Luk je jedna od najstarijih namirnica koju su ljudi počeli organizirano uzgajati i ujedno je jedan i od najčešćih povrća koje je pronašlo ulaz u gotovo sva naša jela na razne načine. Vrlo je snažnog okusa i mirisa koji, ako se konzumira sirov počinje dominirati nad ostalim okusima i mirisima u hrani.

Samo ime na latinskom jeziku znači jedinstven čime se radi razlika između crvenog ili žutog luka i njegova srodnika ćešnjaka koji je podjeljen u režnjeve. On se ubraja u onu neobičnu vrstu povrća koja je toliko više. On je ujedno i povrće i začin. Možemo ga koristiti svježeg, prženog, pirjanog ili pak sušenog kao dodatak jelima.
Podrijetlom stiže sa Bliskog istoka i iz Azije i bio je toliko cijenjen da su se njime plaćali graditelji piramida u Egiptu i čak su bogovi na zemlji, faraoni, nosili luk sa sobom u zagrobni život.
Na zapad ga je donio veliki istraživać Kristofor Kolumbo. Ponekad se koristio i za liječenje i pošto ga je relativno lako uzgojiti dugo je bio hrana za siromahe kojima su oni nadopunjavali svoj skromni repertoar namirnica.
Izuzetno je nutritivno vrijedan i zdrav bori se protiv raznih bolesti uključujući i one krvožilnog sustava i poremećaja šećera u krvi. Sjajan je i možemo ga staviti u gotovo svaku kombinaciju i time samo poboljšati i produbiti okus.
Ali iako ga volite ne želite čitavo vrijeme hodati okolo sa mirisom luka na prstima. Ako ga i vi sami osjetite zamislite koliko ga osjete drugi. Nemojte samo nanijeti kremu preko toga mirisa jer ćete samo pogoršati stvar.
Luk u sebi sadrži eterična ulja koja se upiju u kožu i zatim je vrlo teško izvući taj miris. Ne želite li stalno vući taj miris za sobom postoji nekoliko načina na koje možete minimizirati ili u potpunosti ukloniti nepoželjni miris.
Naravno učinkovitost će biti podređena aromatičnosti luka jer blaža klima stvara i luk nježnijeg okusa. Stoga uzmite limun iscjedite, prerežite ga na pola i iscjedite sok direktno na ruke.
Dobro ih istrljajte i zatim operite normalnim sapunom. Jednako tako pomoći će i trljanje ruku sa sodom bikarbonom. Još jedan odličan savjet za minimiziranje mirisa i ujedno i suzenja očiju je da sat vremena prije no što planirate početi pripremati jelo stavite luk u frižder.
Uvijek se pobrinite da je nož oštar i da samo klizne kroz luk. Pri rezanju nemojte sjediti blizu luku već stojite ponešto udaljeni od njega. Želimo vam dobar tek i mirisne i meke ruke.
Autor: L.K.