Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja.
Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa bijelom čokoladom, pa neka bude Snickers tart.
Recept za snickers mini tart
Sastojci za prhko tijesto
- 250g glatkog brašna
- 100g šećera u prahu
- 120g omekšalog maslaca
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jaje
- prstohvat soli
Priprema prhkog tijesta
- U jednu posudu uspite brašno pa dodajte omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Mikserom (ili ručno) miksajte tako da se smjesa poveže.
- Dodajte jaje i rukom zamijesite tijesto.
- Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata.
- Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte između dva pek papira tako da bude većih dimenzija od kalupa (ja sam radila u 6 manjih silikonskih kalupa iz Lidla, a smjesa odgovara okruglom kalup promjera 26cm ili kvadratom 24×24), premjestite ga u kalup, lagano utisnite prstima i malo izbockajte vilicom.
- Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja po njemu možete rasporediti keramičke perlice.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 170ºC oko 15 minuta.
- Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.
Sastojci za slani karamel s kikirikijem
- 220g šećera
- 60ml vode
- 125g vrhnja za šlag
- 120g maslaca
- 150g kikirikija
- Prstohvat krupne soli
Priprema karamela s kikirikijem
- U svjetliju posudu uspite šećer i vodu.
- Stavite na srednju do srednje jaku vatru i miješajte dok se šećer ne otopi.
- Pustite da šećer i voda proključaju i ključaju bar pet minuta bez miješanja. Smjesa treba postati zlatne do zlatnosmeđe boje.
- Maknite s vatre i uspite vrhnje.
- Smanjite vatru na skoz slabu jačinu i kuhajte miješajući dok se smjesa ne sjedini.
- Maknite s vatre i pustite da se malkice prohladi a onda ubacujte komadić po komadić maslaca i miješajte dok se ne otopi.
- Dodajte slani kikiriki i prstohvat soli.
- Ostavite da se prohladi.
Sastojci za ganache od bijele čokolade
- 100g bijele čokolade
- 100ml vrhnja za šlag
Priprema
- Zagrijte vrhnje skoro do vrenja, a čokoladu narežite na sitne komadiće.
- Čokoladu prelijte vrhnjem i pustite minutu da leži u vrhnju.
- Na kraju promiješajte dok se smjesa ne sjedini.
Hladnu koru za tart stavite na pladanj za posluživanje, stavite sloj karamela i na kraju prelijte čokoladom. Ostavite u hladnjaku da se stisne i uživajte…

Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.