Piletina kao vrsta jela, odnosno mesa postala je jako popularna i to zbog više razloga. Naime jedan od njih je zasigurno jednostavan i brz način spremanja većine jela, a drugi zasigurno manja količina masnoće koju dobivamo od mesa piletine. Tu zasigurno prednjače čuvena pileća prsa koja možemo jesti na sto različitih načina.
Pogledamo li malo kulture drugih zemalja, možemo primjetiti kako je piletina prisutna u barem svakoj drugoj kuhinji, gdje se sprema na različite načine. Dakle odemo li na drugi kraj svijeta velika je vjerojatnost da ćemo i tamo jesti slično jelo od piletine kakvo jedemo kod kuće.
Budući da se radi o dosta popularnoj vrsti mesa i prije svega kako smo rekli zahvalnoj za obradu, normalno je da postoji i velik broj recepata u kojima možemo uživati. Dakle iako ne slovite kao osoba koja se previše snalazi u kuhinji, sa piletinom možete raditi čuda i to od jednostavnijih jela kao što je salata od piletine.
To svakako možemo nazvati idealnim jelom kako za hladne dane tako i za one gdje se temperatura penje iznad trideset stupnjeva. Naime radi se o vrsti jela koje se može poslužiti na više načina. Mi zapravo preferiramo onaj gdje se traži puno povrća.
Povrće je inače važan dodatak svakoj hrani, a da ne pričamo o tome kako se radi o jelima gdje povrće zamjenjuje malo kaloričnije namirnice i gdje predstavlja pravi užitak za naše nepce.
Salata od piletine:
- pileća prsa
- crvena paprika
- zelena paprika
- zelena salata
- kukuruz
- mrkva
- malo majoneze
- malo kiselog vrhnja
- senf
- tjestenina u boji
- vegeta
Znači uzmete pileća prsa, malo ih začinite po želji i okrenete na naglo na tavi, par minuta nakon čega spečena pileća prsa odrezete na trakice i odložite u zdjelu. U međuvremenu uzmete mrkvu koju ste prethodno ogluli i naribali te je pomiješate sa zelenom salatom, opranom i narezanom crvenom i zelenom paprikom te kukuruzom.
Skuhate tijesto te sve zajedno pomiješate s malo majoneze, senfa i kiselog vrhnja.
To je bio jedan od onih recepata koje možete spremati s nogu. Od drugih možemo navesti piletinu na bijelo. Tu vam je potrebno:
- pileća prsa
- vrhnje za kuhanje
- vegeta
- sol
- maslac
- mozzarella
- njoki
Uzmete piletinu, narežete je na trakice i dobro začinite. Nakon toga stavite u tavu malo maslaca i čekate da se otopi, kada ćete dodati piletinu i pustiti da se lagano peče nekoliko minuta. Tada uzimate vrhnje za kuhanje i mozzarellu te pustite da se sve krčka još neko vrijeme. U međuvremenu stavite kuhati njoke koje ćete pomiješati s dobivenim umakom.
Alžirska pileća juha još je jedan od zanimljivih recepata koji bi vas mogao zanimati. Dakle potrebno vam je:
- 1 svježi krastavac
- 1 žlica octa
- 1 žlica brašna
- 1 pile
- malo papra
- 2 glavice luka
- 2 žlice ulja
- 1 žlica brašna
- malo peršinovog lista
Uzmete meso i izrežete ga na trakice te stavite u vrelu vodu, koju začinite solju, lukom i paprom. Kada je meso napola kuhano, ocijedite juhu te meso stavite u vrelo ulje, koje ćete posuti s malo brašna i pržiti dok ne požuti nakon čega ćete ga opet zaliti juhom.
Juhu je potrebno kuhati dok ne omekani, a prije nego što ju stavite kuhati stavite kiseli krastavac te još jednom prokuhate s malo octa.
Dobar tek!