• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Sirnica (pita od sira)

Sirnica (pita od sira)

Objavljeno: 01.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Jela bosanske kuhinje slična su jelima turske i grčke kuhinje, a zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave i jelima centralne Europe. Ova kuhinja je poznata po tome što koristi mnogo začina, gdje je velik dio jela blag te kuhan s malo vode. Velik dio sastojaka je prirodan. Tipičnim sastojcima smatraju se rajčica, krumpir, luk, paprika, bijeli luk, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah.

Od začina najčešće koriste mljevenu papriku, papar, peršin, lovorov list i celer. Bosanska kuhinja najpoznatija je po svojim brojnim pitama, koje se sve praktički baziraju na razvučenom tijestu koje se mota u obliku puževe kućice, a koje se puni različitim sastojcima kao što je meso, špinat, krumpir i ostalo.

Kad već spominjemo bosanske pite tada je dobro izdvojiti jednu od njih koja je stekla poklonike diljem Bosne, ali i šire. Radi se naravno o sirnici, ili piti od sira, odnosno bureku od sira kako ga vole kod nas nazivati. Sirnica je pita koja svoju bazu temelji na svježem siru koji se miješa s jajima i vrhnjem. Radi se o odličnom jelu koje možete poslužiti svojim gostima.

Sastojci za sirnicu

  • 2 jaja
  • 500 g sviježeg sira
  • 2 žlice ulja
  • 1dl kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli

Priprema sirnice

  1. Uzmete jaja, sir, ulje i vrhnje te sve dobro posolite i napravite glatku smjesu
  2. Smjesa ne smije biti gusta ni rijetka
  3. U međuvremenu napravite tijesto koje raširite po cijelom stolu, nakon čega ga podijelite na nekoliko dijelova
  4. Na svaki dio stavite napravljenu smjesu te zamotajte u pužnicu
  5. Narolanu sirnicu stavite peći na 190 stupnjeva na otprilike 30 minuta

Ako vam se sviđa ovaj recept, obavezno isprobajte naše recepte za bosanske pite: burek s mesom, pita krumpiruša i pita zeljanica.

Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

čokoladna rolada

Mačje oči

Kada bi razmišljali o smiješnim i čudnim imenima kolača onda bi se sigurno prvo sjetili mačjih očiju. Postoji li što bolje od slasne kombinacije čokolade, banana i sočnog biskvita? Upravo se zbog svih navedenih sastojaka …

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

Prethodna objava: « Prekmurska gibanica
Sljedeća objava: Kanapei »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.