• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Ruska salata

Ruska salata

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Razlikujemo nekoliko tipova salati od onih sezonskih koje se začinjavaju na klasični način, sa uljem i octom do onih malo konkretnijih kao što su grčka salata, francuska salata i ruska salata.

Što je zapravo ruska salata?

Za francusku salatu već znamo jer smo je sigurno jeli više puta u životu, no što je sa ruskom? Dosada smo se imali priliku na raznim domjencima susretati sa prilogom koji su predstavljali kao rusku salatu, no nekako smo sumnjali da se radi upravo o tom jelu. Ruska salata kao i francuska poslužuje se kao prilog, a najfinije ide uz razna mesa kao što su pečeni odojak, puretina i janjetina.

Možemo slobodno reći kako je postala simbolom svečanih događanja koje više ne možete zamisliti bez tog ukusnog priloga koji nadopunjava glavno jelo i pomaže da bude što sočnije. Ruska salata inače sadržava kao i francuska kuhano povrće, gdje možemo ubrojiti mrkvu, krumpir, grašak i zelene mahune. Tu je još i majoneza, a sve se poslužuje sa komadićima kuhanog jaja na zelenom listu.

Puno smo se puta imali priliku uvjeriti kako je ruska salata isto što i francuska samo što u nju ide meso. No iz priloženog ćete vidjeti da to nije tako.

Sastojci za rusku salatu

  • 4 jaja
  • sol
  • 4 mrkve
  • 4 krumpira
  • 150 g zelenih mahuna
  • 200 g graška
  • 2 šalice majoneze
  • zelene masline bez koštica

Priprema ruske salate

  1. Prvo očistite povrće, nakon čega zelene mahune treba narezati na komadiće, oguliti mrkvu i krumpir te ih isto tako nasjeckati
  2. Povrće je potrebno odvojeno kuhati u slanoj vodi
  3. Zatim od ukupne količine majoneze jedan dio iskoristite tako da umiješate zajedno sa povrćem na dno posude, a drugi dio za pokriti smjesu gdje ćete na vrh staviti razne ukrase kao što su kolutovi kuhane mrkve, jaja i masline

Salata je inače vrsta hrane koja se jede kao prilog uz glavno jelo, ili se jede samostalno kao što je to slučaj sa voćnom salatom i salatom od puretine, piletine i tune.

Foto: Lena Ivanova/Shutterstock

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

Aquaronsi – zdrava verzija popularnih Macaronsa

Neću puno duljiti sa uvodom, ali mogu vam reći da sam se poprilično namučila da dobijem savršene omjere za ovo čudo koje napravi slastičarsku eksploziju kada ih stavite u usta. Odlučila sam ih podjeliti s vama jer …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

svedski kolac

Švedski kolač

Zahvaljujući raznim kulturama i načinu življenja tako postoje i razni recepti iz svih krajeva svijeta. Švedski kolač je primjer koliko i strana kuhinja može biti dobra. Ovaj jednostavan  i ukusan kolač tipičan je za …

Prethodna objava: « Pašteta od čvaraka
Sljedeća objava: Kremasti kolači kremasti kolači»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.