• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / South beach dijeta
losos-s-povrcem

South beach dijeta

Objavljeno: 28.01.2019. Autor: Martina Lovaković

Idejni tvorac South beach dijete je američki kardiolog dr. Arthur Agatston koji je principe ove dijete primjenjivao prilikom liječenja bolesnika sa srčanim oboljenjima. Pojavila se 2003. godine i ubrzano se proširila diljem SAD-a, no ubrzo je stekla popularnost diljem svijeta zbog svoje efikasnosti i uspješnih rezultata.

South beach dijeta temelji se na namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, odnosno na namirnicama koje polako podižu razinu glukoze u krvi. Ova dijeta omogućuje zasitne obroke kroz dan, barem 2 dnevna međuobroka, a ponekad i desert. Temelji se na unosu zdravih i kvalitetnih namirnica poput voća, povrća, proteina i zdravih masnoća, a izbjegavaju se namirnice bogate ugljikohidratima i šećerima te nezdravim masnoćama.

Važno je napomenuti da ova dijeta ne zagovara izbjegavanje određenih vrsta namirnica, sve su prihvatljive, valja samo odabrati one prave. Tako je dr. Agatston podijelio ugljikohidrate i masnoće na dobre i loše, potrebno ih je samo balansirano i uravnoteženo unositi u organizam. Takav neutralan stav pokazao se iznimno uspješnim jer ekstremni stavovi, kao ni u drugim stvarima, nisu uspješni ni u prehrani.

Pravila South beach dijete

Kako bi dijeta bila uspješna, važno je slijediti pravila i upute. Uz provođenje dijete, dnevno se mora popiti minimalno 8 čaša vode. Uz South beach dijetu poželjno je baviti se fizičkom aktivnošću. U slučaju određenih bolesti ili netolerancije na hranu, prije provođenja dijete važno je posavjetovati se s liječnikom.

Osobe mlađe od 50 godina moraju kroz dodatke prehrani unositi i 500 mg kalcija, a oni stariji od 50 godina dozu trebaju podići na 1000 mg.

Prema postavkama South beach dijete, svakodnevno je potrebno unositi nemasno meso, cjelovite žitarice i lisnato povrće, a smanjuje se unos rafinirane hrane koja je više puta obrađena. Potrebno je kontrolirati dnevni unos hrane te pritom paziti na njezinu kvalitetu i zdravstvenu dobrobit.

Faze South beach dijete

South beach dijeta provodi se tijekom 3 različite faze. U prvoj je fazi važno riješiti se osjećaja gladi, druga je faza usmjerena na dostizanje željene tjelesne mase, dok se treća faza sastoji od održavanja dostignute tjelesne težine. Više o fazama south beach dijete donosimo u nastavku.

Prva faza

Svrha prve faze dijete je smanjenje osjećaja gladi. Ta faza traje 14 dana tijekom kojih kilogrami ubrzano padaju. Tijekom ovog perioda važno je stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti unos rafiniranih šećera i ugljikohidrata zbog kojih se javlja osjećaj gladi koji se nastoji suzbiti. Ovo je razdoblje osobito važno za one koji moraju izgubiti 5 ili više kilograma, a prehrana se sastoji od hranjivih, visokokvalitetnih i zdravih namirnica koje su nutritivno bogate. U prvoj fazi dijete moguće je izgubiti i do 8 kilograma, a prva je faza ujedno i najteža.

Dozvoljene namirnice u prvoj fazi su: nemasno crveno meso, pileća i pureća prsa, nemasna riba, školjke i morski plodovi. Od prerađenih mesnih proizvoda dozvoljena je kuhana šunka i dimljena pureća prsa. Uz to, smiju se konzumirati i proizvodi od soje, nemasni ili posni sir, jaja, obrano mlijeko i jogurt. Poželjno je unositi grah, slanutak, leću i većinu povrća (osobito zeleno lisnato povrće), orašaste plodove (umjerene količine), do dvije žlice ulja na dan te sok limuna i limete i slatkiše bez rafiniranih šećera.

Druga faza

Druga faza dijete traje tako dugo dok se ne dosegne željena tjelesna težina, drugim riječima trajanje druge faze je individualno. Tijekom ovog razdoblja moguće je izgubiti od 0,5 do 1 kilograma tjedno. Polako se uvode namirnice koje se nisu konzumirale tijekom prve faze dijete, poput voća i raznih žitarica. Druga faza predstavlja zdravi način gubljenja tjelesne težine i omogućava dulje zadržavanje dosegnute težine.

U drugoj su fazi dozvoljene namirnice kao i u prvoj fazi uz dodatak svježeg voća, mrkve, graška, mahuna, integralnog kruha i kuhanih žitarica. Uz to, unose se i sojino brašno, krekeri od cjelovitog brašna, tjestenina od soje, hrenovke, krumpir, kokice, bundeva, riža, tamna čokolada te od pića malo piva ili vina.

Treća faza

Treća faza se temelji na održavanju dosegnute željene tjelesne težine, a ona traje zauvijek. Naglasak je na zdravom načinu života i prehrambenim navikama usvojenim tijekom provođenja South beach dijete. U ovoj je fazi dozvoljeno konzumirati apsolutno sve namirnice, no valja slijediti principe i načela South beach dijete te se ne smije pretjerivati. Slatkiši i slastice mogu se tek povremeno uključiti u prehranu, a ako se kilogrami počnu vraćati, ponovno se treba posvetiti provođenju prve ili druge faze dijete.

Primjer jelovnika South beach dijete

Preporučeni jelovnik u prvoj fazi

Doručak: izvor proteina (neograničena količina) + 120 grama povrća + 1 žličica maslinovog ulja

Ručak: izvor proteina (neograničena količina) + 500 grama povrća + 1 žlica maslinovog ulja

Večera: izvor proteina (neograničena količina) + 500 grama povrća + 1 žlica maslinovog ulja

Međuobrok (nije obavezan): 100 grama izvora proteina ili povrća ili šaka orašastih plodova

Preporučeni jelovnik u drugoj fazi

Doručak: izvor proteina (neograničena količina) + 1 mjerica voća (postepeno i do 3 mjerice) + 1 mjerica škrobi (postepeno i do 3 mjerice) + 200-300 ml mlijeka po obroku + 1 žličica maslinovog ulja

Ručak: 120 grama povrća + izvor proteina (neograničena količina) + 1 mjerica voća (postepeno i do 3 mjerice) + 1 mjerica škrobi (postepeno i do 3 mjerice) + 200-300 ml mlijeka po obroku + 1 žličica maslinovog ulja

Večera: 120 grama povrća + izvor proteina (neograničena količina) + 1 mjerica voća (postepeno i do 3 mjerice) + 1 mjerica škrobi (postepeno i do 3 mjerice) + 200-300 ml mlijeka po obroku + 1 žličica maslinovog ulja

Međuobrok: 100 grama izvora proteina ili povrća ili šaka orašastih plodova

Preporučeni jelovnik u trećoj fazi isti je kao i u drugoj fazi provođenja south beach dijete.

South beach dijeta promiče zdravo gubljenje kilograma uz uravnotežen i pravilan raspored namirnica i unos obroka te u kratkom vremenu omogućuje gubitak velikog broja kilograma. Važno je napomenuti da se kilogrami izgubljeni provođenjem South beach dijete neće vratiti, stoga se ova dijeta preporučuje svim onima koji s provođenjem dijete žele nastaviti cijeli život!

Autor: B.D., Foto: picjumbo_com/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

Prethodna objava: «sunka-sa-sparogama Dijeta 9 kg
Sljedeća objava: Redukcijska dijeta losos-s-tikvicama»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.