Među mnoge dužnosti koje ima domaćica ulazi i postavljanje stola, briga da se stol pripremi kako treba. Ručak je predstavlja središnji dio u danu kada se okuplja cijela obitelj. Upravo je zbog toga važno da sve ispadne savršeno, a još više ako za ručak imate i goste. Kako najbolje postaviti stol?
Kako je kod svega važna organizacija tako je i ovdje nemoguće zamisliti najbolje uređen stol bez nekog plana. Prvo za što se trebate pobrinuti da se kompletan pribor za prostiranje stola donese na poslužavnik, koji će se nalaziti u njegovoj neposrednoj blizini kako bi poslužilo svrsi.
Ukoliko se odlučite ra ručni rad kao dio ukrasa njega treba složiti i staviti na određeno mjesto kao što je sredina stola. Stolnjak mora biti postavljen tako da sa svih strana visi jednako. Ne treba zaboraviti na podloške koji će sačuvati stolnjak i stol od hrane koja se servira odmah nakon kuhanja ili pečenja.
Ovisno koliko ćete ljudi imati za ručak po tome planirate i broj mjesta, a na koje ćete staviti tanjure. Pazite da je svaki tanjur od drugog udaljen dovoljno kako se ne bi dodirivali.
Mnoge zbunjuje raspored vilica, žlica i noževa. Kako bi se riješili nedoumice s desne strane tanjura prvo stavljate nož čija je oštrica okrenuta prema tanjuru. S lijeve strane ide vilica, a ako će kasnije uslijediti i desert, pribor za slatko jelo raspoređujete na isti način, ali ispred tanjura.
Čaše obavezno idu ispred tanjura s desne strane. Na lijevu stranu domaćice stavlja se kruh narezan na manje komadiće i posložen u u košarici. S desne strane domaćice nalazi se pribor potreban za uzimanje hrane.
Na kraju ne treba zaboraviti na sol i papar te salvete koje ćete postaviti na svaki tanjur. Za svaki slučaj prije nego vam dođu gosti prođite još jednom i provjerite da niste nešto zaboravili.
Autor: S.Š., Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock