Tikvice su zahvalno povrće u kojem možete uživati na nekoliko različitih načina. Osim polpeta od tikvica ljubitelji ovog povrća moći će uživati u slasnoj kombinaciji s mljevenim mesom. Iako se tikvice mogu puniti uz brojne namirnice poput šunke i sira, mljeveno meso zauzima vrh po pitanju popularnosti.
Odlučite li se za punjene tikvice s mesom potrebno je pronaći nekoliko tikvica koje ćete očistiti tako što ćete im ukloniti peteljku i izdubiti kako bi ih mogli napuniti željenim sastojcima. Možete ih izdubiti uz pomoć noža ili žlice, kako je vama lakše.
Ostavite ih sa strane i krenite pripremati meso. Na vrućem ulju dinstajte luk sve dok ne požuti, a nakon toga dodajte mljeveno meso, malo pasirane rajčice, soli i ružmarina. Nastavite dinstati sve dok meso ne potamni. Tada smjesu možete maknuti s vatre i napuniti tikvice.
Kada ste ih napunili, nauljite posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite do 40 minuta i svako malo provjeravajte kako vam tikvice ne bi izgorile.
Za punjene tikvice vam treba:
- 4 tikvice
- 400 g mljevenog mesa
- 300 ml pasirane rajčice
- malo soli
- malo ružmarina
- luk
Autor: S.Š., Foto: valmas/Shutterstock