Pileća prsa su zahvalan dio piletine jer se mogu spremiti na velik broj načina. Osim pečenja na tavi i kuhanja, kao najzdravijeg načina konzumiranja pilećih prsa, možete ih spremiti i u pećnici.
Kuhari su istog mišljenja, a to je da ovako prsa ispadaju manje masna od onih koja se peku na tavi. Uz dodatak špinata i malo sira, dobit ćete vrhunsko gastro jelo.
Mnogi griješe kod pripreme pilećih prsa tako što ih dugo termički obrađuju pa ona postaju suha. Greška se obično dogodi kada se pokušava ispeći deblji komad prsa. Tada sredina mesa ostaje sirova ili cijeli komad bude presuh i prepečen.
U nastavku saznajte kako možete pripremiti pileća prsa sa špinatom u pećnici. Ovaj način pečenja piletine izrazito je jednostavan i lagan. Važna je samo dobra organizacija i priprema, a pećnica i špinat će odraditi svoj posao. Naime, vlaga iz špinata će pogodovati mesu te će ono s pečenjem postati sočno i mekano. Gotovo je nemoguće da ovakvim načinom pripreme presušite meso.
Recept za piletinu punjenu špinatom
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 komada pilećih prsa
- 2 češnja češnjaka
- 250 g špinata
- malo feta sira
Priprema
Kako bi uživali u slasnim prsima sa špinatom, prvo što trebate učiniti je da na maslinovom ulju prodinstate malo češnjaka i nakon nekoliko minuta dodate špinat. Pustite da se dinsta kratko vrijeme i maknite s vatre. Zatim dodajete nekoliko kriški feta sira i sve dobro promiješate.
Važno je da prije pripreme pileća prsa stavite u toplu, ali ne previše vruću vodu s otopljenom jednom žlicom soli. Pileća prsa ostavite u vodi 20-ak minuta do šest sati. Nakon toga svaki komad dobro isperite u hladnoj vodi i osušite kuhinjskim ručnikom.
U međuvremenu uzmite nekoliko komada pilećih prsa, istucite ih i zatim ispunite dobivenom smjesom od špinata i sira. Cijeli komad premažite maslinovim uljem te dobro posolite, popaprite i dodaje začine po želji. Možete koristiti ružmarin ili crvenu papriku.
Nakon što ste ih napunili, zakačite sve čačkalicom kako smjesa ne bi iscurila.
Zagrijete pećnicu na 180°C i stavite prsa i pecite najviše pola sata.
Kako bi meso ostalo mekano, sočno i vlažno, ostavite ga nakon pečenja 10-ak minuta da odstoji. Tako će se svi sokovi dobro prožeti i meso neće izgubiti vlažnost.
Uz piletinu sa špinatom možete poslužiti gotovo svaki prilog. Sve ovisi o vašim željama i ukusu. Odlično će odgovarati njoki, riža ili krumpir. A želite li dodatno zadiviti goste na ručku, pripremite umak poput onog od gorgonzole ili umak od povrća.
Foto: Robyn-Mackenzie/Shutterstock