• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Kiflice, pereci, grickalice – All in one
slane grickalice

Kiflice, pereci, grickalice – All in one

Objavljeno: 25.02.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Znam da smo svi isprobali bezbroj svojih i tuđih recepata za kiflice i slično, ali ovaj je nakon svih godina preživio i ostao broj 1 po mom mišljenju. Tijesto ispadne meko, prhko, zaista vrlo topljivo u ustima i neutralno – dakle možete ga komibinirati i u slanoj i slatkoj varijanti…

Najbolje – kao i većina mojih (u zadnje vrijeme) omiljenih recepata apsolutno je minimalistički! Tijekom godina shvatiš da su najjednostavnije stvari najčešće i najbolje…

Ima li išta bolje, nego tutnuti 3 sastojka u zdjelu, izmijesiti i ispeći? Što je meni osobno najfascinantnije, nigdje se nisam susrela s ovim receptom osim u svojoj kući (gdje je to već poznata obiteljska tradicija), a fascinira zaista svaki put…

Radi se o tijestu za keksiće, točnije kiflice s pekmezom. To je osnova. Ali, ako ćemo kreativno pristupiti, nitko ne brani da to tijesto postane perec, grickalica, paketić pun sira, čokolade, koprive ili čega god bezbroj varijanti, a uvijek ukusno i hrskavo. Okus je neutralan, pa se može savršeno kombinirati s bilo čime…

Najbolja stvar – slobodno napravite veću količinu i zamrznite u manje porcije – može dugo stajati tako zamrznuto… Dakle, nadam se da je znatiželja na vrhuncu, jer slijede sastojci:

  • KRAVLJI SIR (može i masnija i posna varijanta)
  • MASLAC (sobna temperatura)
  • BRAŠNO (pokušala sam i s klasičnim glatkim, oštrim, ali i integralnim brašnima, pirom, tijesto ispadne različite teksture, ali sve opcije su moguće)

Da, dobro vidite – nisu napisane količine. To je iz razloga što se ova 3 sastojka stavljaju u jednakim omjerima, a vi odlučite o kojoj je ukupnoj količini radi…

Dobro izmijesite u zdjeli, ako nećete odmah raditi cijelu količinu, razdijelite u porcije i zamrznite ostatak.

Sada upalite pećnicu i razvaljajte tijesto na 3-4 mm. Dalje je nebo granica… Domaća i (meni osobno) najukusnija varijanta je izrezivati tijesto na trokute (kvadrat, pa prepoloviti ako ti geometrija nije jaka strana), na svaki trokut staviti žličicu pekmeza (marelica je kraljica ovih trokutića) i zamotati u kiflice.

trokutici s marelicama

Staviti na papir za pečenje u unaprijed zagrijanu pečnicu. Peku se na cca 200 °C 15-20 minuta (dok ne porumene). Stavite ih dovoljno daleko, jer će se bez obzira na činjenicu da nema niti jaja, niti praška niti ičega sličnog jako lijepo dignuti…

Ove kiflice imaju 1 manu – da doslovno nestaju i hlape sa svakog tanjura – čim se ohlade na barem prihvatljivu temperaturu za konzumaciju.

Ukoliko planirate večer uz druženje i treba vam fina, brza i domaća grickalica – izrežite maloprije spomenuto razvaljano tijesto na trakice, premažite razmućenim jajetom i pospite sjemenkama i krupnom solju.

slane grickalice

Pečenje – isti sistem, ali ostavite ih malo duže da se mrvicu jače zapeku – biti će dodatno hrskave…

Dodatna inspiracija za punjenje:

  • Može se puniti u jastučiće sa sirom i šunkom a’la pizza…
  • Može se napuniti sirom i koprivom/špinatom/blitvom (moja ljubav)…
  • Može se puniti čokoladom (psssst…..)…
  • Može se….(završi rečenicu)….
Bojana Kuliš Bubalo
Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati.  Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

Prethodna objava: « Domaći ravioli punjeni špinatom
Sljedeća objava: Ruby medenjaci s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.