• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Brzinski ručak: rižoto od gljiva
Rižoto od gljiva

Brzinski ručak: rižoto od gljiva

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Riža je jedna od namirnica koje su u samom vrhu zastupljenosti u ljudskoj prehrani i postoji bezbroja načina na koje se može pripremati, a najpopularniji način je zasigurno – rižoto. Među popularnije vrste rižota spadaju rižoto s plodovima mora i rižoto od gljiva.

Rižoto od gljiva jedno je od bezvremenskih jela koje se može poslužiti samostalno ili kao prilog, a možete ga raditi od nekoliko vrsta gljiva, što će doprinijeti bogatstvu okusa.

Ako ste u potrazi za receptom za brzinski ručak, donosimo vam upute kako pripremiti kremasti rižoto s gljivama koji će se sigurno svidjeti vašim ukućanima, ali i vama. Priprema ovog jela nije komplicirana, ali da biste napravili zaista dobar rižoto od gljiva, kvaliteta namirnica je imperativ. Najvažnije je odabrati pravu rižu, a kad je u pitanju priprema ovakvog jela, nećete pogriješiti ako se odlučite za rižu kratkog zrna.

U nastavku pročitajte koji su ostali potrebni sastojci i kako pripremiti kremast i ukusan rižoto.

Sastojci za rižoto od gljiva

  • litra vode
  • 5 dag maslaca
  • 30 dag gljiva
  • 35 dag riže
  • 1 žlica vegete
  • 1 luk
  • peršin
  • malo parmezana
  • 8 žlica ulja
  • malo bijelog vina

Priprema rižota

  1. Uzmite gljive i narežite ih na listiće, te isjeckajte luk
  2. Na zagrijanoj tavi, na ulju popržite luk i gljive koje ćete potom posuti vinom i čekati da vino ispari
  3. Dodajete rižu koju ste prethodno skuhali
  4. Sve lagano promiješate i na kraju dodajte maslaca, peršina i malo parmezana

To je to! Ako se odlučite raditi rižot od nekoliko vrsta gljiva, dobra kombinacija su vrganji, crne trube i bukovače. Suhe vrganje i crne trube prije namočite u malo vruće vode kako bi omekšale. Crnim trubama je potrebno malo više vremena da omekšaju pa ih možete namočiti dosta ranije.

Uz gljive možete kombinirati sve vrste povrća koje trenutno imate u hladnjaku: mrkva, paprika, malo mahuna, mogućnosti su beskrajne. Dobar tek!

Foto: Einladung_zum_Essen /Pixabay

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici …

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

Prethodna objava: « Recept za savršeno pečeni odojak
Sljedeća objava: Teletina pod pekom »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.