šparoge su manje kvalitetne jer se na njima nalazi puno otpadaka jer su za vrijeme rasta bile izložene sušama. Najbolju kakvoću imaju ravne šparoge sa zatvorenim glavicama i svjetlik odrezanih krajeva. One šparoge koje su loše skladištene možete prepoznati po sivoj ili žutoj boji, mrljama te tragovima plijesni. Mogu se slobodno zamrznuti, a ako ih držite u hladnjaku omotajte ih ubrusima i tako će moći stajati nekoliko dana.

Šparoge se mogu pripremati na razne načine bilo da se rade u kombinaciji sa jajima, kao dodatak raznim salatama ili kao prilog ribljim i mesnim jelima. Iskušajte ih i pripremljene na maslacu sa raznim preljevima.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici …

bijela torta s marakujom

Bijela torta sa marakujom

Ovo je vrlo ukusna i jednostavna torta koja je gotova u samo pola sata. Marakuja je nešto što ne koristimo često u izradi kolača, ali za ovu tortu će vam biti potrebno samo 2 dcl soka od marakuje kako biste joj dali ono …

Prethodna objava: « Celer
Sljedeća objava: Curry »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.