• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Pravilno postavljanje stola
servirane čaše i hrana

Pravilno postavljanje stola

Objavljeno: 16.07.2014. Autor: Sanja Štetić

Među mnoge dužnosti koje ima domaćica ulazi i postavljanje stola, briga da se stol pripremi kako treba. Ručak je predstavlja središnji dio u danu kada se okuplja cijela obitelj. Upravo je zbog toga važno da sve ispadne savršeno, a još više ako za ručak imate i goste. Kako najbolje postaviti stol?

servirane čaše i hrana

Kako je kod svega važna organizacija tako je i ovdje nemoguće zamisliti najbolje uređen stol bez nekog plana. Prvo za što se trebate pobrinuti da se kompletan pribor za prostiranje stola donese na poslužavnik, koji će se nalaziti u njegovoj neposrednoj blizini kako bi poslužilo svrsi.

Ukoliko se odlučite ra ručni rad kao dio ukrasa njega treba složiti i staviti na određeno mjesto kao što je sredina stola. Stolnjak mora biti postavljen tako da sa svih strana visi jednako. Ne treba zaboraviti na podloške koji će sačuvati stolnjak i stol od hrane koja se servira odmah nakon kuhanja ili pečenja.

Ovisno koliko ćete ljudi imati za ručak po tome planirate i broj mjesta, a na koje ćete staviti tanjure. Pazite da je svaki tanjur od drugog udaljen dovoljno kako se ne bi dodirivali.

Mnoge zbunjuje raspored vilica, žlica i noževa. Kako bi se riješili nedoumice s desne strane tanjura prvo stavljate nož čija je oštrica okrenuta prema tanjuru. S lijeve strane ide vilica, a ako će kasnije uslijediti i desert, pribor za slatko jelo raspoređujete na isti način, ali ispred tanjura.

Čaše obavezno idu ispred tanjura s desne strane. Na lijevu stranu domaćice stavlja se kruh narezan na manje komadiće i posložen u u košarici. S desne strane domaćice nalazi se pribor potreban za uzimanje hrane.

Na kraju ne treba zaboraviti na sol i papar te salvete koje ćete postaviti na svaki tanjur. Za svaki slučaj prije nego vam dođu gosti prođite još jednom i provjerite da niste nešto zaboravili.

Autor: S.Š., Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

zdravi nougat namaz od ljesnjaka

Zdravi nougat namaz od lješnjaka

Lješnjak... To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima …

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Prethodna objava: «liker od šljiva Liker od šljiva
Sljedeća objava: Musaka od mljevenog mesa musaka s mesom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.