• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Sirnica (pita od sira)

Sirnica (pita od sira)

Objavljeno: 01.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Jela bosanske kuhinje slična su jelima turske i grčke kuhinje, a zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave i jelima centralne Europe. Ova kuhinja je poznata po tome što koristi mnogo začina, gdje je velik dio jela blag te kuhan s malo vode. Velik dio sastojaka je prirodan. Tipičnim sastojcima smatraju se rajčica, krumpir, luk, paprika, bijeli luk, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah.

Od začina najčešće koriste mljevenu papriku, papar, peršin, lovorov list i celer. Bosanska kuhinja najpoznatija je po svojim brojnim pitama, koje se sve praktički baziraju na razvučenom tijestu koje se mota u obliku puževe kućice, a koje se puni različitim sastojcima kao što je meso, špinat, krumpir i ostalo.

Kad već spominjemo bosanske pite tada je dobro izdvojiti jednu od njih koja je stekla poklonike diljem Bosne, ali i šire. Radi se naravno o sirnici, ili piti od sira, odnosno bureku od sira kako ga vole kod nas nazivati. Sirnica je pita koja svoju bazu temelji na svježem siru koji se miješa s jajima i vrhnjem. Radi se o odličnom jelu koje možete poslužiti svojim gostima.

Sastojci za sirnicu

  • 2 jaja
  • 500 g sviježeg sira
  • 2 žlice ulja
  • 1dl kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli

Priprema sirnice

  1. Uzmete jaja, sir, ulje i vrhnje te sve dobro posolite i napravite glatku smjesu
  2. Smjesa ne smije biti gusta ni rijetka
  3. U međuvremenu napravite tijesto koje raširite po cijelom stolu, nakon čega ga podijelite na nekoliko dijelova
  4. Na svaki dio stavite napravljenu smjesu te zamotajte u pužnicu
  5. Narolanu sirnicu stavite peći na 190 stupnjeva na otprilike 30 minuta

Ako vam se sviđa ovaj recept, obavezno isprobajte naše recepte za bosanske pite: burek s mesom, pita krumpiruša i pita zeljanica.

Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

kesten-pire

Recept za kesten pire

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna …

crumble-od-borovnica

Crumble od borovnica

Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač …

sampite-torta

Recept za šampite

Šampite bude sjećanja na djetinjstvo i na neke prošle dane. Iako danas pomalo zaboravljene, i dalje su jedan od najboljih i često pripremanih kolača mnogih kućanstava. Riječ je o jednostavnom kolaču, čija je priprema …

Prethodna objava: « Prekmurska gibanica
Sljedeća objava: Kanapei »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.