• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Ponašanje za stolom
serviran stol

Ponašanje za stolom

Objavljeno: 13.08.2014. Autor: Sanja Štetić

Jeste li ikada razmišljali o tome kako se treba ponašati za stolom, postoje li uopće pravila ili je svakome pušteno na volju? Pravila ipak postoje, a iako više ne živimo u vrijeme kada su kraljevi i kraljeci određivali sudbinu svih onih ispod njih, očito je kako i dalje postoje smjernice kojih se treba pridržavati ako se ne želimo osramotiti kada odemo van na ručak ili večeru.

serviran stol

Za stolom bi svi trebali sjediti uspravno, a ne pogrbljeno i noge se ne bi trebale prekrižiti dok bi ruke trebale biti na stolu, a laktovi uz tijelo. Dok su vam ruke na stolu i čekate sljedeće jelo, ne smiju biti prekrižene već se trebaju držati pod stolom.

Trenutak kada sjednete za stol, otvarate ubrus i stavljate ga na krilo, ali morate paziti da vam ne padne jer bi pomicanjem stolice napravili nepotrebnu buku i možda bi se dogodila još koja nezgoda.

Iako ste gladni i hrana vam se već nalazi na stolu s jedenjem ne počinjete sve dok svi nisu dobili svoje jelo. Pored toga što nije pristojno nije ni u redu da počnete s konzumiranjem specijaliteta dok drugi još uvijek čekaju.

Pored toga što vam se želudac treba strpiti dok nisu svi krenuli s jelom, a među njima prva domaćica, važno je da znate kako treba držati pribor. On se nikada ne prima odozgo tako da vam je šaka zatvorena, nego kažiprstom i palcem, a podupirete ga srednjim prstom.

Nož i vilica se nakon jela nikada ne ostavljaju na stolu nego se stavljaju na tanjur. Ukoliko ste pribor postavili unakrst to znači da ćete još jesti, a ako ste nož i vilicu stavili jedno pored drugog, to je znak da više nećete jesti.

U tanjur stavljate onoliko koliko mislite pojesti jer nije pristojno ostavljati hranu u tanjuru. Nije pristojno mazati kruhom po tanjuru. Ukoliko želite salatu nije pristojno pomicati svoj tanjur prema zdjeli nego obrnuto. Hranu koja se nalazi na zajedničkom pladnju ne uzimate svojom vilicom nego onom koja se nalazi na pladnju.

I za kraj ne zaboravite da za stolom ne treba biti previše šutljiv, ali isto tako ni prekidati razgovor. Važno je pronaći prikladnu temu o kojoj ćete pričati, a nikako nije zgodno kritizirati neku osobu ili pričati o hrani.

Autor: S.Š., Foto: Grischa Georgiew/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

Husarski ustipci - naslovna

Savršeno prhki Husarski uštipci

Nešto vam miriši? Da, to su ovi kolačići zvani Huskarski uštipci. Na što vas prvo asociraju kad ih ugledate? Ili vam pogled bježi na marmeladu? Preukusni su i ovo je, po meni, idealan spoj okusa. Pripremite na …

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

Prethodna objava: «omlet sa šunkom Omlet sa šunkom
Sljedeća objava: Pastrva sa žara pastrva sa žara»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.