Možemo slobodno reći kako su piroške bile neizostavni dio doručka većeg dijela nas, kada smo jednostavno uživali u njihovom posebnom okusu. Danas su one isto tako pecivo koje ne možemo samo tako zaobići, a da ne spominjemo piroške punjene sa sirom. Vjerojatno nema osobe koja ih nije probala tijekom školskih dana barem jednom.
Piroške inače možete napraviti i sami, a uz pomoć pravog recepta imate sve preduvjete da svoje najbliže jedno jutro iznenadite sa finim piroškama za koje ćete odlučiti hoće li biti punjene sa sirom ili nečim drugim.
Piroške:
- 1 žutanjak
- 400 g brašna
- 3 dcl mlijeka
- malo soli
- 100 g margarina
- 40 g kvasca
- 200 g sira
- malo vrhnja
Znači prvo zamjesite tijesto koje potom ostavite dvadeset minuta gdje umješate margarine dok ne postane pjenast. Tijesto ćete pokušat oblikovat rukama gdje ćete namazati malo margarina nakon čega ćete ga preklopiti na pola. Tako oblikovano tijesto potrebno je opet ostaviti 20 minuta.
Kada je prošlo dovoljno vremena uzmete tijesto i razvaljate ga na debljinu od 8 mm gdje ćete razmazati sir u kombinaciji s malo vrhnja. Tijesto ćete zamotati u rolicu, nakon čega ćete rezati piroške. U međuvremenu pripremite posudu za pečenje gdje ćete posložiti pripremljene prioške koje ćete peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta.