• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Rješenje za miris luka na rukama
luk i češnjak
Luk i češnjak, Foto: lockstockb/Shutterstock

Rješenje za miris luka na rukama

Objavljeno: 07.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Luk je jedna od najstarijih namirnica koju su ljudi počeli organizirano uzgajati i ujedno je jedan i od najčešćih povrća koje je pronašlo ulaz u gotovo sva naša jela na razne načine. Vrlo je snažnog okusa i mirisa koji, ako se konzumira sirov počinje dominirati nad ostalim okusima i mirisima u hrani.

luk i češnjak
Luk i češnjak, Foto: lockstockb/Shutterstock

Samo ime na latinskom jeziku znači jedinstven čime se radi razlika između crvenog ili žutog luka i njegova srodnika ćešnjaka koji je podjeljen u režnjeve. On se ubraja u onu neobičnu vrstu povrća koja je toliko više. On je ujedno i povrće i začin. Možemo ga koristiti svježeg, prženog, pirjanog ili pak sušenog kao dodatak jelima.

Podrijetlom stiže sa Bliskog istoka i iz Azije i bio je toliko cijenjen da su se njime plaćali graditelji piramida u Egiptu i čak su bogovi na zemlji, faraoni, nosili luk sa sobom u zagrobni život.

Na zapad ga je donio veliki istraživać Kristofor Kolumbo. Ponekad se koristio i za liječenje i pošto ga je relativno lako uzgojiti dugo je bio hrana za siromahe kojima su oni nadopunjavali svoj skromni repertoar namirnica.

Izuzetno je nutritivno vrijedan i zdrav bori se protiv raznih bolesti uključujući i one krvožilnog sustava i poremećaja šećera u krvi. Sjajan je i možemo ga staviti u gotovo svaku kombinaciju i time samo poboljšati i produbiti okus.

Ali iako ga volite ne želite čitavo vrijeme hodati okolo sa mirisom luka na prstima. Ako ga i vi sami osjetite zamislite koliko ga osjete drugi. Nemojte samo nanijeti kremu preko toga mirisa jer ćete samo pogoršati stvar.

Luk u sebi sadrži eterična ulja koja se upiju u kožu i zatim je vrlo teško izvući taj miris. Ne želite li stalno vući taj miris za sobom postoji nekoliko načina na koje možete minimizirati ili u potpunosti ukloniti nepoželjni miris.

Naravno učinkovitost će biti podređena aromatičnosti luka jer blaža klima stvara i luk nježnijeg okusa. Stoga uzmite limun iscjedite, prerežite ga na pola i iscjedite sok direktno na ruke.

Dobro ih istrljajte  i zatim operite normalnim sapunom. Jednako tako pomoći će i trljanje ruku sa sodom bikarbonom. Još jedan odličan savjet za minimiziranje mirisa i ujedno i suzenja očiju je da sat vremena prije no što planirate početi pripremati jelo stavite luk u frižder.

Uvijek se pobrinite da je nož oštar i da samo klizne kroz luk. Pri rezanju nemojte sjediti blizu luku već stojite ponešto udaljeni od njega. Želimo vam dobar tek i mirisne i meke ruke.

 Autor: L.K.

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

Prethodna objava: «sastojak anis Anis
Sljedeća objava: Čokoladni kolači čokoladni kolači»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.