• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Najbolji recept za savršenu punjenu puricu
Punjena purica

Najbolji recept za savršenu punjenu puricu

Objavljeno: 20.03.2019. Autor: Martina Lovaković

Punjena purica “točka je na i” svake savršene svečanosti, a najčešće se priprema za Božić. Od davnina, purica je sinonim za Božić i topla obiteljska okupljanja pa je upravo zbog toga i prizor koji mnogi žele vidjeti i na svome stolu. Savršeno sočna i hrskava pečena purica punjena svinjetinom postat će jelo bez kojeg će svaki Božić biti nezamisliv.

Zanimljivo je spomenuti kako se punjena purica prvi put spominje još u davnim kulinarskim knjigama antičkih Rimljana. Naime, nekada davno, odnosno u srednjem vijeku, punjenje se uglavnom sastojalo od iznutrica, povrća i začinskih trava. Danas je to stvar osobnog izbora i onoga što vi volite.

Postoje brojni recepti za punjenu puricu, a mi ćemo vam pokazati onaj najfiniji i najjednostavniji uz kojeg ćete zadiviti sve goste. Bez puno filozofiranja, probajte gastro poslasticu za koju vam neće trebati nekoliko ruku više.

U nastavku vam donosimo recept za punjenu puricu s mljevenom svinjetinom i začinskim travama. Uz ovaj idealan božićni objed tako će moći uživati i ljubitelji puretine i svinjetine.

Recept za punjenu puricu

punjena purica

Sastojci za puricu

  • 4-5 kg purice
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • svježi ružmarin
  • 3 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 2 rajčice
  • 2 stabljike celera

Sastojci za nadjev

  • 2 glavice luka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 250 grama svinjetine
  • krušne mrvice
  • nekoliko listića svježe kadulje
  • muškatni oraščić

Priprema

Preporučuje se puricu izvaditi sat vremena prije iz hladnjaka kako bi postigla sobnu temperaturu. Operite je i dobro osušite. Ne bi smjelo nigdje ostati tekućine. U maslinovo ulje dodajte soli i papra te dobivenom mješavinom dobro istrljajte puricu. Želite li postići dodatnu hrskavost purice, premažite je mješavinom octa i meda prije pečenja.

Pećnicu zagrijte na 250°C, a dok se pećnica zagrijava, pripremite nadjev.

U posudi na maslinovom ulju ispržite sitno sjeckani luk dok ne omekša i požuti pa mu dodajte soli, papra, kadulje i muškatnog oraščića. Miješajte još dvije minute pa stavite sa strane i ostavite da se ohladi. U hladno ulje i mješavinu začina, dodajte mljevenu svinjetinu i krušne mrvice i sve dobro izmiješajte. Stavite sa strane da se hladi sve dok ne počnete nadijevati puricu.

Smjesu podijelite u dva dijela. Manjim dijelom smjese napunite gornji dio trbušne šupljine. Pazite da ne pretjerate s nadjevom jer bi to moglo usporiti pečenje. Zatim okrenite puricu na drugu stranu i nadjenite je preostalim nadjevom.

U pleh za pečenje posložite povrće na koje ćete položiti puricu i dodati nekoliko grančica svježeg ružmarina.

Pokrijte puricu folijom i snizite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. Na toj temperaturi je pecite 40-ak minuta po kilogramu.

Svakih 20-ak minuta provjeravajte pečenje purice pazeći da se ne bi osušila. Polijevajte je sokovima iz dna pleha za pečenje.

Nakon 2,5 sata, maknite foliju i ostavite puricu da se dobro zapeče kako bi kožica postala zlatna i hrskava.

Kada je vrijeme pečenja došlo kraju, provjerite je li purica gotova. To ćete najjednostavnije napraviti tako da u najdeblji dio batka zarijete nož. Ako iz purice iscuri bistar sok, a meso se može lako odvojiti, dobro je pečena.

Pečenu punjenu puricu pokrijte folijom i čistim kuhinjskim krpama te ostavite da tako odstoji pola sata, a za to vrijeme pripremite umak od povrća i priloge po želji.

Foto: A-Rey/Pexels

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

pletenica s nutellom i ljesnjacima

Pletenica s Nutellom i lješnjacima

Nutellu volimo u svakom obliku, pa sam tako došla do ideje da za svjetski dan te iste slastice pripremim lješnjak bombu. Ovo je brzi desert koji će uveseliti svakog nutelloljupca. ☺ Sastojci: 600 g glatkog …

čokoladni kolač s tikvicama

Brzi čokoladni kolač s tikvicama

Danas vam donosim recept za najsočniji kolač na planeti. Stvarno je fin, brzo se priprema i preukusan je. Sigurna sam da većinu namirnica već imate u kuhinji pa nemate izgovor da ga ne napravite. Ako volite ovakve suhe …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

Prethodna objava: « Vegetarijanski tacos – slastan ručak na brzinu
Sljedeća objava: Brzi, domaći kruh bez kvasca kruh bez kvasca»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.