• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Najbolji recept za savršenu punjenu puricu
Punjena purica

Najbolji recept za savršenu punjenu puricu

Objavljeno: 20.03.2019. Autor: Martina Lovaković

Punjena purica “točka je na i” svake savršene svečanosti, a najčešće se priprema za Božić. Od davnina, purica je sinonim za Božić i topla obiteljska okupljanja pa je upravo zbog toga i prizor koji mnogi žele vidjeti i na svome stolu. Savršeno sočna i hrskava pečena purica punjena svinjetinom postat će jelo bez kojeg će svaki Božić biti nezamisliv.

Zanimljivo je spomenuti kako se punjena purica prvi put spominje još u davnim kulinarskim knjigama antičkih Rimljana. Naime, nekada davno, odnosno u srednjem vijeku, punjenje se uglavnom sastojalo od iznutrica, povrća i začinskih trava. Danas je to stvar osobnog izbora i onoga što vi volite.

Postoje brojni recepti za punjenu puricu, a mi ćemo vam pokazati onaj najfiniji i najjednostavniji uz kojeg ćete zadiviti sve goste. Bez puno filozofiranja, probajte gastro poslasticu za koju vam neće trebati nekoliko ruku više.

U nastavku vam donosimo recept za punjenu puricu s mljevenom svinjetinom i začinskim travama. Uz ovaj idealan božićni objed tako će moći uživati i ljubitelji puretine i svinjetine.

Recept za punjenu puricu

punjena purica

Sastojci za puricu

  • 4-5 kg purice
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • svježi ružmarin
  • 3 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 2 rajčice
  • 2 stabljike celera

Sastojci za nadjev

  • 2 glavice luka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 250 grama svinjetine
  • krušne mrvice
  • nekoliko listića svježe kadulje
  • muškatni oraščić

Priprema

Preporučuje se puricu izvaditi sat vremena prije iz hladnjaka kako bi postigla sobnu temperaturu. Operite je i dobro osušite. Ne bi smjelo nigdje ostati tekućine. U maslinovo ulje dodajte soli i papra te dobivenom mješavinom dobro istrljajte puricu. Želite li postići dodatnu hrskavost purice, premažite je mješavinom octa i meda prije pečenja.

Pećnicu zagrijte na 250°C, a dok se pećnica zagrijava, pripremite nadjev.

U posudi na maslinovom ulju ispržite sitno sjeckani luk dok ne omekša i požuti pa mu dodajte soli, papra, kadulje i muškatnog oraščića. Miješajte još dvije minute pa stavite sa strane i ostavite da se ohladi. U hladno ulje i mješavinu začina, dodajte mljevenu svinjetinu i krušne mrvice i sve dobro izmiješajte. Stavite sa strane da se hladi sve dok ne počnete nadijevati puricu.

Smjesu podijelite u dva dijela. Manjim dijelom smjese napunite gornji dio trbušne šupljine. Pazite da ne pretjerate s nadjevom jer bi to moglo usporiti pečenje. Zatim okrenite puricu na drugu stranu i nadjenite je preostalim nadjevom.

U pleh za pečenje posložite povrće na koje ćete položiti puricu i dodati nekoliko grančica svježeg ružmarina.

Pokrijte puricu folijom i snizite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. Na toj temperaturi je pecite 40-ak minuta po kilogramu.

Svakih 20-ak minuta provjeravajte pečenje purice pazeći da se ne bi osušila. Polijevajte je sokovima iz dna pleha za pečenje.

Nakon 2,5 sata, maknite foliju i ostavite puricu da se dobro zapeče kako bi kožica postala zlatna i hrskava.

Kada je vrijeme pečenja došlo kraju, provjerite je li purica gotova. To ćete najjednostavnije napraviti tako da u najdeblji dio batka zarijete nož. Ako iz purice iscuri bistar sok, a meso se može lako odvojiti, dobro je pečena.

Pečenu punjenu puricu pokrijte folijom i čistim kuhinjskim krpama te ostavite da tako odstoji pola sata, a za to vrijeme pripremite umak od povrća i priloge po želji.

Foto: A-Rey/Pexels

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Apple tart

Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama

U moru čokoladnih slastica kod mene se našla ova savršena pita od domaćih jabuka i krušaka koja je nastala sasvim slučajno, a nestala brzinom munje. Tijesto je tako savršeno prhko da se uopće ne osjeti razlika između …

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu. Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom Sastojci za palačinke: …

Prethodna objava: « Vegetarijanski tacos – slastan ručak na brzinu
Sljedeća objava: Brzi, domaći kruh bez kvasca kruh bez kvasca»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.