Škampi su delicija za sve gurmane. Pripremiti se mogu na nekoliko tradicionalnih načina od čega najčešće u rižotima i tjesteninama te na buzaru, čime zbog naglašene arome slove kao najpoznatije jadransko riblje jelo. Zbog toga, škampi na buzaru, postali su jedna od najcjenjenijih poslastica mediteranske kuhinje.
Pozivamo vas da iskušate ovaj tradicionalni recept i uživate u harmoniji okusa koje pruža. Postupak je jednostavan i ne oduzima previše vremena što ovo jelo čini još primamljivije.
Ogulite luk i češnjak, nasjeckajte ih te stavite pirjati na vruće maslinovo ulje. Rajčicu polijte vrućom vodom, pustite da odstoji par minuta pa uklonite kožicu. Sitno je nasjeckajte i dodajte luku uz žličicu šećera. Mrkvu naribajte pa dodajte umaku. Posolite, popaprite, dodajte peršin, bosiljak i pirjajte sve zajedno 10tak minuta. Zatim zalijte vinom i dodajte škampe. Sve sastojke dobro promiješajte, poklopite i pustite pirjati još 20tak minuta na umjerenoj vatri, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode po potrebi.
Sastojci:
- 30 škampa
- 500g rajčice
- 150g luka
- 150g mrkve
- 3 češnja češnjaka
- 150ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- 1 žličica šećera
- sol, papar
- peršin, bosiljak
Autor: D.K. Foto: OLEKSANDR SHEVCHENKO/Shutterstock