• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Punjeni lungić
punjeni lungić

Punjeni lungić

Objavljeno: 24.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Kada krenemo razmišljati o specijalitetima, prvo pomislimo na razne vrste mesa, jer ipak veći dio populacije jede raznovrsno, ali meso svakako najviše.

Među fine odreske spada i sam lungić, koji se dosta često zna naručivati po restoranima, a da ne pričamo o tome kako domaćice vole pripremati ovaj tip mesa.

Lungić ili svinjski biftek smatra se najcjenjenijim komadom svinjskog mesa. To je najmanji dio svinje i zbog toga se cijena skoro uvijek kreće među onim višeg cjenovnog ranga. Zadnji dio koristi se za steak, dok se srednji dio zna koristiti za svinjske medaljone. Iz najtanjeg dijela režu se fileti. Lungić je pogodan za pečenje i naravno prženje.

Lungić ili biftek sadrži jako malo masnoće, a znamo da je masnoća praktički zaštitni znak svinjetine i da se od svih mesa ona najmanje preporuča. Međutim s lungićem je malo drugačija priča, a da ne pričamo kako se od njega daju složiti zaista fina jela. Među njih možemo ubrojiti i punjeni lungić.

Punjeni lungić (za dvije osobe)

  • 350 g svinjećeg lungića
  • 250 g lisnatog tijesta
  • 100 g šunke
  • 100 g sira
  • 1 jaje
  • malo soli (po vlastitoj procjeni)

Uzmite komad mesa i dobro ga istučete te raširite kako biste ga pripremili za punjenje. Kada ste ga pripremili utrljajte sol i naslažite šunku i sir te ga zarolajte i krajeve smotajte prema unutrašnjosti kako sadržaj nebi iscurio. Na prethodno zagrijano ulje stavite peći meso te ga okrečite da se ravnomjerno ispeče.

Kada ste završili s mesom, uzmite lisnato tijesto i dobro ga razvaljajate, a kada se ohladi uzmite meso i omotajte ga lisnatim. Nakon toga stavite u pećnicu na 20 minuta na 180 stupnjeva.

Predlažemo vam još da probate lungić s povrćem i lungić u umaku od šampinjona, definitivno su za prste oblizati!

Foto: Bochkarev Photography/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao na roščiće. Iako se na prvu kombinacija čini nespojivom, rezultat je izvrstan. Zanimljive su boje i nadasve zanimljivog …

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

Kompot od jabuka

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane. Kompot se može raditi od svježeg ili …

Prethodna objava: « Pekarski krumpir
Sljedeća objava: Grah varivo »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.