• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Piletina
Piletina, Foto: Shebeko/Shutterstock

Piletina

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Piletina kao vrsta jela, odnosno mesa postala je jako popularna i to zbog više razloga. Naime jedan od njih je zasigurno jednostavan i brz način spremanja većine jela, a drugi zasigurno manja količina masnoće koju dobivamo od mesa piletine. Tu zasigurno prednjače čuvena pileća prsa koja možemo jesti na sto različitih načina.

Piletina, Foto: Shebeko/Shutterstock

Pogledamo li malo kulture drugih zemalja, možemo primjetiti kako je piletina prisutna u barem svakoj drugoj kuhinji, gdje se sprema na različite načine. Dakle odemo li na drugi kraj svijeta velika je vjerojatnost da ćemo i tamo jesti slično jelo od piletine kakvo jedemo kod kuće.

Budući da se radi o dosta popularnoj vrsti mesa i prije svega kako smo rekli zahvalnoj za obradu, normalno je da postoji i velik broj recepata u kojima možemo uživati. Dakle iako ne slovite kao osoba koja se previše snalazi u kuhinji, sa piletinom možete raditi čuda i to od jednostavnijih jela kao što je salata od piletine.

To svakako možemo nazvati idealnim jelom kako za hladne dane tako i za one gdje se temperatura penje iznad trideset stupnjeva. Naime radi se o vrsti jela koje se može poslužiti na više načina. Mi zapravo preferiramo onaj gdje se traži puno povrća.

Povrće je inače važan dodatak svakoj hrani, a da ne pričamo o tome kako se radi o jelima gdje povrće zamjenjuje malo kaloričnije namirnice i gdje predstavlja pravi užitak za naše nepce.

Salata od piletine:

  • pileća prsa
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • zelena salata
  • kukuruz
  • mrkva
  • malo majoneze
  • malo kiselog vrhnja
  • senf
  • tjestenina u boji
  • vegeta

Znači uzmete pileća prsa, malo ih začinite po želji i okrenete na naglo na tavi, par minuta nakon čega spečena pileća prsa odrezete na trakice i odložite u zdjelu. U međuvremenu uzmete mrkvu koju ste prethodno ogluli i naribali te je pomiješate sa zelenom salatom, opranom i narezanom crvenom i zelenom paprikom te kukuruzom.

Skuhate tijesto te sve zajedno pomiješate s malo majoneze, senfa i kiselog vrhnja.

To je bio jedan od onih recepata koje možete spremati s nogu. Od drugih možemo navesti piletinu na bijelo. Tu vam je potrebno:

  • pileća prsa
  • vrhnje za kuhanje
  • vegeta
  • sol
  • maslac
  • mozzarella
  • njoki

Uzmete piletinu, narežete je na trakice i dobro začinite. Nakon toga stavite u tavu malo maslaca i čekate da se otopi, kada ćete dodati piletinu i pustiti da se lagano peče nekoliko minuta. Tada uzimate vrhnje za kuhanje i mozzarellu te pustite da se sve krčka još neko vrijeme. U međuvremenu stavite kuhati njoke koje ćete pomiješati s dobivenim umakom.

Alžirska pileća juha još je jedan od zanimljivih recepata koji bi vas mogao zanimati. Dakle potrebno vam je:

  • 1 svježi krastavac
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica brašna
  • 1 pile
  • malo papra
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica brašna
  • malo peršinovog lista

Uzmete meso i izrežete ga na trakice te stavite u vrelu vodu, koju začinite solju, lukom i paprom. Kada je meso napola kuhano, ocijedite juhu te meso stavite u vrelo ulje, koje ćete posuti s malo brašna i pržiti dok ne požuti nakon čega ćete ga opet zaliti juhom.

Juhu je potrebno kuhati dok ne omekani, a prije nego što ju stavite kuhati stavite kiseli krastavac te još jednom prokuhate s malo octa.

Dobar tek!

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Prethodna objava: « Popečci od tikvica
Sljedeća objava: Domaći sok od malina sok od malina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.