• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Piletina
Piletina, Foto: Shebeko/Shutterstock

Piletina

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Piletina kao vrsta jela, odnosno mesa postala je jako popularna i to zbog više razloga. Naime jedan od njih je zasigurno jednostavan i brz način spremanja većine jela, a drugi zasigurno manja količina masnoće koju dobivamo od mesa piletine. Tu zasigurno prednjače čuvena pileća prsa koja možemo jesti na sto različitih načina.

Piletina, Foto: Shebeko/Shutterstock

Pogledamo li malo kulture drugih zemalja, možemo primjetiti kako je piletina prisutna u barem svakoj drugoj kuhinji, gdje se sprema na različite načine. Dakle odemo li na drugi kraj svijeta velika je vjerojatnost da ćemo i tamo jesti slično jelo od piletine kakvo jedemo kod kuće.

Budući da se radi o dosta popularnoj vrsti mesa i prije svega kako smo rekli zahvalnoj za obradu, normalno je da postoji i velik broj recepata u kojima možemo uživati. Dakle iako ne slovite kao osoba koja se previše snalazi u kuhinji, sa piletinom možete raditi čuda i to od jednostavnijih jela kao što je salata od piletine.

To svakako možemo nazvati idealnim jelom kako za hladne dane tako i za one gdje se temperatura penje iznad trideset stupnjeva. Naime radi se o vrsti jela koje se može poslužiti na više načina. Mi zapravo preferiramo onaj gdje se traži puno povrća.

Povrće je inače važan dodatak svakoj hrani, a da ne pričamo o tome kako se radi o jelima gdje povrće zamjenjuje malo kaloričnije namirnice i gdje predstavlja pravi užitak za naše nepce.

Salata od piletine:

  • pileća prsa
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • zelena salata
  • kukuruz
  • mrkva
  • malo majoneze
  • malo kiselog vrhnja
  • senf
  • tjestenina u boji
  • vegeta

Znači uzmete pileća prsa, malo ih začinite po želji i okrenete na naglo na tavi, par minuta nakon čega spečena pileća prsa odrezete na trakice i odložite u zdjelu. U međuvremenu uzmete mrkvu koju ste prethodno ogluli i naribali te je pomiješate sa zelenom salatom, opranom i narezanom crvenom i zelenom paprikom te kukuruzom.

Skuhate tijesto te sve zajedno pomiješate s malo majoneze, senfa i kiselog vrhnja.

To je bio jedan od onih recepata koje možete spremati s nogu. Od drugih možemo navesti piletinu na bijelo. Tu vam je potrebno:

  • pileća prsa
  • vrhnje za kuhanje
  • vegeta
  • sol
  • maslac
  • mozzarella
  • njoki

Uzmete piletinu, narežete je na trakice i dobro začinite. Nakon toga stavite u tavu malo maslaca i čekate da se otopi, kada ćete dodati piletinu i pustiti da se lagano peče nekoliko minuta. Tada uzimate vrhnje za kuhanje i mozzarellu te pustite da se sve krčka još neko vrijeme. U međuvremenu stavite kuhati njoke koje ćete pomiješati s dobivenim umakom.

Alžirska pileća juha još je jedan od zanimljivih recepata koji bi vas mogao zanimati. Dakle potrebno vam je:

  • 1 svježi krastavac
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica brašna
  • 1 pile
  • malo papra
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica brašna
  • malo peršinovog lista

Uzmete meso i izrežete ga na trakice te stavite u vrelu vodu, koju začinite solju, lukom i paprom. Kada je meso napola kuhano, ocijedite juhu te meso stavite u vrelo ulje, koje ćete posuti s malo brašna i pržiti dok ne požuti nakon čega ćete ga opet zaliti juhom.

Juhu je potrebno kuhati dok ne omekani, a prije nego što ju stavite kuhati stavite kiseli krastavac te još jednom prokuhate s malo octa.

Dobar tek!

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

kolač od malina

Savršeno kremast kolač s malinama

Maline su ukusno bobičasto voće u kojem zasigurno uživate u toplijim mjesecima. Čak i ako ne budete više mogli kupiti svježe maline kako biste napravili ovaj kolač, ne brinite, jer, u nedostatku svježih, uvijek možete …

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Prethodna objava: « Popečci od tikvica
Sljedeća objava: Domaći sok od malina sok od malina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.