• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Peršin

Peršin

Objavljeno: 07.05.2013. Autor: Lana Kovačić

Peršin (Peterselinum crispum) je dvogodišnja biljka koja spada u porodicu štitarki. Još se u povijesti peršin smatrao svetom biljkom a njime su se krunili pobjednici Istmijskih igara. S druge strane neki narodi su ga povezivali sa smrti te njime ukrašavali grobove. Prvi koji su počeli peršin konzumirati u prehrani bili su Rimljani.

Poznato je kako im je peršin koristio i za uklanjanje neugodnog zadaha. Listovi peršina su zelene boje dok je korijen ovisno o vrsti tank ili debeo. Stabiljka je čvrsta i razgranata, može narasti i do 40 cm.

Danas je poznato mnogo vrsta peršina među kojima se ističe talijanski peršin kojeg neki nazivaju i francuskim i hamburški peršin koji ima plosnate listove.

Kao začin može se koristiti cijela svježa biljka peršina. Također se može koristiti u sušenom obliku no tada su mu začinska svojstva veoma siromašna. Prilikom doziranja nije potreban oprez budući da mu je miris blag, a okus topao.

U našim se krajevima peršin najčešće koristi kao sjeckano lišće kojim se posipaju salate, juhe, meso i povrće. Kako ne bi izgubio blagodati svog okusa peršin se u kuhanju stavlja pri kraju.

Za razliku od toga korijen stabiljka i list koji spremamo u juhama stavljaju se već na početku kuhanja. Peršin se savršeno slaže sa češnjakom i maslinovim uljem, a ta je kombinacija nezaobilazna prilikom začinjavanja morske ribe i plodova mora.

Imajte na umu da ovi začini nisu potrebni u velikim količinama ukoliko pripremate kuhanu ribu.

Iz plodova peršina dobiva se eterično ulje koje je bogato apiolom. U tradicionalnoj medicini peršin se koristi i za pomoć kod bubrežnih bolesti, ali i kao sredstvo za otvaranje zatvora, odnosno kao snažan diuretik.

Foto: illustratedcottage/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Prethodna objava: «Kiflice Kiflice
Sljedeća objava: Anis sastojak anis»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.