U posebnim situacijama kada želite nazdraviti zbog nekog lijepog događaja to možete učiniti uz čašu vrhunskog crnog ili bijelog vina ili uz pojedini liker. Oni željni tradicije i ljubitelji starih načina odlučit će se za rakiju. Volite li piti rakiju i koji vam okus najviše odgovara? Jeste li za rakiju od trešanja?
Odlučite li se da bi radije sami napravili voćno alkoholno piće, opskrbite se svim potrebnim namirnicama i krenite s poslom. Važno je da su trešnje zrele, ali ne previše mekane. Samo se s ovkavim plodovima dobiva vrhunsko piće.
Kada ste oprali i očistili trešnje i uklonili im peteljke uronite ih na kratko u vruću vodu. Kada ste ih izvadili ocijedite ih, osušite i pohranite u velike staklenke od 1 do 2 l. U staklenku dolijete lozovače, dodate šećera i zatvorite bocu te ju ostavite na toplom mjestu do 5 tjedana.
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1 kg trešanja
- 300 g šećera
- 0,7 l lozovače
Autor: S.Š., Foto: Zaneta Baranowska/Shutterstock