• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Pikantni, ali slatki krumpirići s umakom od grčkog jogurta
pikantni batat

Pikantni, ali slatki krumpirići s umakom od grčkog jogurta

Objavljeno: 25.05.2019. Autor: Jasmina Čaušević

Pikantni, ali slatki krumpirići, zdrava su poslastica u svako doba dana i noći. Naravno da to nije obični krumpir, riječ je upravo o batatu, koji u kombinaciji sa začinima postaje prava grickalica za sve koji ga vole, ali i one koji će ga tek probati. Ova kultura porijeklom iz tropskih krajeva pripada porodici slakova, a korijen je ono što jedemo. Neki ga nazivaju još i slatkim krumpirom, ali on nema nikakve poveznice s krumpirom. Ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost i dosta je zdraviji od običnog krumpira, stoga danas sve više i više dobiva na popularnosti. Možemo ga naći u većini većih trgovina, ali i na mnogim tržnicama, a savršeno se uklapa kako u slana tako i u slatka jela.

Ja ga volim na sve načine, a danas umjesto klasičnih krumpirića prženih u ulju ja biram ove, slatke i pikantne pečene u pećnici s umakom od grčkog jogurta i senfa. Prava su poslastica za sve ljubitelje upravo ove slatke kulture.

Sastojci za pikantne krumpiriće (batat)

  • Batat
  • Maslinovo ulje
  • Kajenski papar
  • Sol
  • Majčina dušica
  • Češnjak u prahu
  • Dimljena paprika
  • Karadamom

Sastojci za umak

  • Grčki jogurt
  • 1 žličica senfa
  • Limunov sok
  • Svježi bosiljak
  • Sol
  • Papar
  • Češnjak

Priprema

  1. Batat ogulite i narežite na jednake komade kao za pomfrit i stavite u jednu posudu i pokapajte s malo maslinovog ulja.
  2. U jednoj zdjelici pomiješajte začine, pospite po batatu i sve dobro izmiješajte.
  3. Pećnicu zagrijete na 200°C, a na pleh obložite papirom za pečenje i prebacite batat i pečete otprilike 20tak minuta. Vrijeme pečenja ovisi i od debljine krumpirića stoga svakako nakon 20ak minuta krenite s provjerom krumpirića.
  4. U međuvremenu u jednoj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, senf, limunov sok i ostale začine, dobro izmiješajte i ostavite u hladnjaku dok batat ne bude gotov.

Dobar tek!

Jasmina Čaušević
Jasmina Čaušević

Moje ime je Jasmina i vlasnica bloga Who is hungry? Po struci sam magistrica agronomije, a obožavam kuhati i fotografirati, ali i boraviti u prirodi. Volim piti smoothije, jesti fine tjestenine, a ovisnik sam o slasticama koje sadrže abnormalne količine čokolade. Ljubav prema kuhanju pojavila se još dok sam bila mala curica, a danas je još više ojačala i sa užitkom svoje slobodno vrijeme provodim u kuhinji, igram se, učim i stvaram nešto novo. Želja mi je jednog dana imati svoj veliki vrt i uzgajati voće i povrće domaćeg i provjerenog porijekla, ali do tada uživam u svom malom balkonskom vrtu i finim smoothijima. Volim jednostavne i brze recepte, ali opet ukusne.

Kategorija: Prilozi, Umaci

Želite se zasladiti?

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu. Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom Sastojci za palačinke: …

Prethodna objava: « Američki klasik: brownies
Sljedeća objava: Ružmarin »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.