• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Ruska salata

Ruska salata

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Razlikujemo nekoliko tipova salati od onih sezonskih koje se začinjavaju na klasični način, sa uljem i octom do onih malo konkretnijih kao što su grčka salata, francuska salata i ruska salata.

Što je zapravo ruska salata?

Za francusku salatu već znamo jer smo je sigurno jeli više puta u životu, no što je sa ruskom? Dosada smo se imali priliku na raznim domjencima susretati sa prilogom koji su predstavljali kao rusku salatu, no nekako smo sumnjali da se radi upravo o tom jelu. Ruska salata kao i francuska poslužuje se kao prilog, a najfinije ide uz razna mesa kao što su pečeni odojak, puretina i janjetina.

Možemo slobodno reći kako je postala simbolom svečanih događanja koje više ne možete zamisliti bez tog ukusnog priloga koji nadopunjava glavno jelo i pomaže da bude što sočnije. Ruska salata inače sadržava kao i francuska kuhano povrće, gdje možemo ubrojiti mrkvu, krumpir, grašak i zelene mahune. Tu je još i majoneza, a sve se poslužuje sa komadićima kuhanog jaja na zelenom listu.

Puno smo se puta imali priliku uvjeriti kako je ruska salata isto što i francuska samo što u nju ide meso. No iz priloženog ćete vidjeti da to nije tako.

Sastojci za rusku salatu

  • 4 jaja
  • sol
  • 4 mrkve
  • 4 krumpira
  • 150 g zelenih mahuna
  • 200 g graška
  • 2 šalice majoneze
  • zelene masline bez koštica

Priprema ruske salate

  1. Prvo očistite povrće, nakon čega zelene mahune treba narezati na komadiće, oguliti mrkvu i krumpir te ih isto tako nasjeckati
  2. Povrće je potrebno odvojeno kuhati u slanoj vodi
  3. Zatim od ukupne količine majoneze jedan dio iskoristite tako da umiješate zajedno sa povrćem na dno posude, a drugi dio za pokriti smjesu gdje ćete na vrh staviti razne ukrase kao što su kolutovi kuhane mrkve, jaja i masline

Salata je inače vrsta hrane koja se jede kao prilog uz glavno jelo, ili se jede samostalno kao što je to slučaj sa voćnom salatom i salatom od puretine, piletine i tune.

Foto: Lena Ivanova/Shutterstock

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

bijela torta s marakujom

Bijela torta sa marakujom

Ovo je vrlo ukusna i jednostavna torta koja je gotova u samo pola sata. Marakuja je nešto što ne koristimo često u izradi kolača, ali za ovu tortu će vam biti potrebno samo 2 dcl soka od marakuje kako biste joj dali ono …

Prethodna objava: « Pašteta od čvaraka
Sljedeća objava: Kremasti kolači kremasti kolači»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.