Varivo od mladog kupusa je ručak koji nam je poznat iz kuhinje naših baka, a svi ga znamo kao slatki kupus. Zapravo se radi o čušpajzu koji se vrlo jednostavno i lako priprema, a posebnu slatkoću mu daju rajčica i slatka, mljevena crvena paprika.
Također se smatra kako slatki kupus djeluje blagotvorno na sam organizam, jer potiče izbacivanje viška tekućine i radi se o jelu niske kaloričnosti. Dakle, ako se želite prisjetiti okusa bakine kuhinje, u nastavku se nalazi provjereni recept za pripremu slatkog kupusa.
Slatki kupus
Sastojci
- 1 glavica kupusa srednje veličine
- malo brašna
- list peršina
- 1 mala žlica mljevene crvene paprike
- 700 g juneće plećke
- 4 malo veća krumpira
- malo kuhane rajčice (soka od rajčice)
- 2 glavice luka
Priprema
- Prvo uzmite kupus i očistite ga te ga potom isjecite na četvrtine.
- Nakon toga odstranite korijen te ga tako narezan stavite u malo veći lonac, polijte ga vodom i pustite da prokuha.
- Kada voda proključa pustite da se kuha još par minuta, nakon čega procijedite vodu.
- U međuvremenu uzmite meso i isjecite ga na kockice.
- U lonac ulijete ulje i čim se zagrije stavite meso koje dinstajte na laganoj vatri kako ne bi zagorjelo.
- Nakon otprilike 10ak minuta dodajte luk i malo šećera te promiješajte.
- U lonac zatim dodajte i par narezanih krumpira te kuhajte sve zajedno
- Dodajete malo brašna (ili gustina) tek toliko da vaše varivo dobije željenu gustoću.
- Isto tako potrebno je dodati malo soka od rajčice.
- Kada varivo ponovno proključa dodajte kupus i kuhajte ga sve dok ne bude mekan.
Ovakvo ukusno i lagano jelo idealno je za pripremu tijekom hladnih, zimskih dana jer je brzo gotovo, a po samom sastavu je lagan, a dovoljno bogat obrok. Ono što je također odlično kod ovog jela je to što ga možete skuhati dan ranije i jednostavno, na brzinu podgrijati kad se vratite s posla. Dobar tek!
Foto: Vlad Ageshin/Shutterstock