• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Peršin

Peršin

Objavljeno: 07.05.2013. Autor: Lana Kovačić

Peršin (Peterselinum crispum) je dvogodišnja biljka koja spada u porodicu štitarki. Još se u povijesti peršin smatrao svetom biljkom a njime su se krunili pobjednici Istmijskih igara. S druge strane neki narodi su ga povezivali sa smrti te njime ukrašavali grobove. Prvi koji su počeli peršin konzumirati u prehrani bili su Rimljani.

Poznato je kako im je peršin koristio i za uklanjanje neugodnog zadaha. Listovi peršina su zelene boje dok je korijen ovisno o vrsti tank ili debeo. Stabiljka je čvrsta i razgranata, može narasti i do 40 cm.

Danas je poznato mnogo vrsta peršina među kojima se ističe talijanski peršin kojeg neki nazivaju i francuskim i hamburški peršin koji ima plosnate listove.

Kao začin može se koristiti cijela svježa biljka peršina. Također se može koristiti u sušenom obliku no tada su mu začinska svojstva veoma siromašna. Prilikom doziranja nije potreban oprez budući da mu je miris blag, a okus topao.

U našim se krajevima peršin najčešće koristi kao sjeckano lišće kojim se posipaju salate, juhe, meso i povrće. Kako ne bi izgubio blagodati svog okusa peršin se u kuhanju stavlja pri kraju.

Za razliku od toga korijen stabiljka i list koji spremamo u juhama stavljaju se već na početku kuhanja. Peršin se savršeno slaže sa češnjakom i maslinovim uljem, a ta je kombinacija nezaobilazna prilikom začinjavanja morske ribe i plodova mora.

Imajte na umu da ovi začini nisu potrebni u velikim količinama ukoliko pripremate kuhanu ribu.

Iz plodova peršina dobiva se eterično ulje koje je bogato apiolom. U tradicionalnoj medicini peršin se koristi i za pomoć kod bubrežnih bolesti, ali i kao sredstvo za otvaranje zatvora, odnosno kao snažan diuretik.

Foto: illustratedcottage/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

američke palačinke s medenom kremom

Američke palačinke s medenom kremom od aronije

Kad vam padne šećer najbolje rješenje za taj problemčić leži upravo u američkim palačinkama. Ja sam za ovu priliku koristila Letifico medenu kremu od aronije i sjeckane bademe i kombinacija je odlična, stoga evo …

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

Prethodna objava: «Kiflice Kiflice
Sljedeća objava: Anis sastojak anis»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.