• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Punjeni lungić
punjeni lungić

Punjeni lungić

Objavljeno: 24.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Kada krenemo razmišljati o specijalitetima, prvo pomislimo na razne vrste mesa, jer ipak veći dio populacije jede raznovrsno, ali meso svakako najviše.

Među fine odreske spada i sam lungić, koji se dosta često zna naručivati po restoranima, a da ne pričamo o tome kako domaćice vole pripremati ovaj tip mesa.

Lungić ili svinjski biftek smatra se najcjenjenijim komadom svinjskog mesa. To je najmanji dio svinje i zbog toga se cijena skoro uvijek kreće među onim višeg cjenovnog ranga. Zadnji dio koristi se za steak, dok se srednji dio zna koristiti za svinjske medaljone. Iz najtanjeg dijela režu se fileti. Lungić je pogodan za pečenje i naravno prženje.

Lungić ili biftek sadrži jako malo masnoće, a znamo da je masnoća praktički zaštitni znak svinjetine i da se od svih mesa ona najmanje preporuča. Međutim s lungićem je malo drugačija priča, a da ne pričamo kako se od njega daju složiti zaista fina jela. Među njih možemo ubrojiti i punjeni lungić.

Punjeni lungić (za dvije osobe)

  • 350 g svinjećeg lungića
  • 250 g lisnatog tijesta
  • 100 g šunke
  • 100 g sira
  • 1 jaje
  • malo soli (po vlastitoj procjeni)

Uzmite komad mesa i dobro ga istučete te raširite kako biste ga pripremili za punjenje. Kada ste ga pripremili utrljajte sol i naslažite šunku i sir te ga zarolajte i krajeve smotajte prema unutrašnjosti kako sadržaj nebi iscurio. Na prethodno zagrijano ulje stavite peći meso te ga okrečite da se ravnomjerno ispeče.

Kada ste završili s mesom, uzmite lisnato tijesto i dobro ga razvaljajate, a kada se ohladi uzmite meso i omotajte ga lisnatim. Nakon toga stavite u pećnicu na 20 minuta na 180 stupnjeva.

Predlažemo vam još da probate lungić s povrćem i lungić u umaku od šampinjona, definitivno su za prste oblizati!

Foto: Bochkarev Photography/Shutterstock

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

Prethodna objava: « Pekarski krumpir
Sljedeća objava: Grah varivo »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.