• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Rješenje za miris luka na rukama
luk i češnjak
Luk i češnjak, Foto: lockstockb/Shutterstock

Rješenje za miris luka na rukama

Objavljeno: 07.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Luk je jedna od najstarijih namirnica koju su ljudi počeli organizirano uzgajati i ujedno je jedan i od najčešćih povrća koje je pronašlo ulaz u gotovo sva naša jela na razne načine. Vrlo je snažnog okusa i mirisa koji, ako se konzumira sirov počinje dominirati nad ostalim okusima i mirisima u hrani.

luk i češnjak
Luk i češnjak, Foto: lockstockb/Shutterstock

Samo ime na latinskom jeziku znači jedinstven čime se radi razlika između crvenog ili žutog luka i njegova srodnika ćešnjaka koji je podjeljen u režnjeve. On se ubraja u onu neobičnu vrstu povrća koja je toliko više. On je ujedno i povrće i začin. Možemo ga koristiti svježeg, prženog, pirjanog ili pak sušenog kao dodatak jelima.

Podrijetlom stiže sa Bliskog istoka i iz Azije i bio je toliko cijenjen da su se njime plaćali graditelji piramida u Egiptu i čak su bogovi na zemlji, faraoni, nosili luk sa sobom u zagrobni život.

Na zapad ga je donio veliki istraživać Kristofor Kolumbo. Ponekad se koristio i za liječenje i pošto ga je relativno lako uzgojiti dugo je bio hrana za siromahe kojima su oni nadopunjavali svoj skromni repertoar namirnica.

Izuzetno je nutritivno vrijedan i zdrav bori se protiv raznih bolesti uključujući i one krvožilnog sustava i poremećaja šećera u krvi. Sjajan je i možemo ga staviti u gotovo svaku kombinaciju i time samo poboljšati i produbiti okus.

Ali iako ga volite ne želite čitavo vrijeme hodati okolo sa mirisom luka na prstima. Ako ga i vi sami osjetite zamislite koliko ga osjete drugi. Nemojte samo nanijeti kremu preko toga mirisa jer ćete samo pogoršati stvar.

Luk u sebi sadrži eterična ulja koja se upiju u kožu i zatim je vrlo teško izvući taj miris. Ne želite li stalno vući taj miris za sobom postoji nekoliko načina na koje možete minimizirati ili u potpunosti ukloniti nepoželjni miris.

Naravno učinkovitost će biti podređena aromatičnosti luka jer blaža klima stvara i luk nježnijeg okusa. Stoga uzmite limun iscjedite, prerežite ga na pola i iscjedite sok direktno na ruke.

Dobro ih istrljajte  i zatim operite normalnim sapunom. Jednako tako pomoći će i trljanje ruku sa sodom bikarbonom. Još jedan odličan savjet za minimiziranje mirisa i ujedno i suzenja očiju je da sat vremena prije no što planirate početi pripremati jelo stavite luk u frižder.

Uvijek se pobrinite da je nož oštar i da samo klizne kroz luk. Pri rezanju nemojte sjediti blizu luku već stojite ponešto udaljeni od njega. Želimo vam dobar tek i mirisne i meke ruke.

 Autor: L.K.

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

Prethodna objava: «sastojak anis Anis
Sljedeća objava: Čokoladni kolači čokoladni kolači»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.