Pileća prsa su najzahvalniji dio piletine jer se radi o mesu koje možete jesti na toliko različitih načina. Pohano, pečeno, kuhano ili pirjano… S povrćem i tjesteninom, rižom, u umaku od šampinjona, u tortiljama… Izbora je puno, a sve ovisi o odabiru recepta s kojim ćete napraviti vrhunsko jelo.
Kineska piletina u umaku od limuna je samo još jedan način kako možete iskoristiti ukusna pileća prsa, a toliko je dobro da ćete ga uvrstiti u svoju standardnu postavu jela koje često pravite. Da, toliko je dobra!
Recept za kinesku piletinu u umaku od limuna
Sastojci:
- 3 komada pilećih prsa bez kosti
- 1 jaje
- 1 čajna žličica soli
- malo crnog papra
- 1 jušna žlica ulja
- 60 g škrobnog brašna
- 1 vrhom puna čajna žličica
- škrobnog brašna
- 30 g glatkog brašna
- 100 ml limunovog soka
- 50 g šećera
- 160 ml vode
- ulje za prženje
Priprema:
- Narezati piletinu na manje komade, staviti u zdjelu, dodati jaje, sol, papar i žlicu ulja. Sve zajedno pomiješati.
- U drugu zdjelu staviti 60 g škrobnog brašna i 30 g glatkog brašna, pomiješati.
- Ugrijati ulje za prženje.
- Piletinu uvaljati u pripremljena pomiješana brašna i pržiti u dubokoj masnoći.
- Pržiti piletinu u nekoliko navrata, ne pržiti sve odjednom, kako se temperatura ulja ne bi naglo spustila. Pošto su komadi mali, dovoljno je pržiti par minuta. Prženjem će piletina ostati sočna.
- Vaditi piletinu na kuhinjski papir.
- Za umak pomiješati limunov sok, šećer, vodu i jednu žlicu škrobnog brašna. Omjerom šećera i limuna se možete poigrati i prilagoditi kako vam odgovara.
- Staviti na vatru i miješati dok ne prokuha i zgusne se.
- Dodati piletinu u umak, poslužiti sa kuhanom rižom i posuti sjemenkama prženog sezama.
To je to! Dobar tek!

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.