Jela bosanske kuhinje slična su jelima turske i grčke kuhinje, a zbog dugotrajne Austro-Ugarske uprave i jelima centralne Europe. Ova kuhinja je poznata po tome što koristi mnogo začina, gdje je velik dio jela blag te kuhan s malo vode. Velik dio sastojaka je prirodan. Tipičnim sastojcima smatraju se rajčica, krumpir, luk, paprika, bijeli luk, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah.
Od začina najčešće koriste mljevenu papriku, papar, peršin, lovorov list i celer. Bosanska kuhinja najpoznatija je po svojim brojnim pitama, koje se sve praktički baziraju na razvučenom tijestu koje se mota u obliku puževe kućice, a koje se puni različitim sastojcima kao što je meso, špinat, krumpir i ostalo.
Kad već spominjemo bosanske pite tada je dobro izdvojiti jednu od njih koja je stekla poklonike diljem Bosne, ali i šire. Radi se naravno o sirnici, ili piti od sira, odnosno bureku od sira kako ga vole kod nas nazivati. Sirnica je pita koja svoju bazu temelji na svježem siru koji se miješa s jajima i vrhnjem. Radi se o odličnom jelu koje možete poslužiti svojim gostima.
Sastojci za sirnicu
- 2 jaja
- 500 g sviježeg sira
- 2 žlice ulja
- 1dl kiselog vrhnja
- 1 žličica soli
Priprema sirnice
- Uzmete jaja, sir, ulje i vrhnje te sve dobro posolite i napravite glatku smjesu
- Smjesa ne smije biti gusta ni rijetka
- U međuvremenu napravite tijesto koje raširite po cijelom stolu, nakon čega ga podijelite na nekoliko dijelova
- Na svaki dio stavite napravljenu smjesu te zamotajte u pužnicu
- Narolanu sirnicu stavite peći na 190 stupnjeva na otprilike 30 minuta
Ako vam se sviđa ovaj recept, obavezno isprobajte naše recepte za bosanske pite: burek s mesom, pita krumpiruša i pita zeljanica.
Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock