Danas vam donosim još jednu ideju za “čišćenje” ostataka hrane nakon Uskrsa. Nakon slanog tarta sa šunkom i sirom slanog tarta sa šunkom i sirom, sjetila sam se slanih muffina koje zaista često pravim za doručak, posebice kad smo zauzeti cijeli dan, a da ne kupujemo po pekarama.
Muffini su također često na meniju i kad mi ostane hrane nakon blagdana i svi su već siti svega, a bacanje hrane strogo izbjegavam. Nadam se da će vam se svidjeti koliko i vama.
Recept za slane muffine
Sastojci za slane muffine
(Za 12 muffina)
- 150 g kukuruznog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 250 g kiselog vrhnja
- 125 gtekućeg jogurta
- 75 ml ulja
- 2 jaja (odvojiti žumanjak i bjeljanjak)
- Sol po želji
- 250 g šunke i/ili kulena
- Sjemenke za prosipanje po želji
Priprema slanih muffina
- U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke (oba brašna, sol i prašak za pecivo).
- Bjeljanke umutite u čvrsti snijeg.
- Žumanjke sjedinite sa vrhnjem, jogurtom i uljem.
- Dodajte suhim sastojcima, pa ubacite i šunku i kulen, odnosno meso koje koristite.
- Dobro promiješajte pa lagano špatulom sjedinite sa snijegom od bjelanjka.
- Kalupe za muffine dobro namastite, pa uspite smjesu.
- Pospite lanenim ili suncokretovim sjemenkama, sezamom, kimom…
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180ºC 20-25 min.
Muffine pustite da se ohlade 10ak min, a onda uz pomoć noža odvojite od rubova kalupa. Poslužite uz vrhnje i mladi luk. Dobar tek!
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.