• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Ruska salata

Ruska salata

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Razlikujemo nekoliko tipova salati od onih sezonskih koje se začinjavaju na klasični način, sa uljem i octom do onih malo konkretnijih kao što su grčka salata, francuska salata i ruska salata.

Što je zapravo ruska salata?

Za francusku salatu već znamo jer smo je sigurno jeli više puta u životu, no što je sa ruskom? Dosada smo se imali priliku na raznim domjencima susretati sa prilogom koji su predstavljali kao rusku salatu, no nekako smo sumnjali da se radi upravo o tom jelu. Ruska salata kao i francuska poslužuje se kao prilog, a najfinije ide uz razna mesa kao što su pečeni odojak, puretina i janjetina.

Možemo slobodno reći kako je postala simbolom svečanih događanja koje više ne možete zamisliti bez tog ukusnog priloga koji nadopunjava glavno jelo i pomaže da bude što sočnije. Ruska salata inače sadržava kao i francuska kuhano povrće, gdje možemo ubrojiti mrkvu, krumpir, grašak i zelene mahune. Tu je još i majoneza, a sve se poslužuje sa komadićima kuhanog jaja na zelenom listu.

Puno smo se puta imali priliku uvjeriti kako je ruska salata isto što i francuska samo što u nju ide meso. No iz priloženog ćete vidjeti da to nije tako.

Sastojci za rusku salatu

  • 4 jaja
  • sol
  • 4 mrkve
  • 4 krumpira
  • 150 g zelenih mahuna
  • 200 g graška
  • 2 šalice majoneze
  • zelene masline bez koštica

Priprema ruske salate

  1. Prvo očistite povrće, nakon čega zelene mahune treba narezati na komadiće, oguliti mrkvu i krumpir te ih isto tako nasjeckati
  2. Povrće je potrebno odvojeno kuhati u slanoj vodi
  3. Zatim od ukupne količine majoneze jedan dio iskoristite tako da umiješate zajedno sa povrćem na dno posude, a drugi dio za pokriti smjesu gdje ćete na vrh staviti razne ukrase kao što su kolutovi kuhane mrkve, jaja i masline

Salata je inače vrsta hrane koja se jede kao prilog uz glavno jelo, ili se jede samostalno kao što je to slučaj sa voćnom salatom i salatom od puretine, piletine i tune.

Foto: Lena Ivanova/Shutterstock

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Prethodna objava: « Pašteta od čvaraka
Sljedeća objava: Kremasti kolači kremasti kolači»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.