• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Šafran
cvijet šafrana

Šafran

Objavljeno: 27.02.2013. Autor: Lana Kovačić

Šafran (Crotus sativus) je trajnica iz porodica perunika. Do danas je poznato oko stotinjak vrsta dok u Hrvatskoj raste njih 15-tak. Korištenje šafrana bilo je poznato još prije 5.000 godina među Sumeranima. Spominje se i u Homerovoj Ilijadi , Rimljani ga koriste za aromatiziranje zraka u kupalištima i javnim dvoranama dok su ga Indijci koristili za bojanje odjeće. Najveći proizvođači začina su Španjolska i Indija.

Cvjetovi šafrana su veliki plavo-ljubičasti. Na svakom od njih stoje 3 duga crvena prašnika koji strše izvan cvijeta i po kojima ih se razlikuje od otrovnog jesenskog mrazovca. Trodijelna njuška tučka je intenzivne žute boje te se iz nje dobiva začin.

Šafran osim u kulinarstvu ima i ljekovitu primjenu; njime se potiče tek, poboljšava san i umiruju grčevi u želucu i crijevima.

Kao začin se upotrebljavaju sušene njuške tučka koje su duge do 4 cm i narančasto – crvene boje. Osim u tom obliku može se naći i mljeveni. Za 1 kilogram začina potrebno je ubrati 150.000 cvjetova koji bi zauzimali površinu od 2.000 m2.

Iz ovog razloga šafran spada među najskuplje začine na svijetu. Mirisom podsjeća na med, dok mu je okus oštar i gorko-slatkast. Šafran se kao začin koristi u azijskoj i mediteranskoj kuhinji.

Zbog svoje se skupoće danas sve manje upotrebljava za bojenje u prehrambenoj industirji, na njegovo su mjesto došle jeftinije umjetne boje. Ne preporučuje se termička obrada, već ga je najbolje staviti u malo vruće vode, a nakon što odstoji umiješati u jelo.

Među poznatijim jelima sa šafranom spadaju španjolska paella, provansalski bouillabase i talijanski risotto ala Milanese. Idealna je kombinacija u jelima od riže, školjaka i bijelog mesa.

Za risotto ala Milanese potrebni su sljedeći sastojci:

  • pola šalice bijelog vina
  • 1 kocka goveđe juhe
  • malo parmezana
  • 2 manje žlice maslaca
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • malo šafrana
  • 3 šalice riže

Na vrućem maslinovom ulju otopite maslac i stavite pirjati luk dok ne požuti. Nakon toga dodajte šafran i 2 žlice vode. Nakon par minuta dodajte rižu i nastavite pirjati. Dodajte vino i goveđu kocku te nastavite kuhati. Pred sam kraj slobodno dodajte parmezan.

Foto: Nick Perla/Wikimedia

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

kremšnita

Kremšnite

Kako je ovaj divan desert postao tako popularan u našoj zemlji? Doputovao je na naše prostore u glavi slastičara Đure Lukačića koji je radio u Beču i zatim između dva rata odlučio počastiti svoje sunarodnjake ovom divnom …

Palačinke s orasima

Brze i ukusne palačinke s orasima

Postoji li netko tko ne voli palačinke? Sumnjamo! Najukusnije su one koje nas vraćaju u djetinjstvo i obuzimaju nas lijepim osjećajima topline i sreće. A jedne od takvih su vječno popularne palačinke s orasima. Mekane, …

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

Prethodna objava: « Pohane jabuke
Sljedeća objava: Vanilija »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.