Kada krenemo razmišljati o specijalitetima, prvo pomislimo na razne vrste mesa, jer ipak veći dio populacije jede raznovrsno, ali meso svakako najviše.
Među fine odreske spada i sam lungić, koji se dosta često zna naručivati po restoranima, a da ne pričamo o tome kako domaćice vole pripremati ovaj tip mesa.
Lungić ili svinjski biftek smatra se najcjenjenijim komadom svinjskog mesa. To je najmanji dio svinje i zbog toga se cijena skoro uvijek kreće među onim višeg cjenovnog ranga. Zadnji dio koristi se za steak, dok se srednji dio zna koristiti za svinjske medaljone. Iz najtanjeg dijela režu se fileti. Lungić je pogodan za pečenje i naravno prženje.
Lungić ili biftek sadrži jako malo masnoće, a znamo da je masnoća praktički zaštitni znak svinjetine i da se od svih mesa ona najmanje preporuča. Međutim s lungićem je malo drugačija priča, a da ne pričamo kako se od njega daju složiti zaista fina jela. Među njih možemo ubrojiti i punjeni lungić.
Punjeni lungić (za dvije osobe)
- 350 g svinjećeg lungića
- 250 g lisnatog tijesta
- 100 g šunke
- 100 g sira
- 1 jaje
- malo soli (po vlastitoj procjeni)
Uzmite komad mesa i dobro ga istučete te raširite kako biste ga pripremili za punjenje. Kada ste ga pripremili utrljajte sol i naslažite šunku i sir te ga zarolajte i krajeve smotajte prema unutrašnjosti kako sadržaj nebi iscurio. Na prethodno zagrijano ulje stavite peći meso te ga okrečite da se ravnomjerno ispeče.
Kada ste završili s mesom, uzmite lisnato tijesto i dobro ga razvaljajate, a kada se ohladi uzmite meso i omotajte ga lisnatim. Nakon toga stavite u pećnicu na 20 minuta na 180 stupnjeva.
Predlažemo vam još da probate lungić s povrćem i lungić u umaku od šampinjona, definitivno su za prste oblizati!
Foto: Bochkarev Photography/Shutterstock