• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Pravilno postavljanje stola
servirane čaše i hrana

Pravilno postavljanje stola

Objavljeno: 16.07.2014. Autor: Sanja Štetić

Među mnoge dužnosti koje ima domaćica ulazi i postavljanje stola, briga da se stol pripremi kako treba. Ručak je predstavlja središnji dio u danu kada se okuplja cijela obitelj. Upravo je zbog toga važno da sve ispadne savršeno, a još više ako za ručak imate i goste. Kako najbolje postaviti stol?

servirane čaše i hrana

Kako je kod svega važna organizacija tako je i ovdje nemoguće zamisliti najbolje uređen stol bez nekog plana. Prvo za što se trebate pobrinuti da se kompletan pribor za prostiranje stola donese na poslužavnik, koji će se nalaziti u njegovoj neposrednoj blizini kako bi poslužilo svrsi.

Ukoliko se odlučite ra ručni rad kao dio ukrasa njega treba složiti i staviti na određeno mjesto kao što je sredina stola. Stolnjak mora biti postavljen tako da sa svih strana visi jednako. Ne treba zaboraviti na podloške koji će sačuvati stolnjak i stol od hrane koja se servira odmah nakon kuhanja ili pečenja.

Ovisno koliko ćete ljudi imati za ručak po tome planirate i broj mjesta, a na koje ćete staviti tanjure. Pazite da je svaki tanjur od drugog udaljen dovoljno kako se ne bi dodirivali.

Mnoge zbunjuje raspored vilica, žlica i noževa. Kako bi se riješili nedoumice s desne strane tanjura prvo stavljate nož čija je oštrica okrenuta prema tanjuru. S lijeve strane ide vilica, a ako će kasnije uslijediti i desert, pribor za slatko jelo raspoređujete na isti način, ali ispred tanjura.

Čaše obavezno idu ispred tanjura s desne strane. Na lijevu stranu domaćice stavlja se kruh narezan na manje komadiće i posložen u u košarici. S desne strane domaćice nalazi se pribor potreban za uzimanje hrane.

Na kraju ne treba zaboraviti na sol i papar te salvete koje ćete postaviti na svaki tanjur. Za svaki slučaj prije nego vam dođu gosti prođite još jednom i provjerite da niste nešto zaboravili.

Autor: S.Š., Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Salata od krušaka i šljiva s medom

Voćne salate su idealno osvježenje i bogat izvor vitamina i ostalih hranjivih tvari. U ljetnim mjesecima predstavljaju kvalitetan obrok koji osvježava, dok u zimskim mjesecima služi kao zaštita od raznih …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

Prethodna objava: «liker od šljiva Liker od šljiva
Sljedeća objava: Musaka od mljevenog mesa musaka s mesom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.