• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Paprika
Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Paprika

Objavljeno: 26.06.2012. Autor: Lana Kovačić

Paprika je jednogodišnja, a u nekim tropskim krajevima i višegodišnja zeljasta biljka. Nakon cvatnje u periodu od lipnja do kolovoza, iz njih se razvijaju sočni i mesnati plodovi, šuplji u sredini s mnogo sjemenki.

Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Postoji više vrsta paprike, najviše ih razlikujemo po bojama (žuta, zelena, crvena, narančasta) i po okusu (slatke i ljute). Slatke paprike se koriste kao povrće, a mogu se jesti i sirove, dok se ljute papričice koriste kao začini. Ljute paprike su manjeg oblika, izdužene i čunjaste.

Paprika potječe iz Srednje i Južne Amerike. Prve plodove su počeli skupljati Indijanci prije 9000 godina. Osim u prehrani, oni su koristili papriku kao ljekovito sredstvo, protiv zubobolje i raznih bolova. U Europu je papriku donio Kolumbo krajem 15. stoljeća. U europi se počela uzgajati kao ukrasna biljka, a tek kasnije kao začin (prvo u Mađarskoj).

Smatra se kako je paprika jedna od namirnica koja sadrži naviše vitamina C. Zreli plod ima oko 300mg vitamina C. Osim ovog, paprika je bogata i vitaminima B1, B2 i provitaminom A koji joj daje crvenu boju. Uz vitamine, paprika je bogat izvor kalija, magnezija, kalcija i cinka. U zelenoj se paprici nalazi manje mineralnih tvari nego u crvenoj.

Ljute paprike, koje se koriste kao začin, svoju ljučinu mogu zahvaliti alkaloidu kapsaicinu. Najviše ga ima u sjemenkama i pregradnim ovojnicama ploda. Ovaj spoj djeluje kao analgetik i antiseptik, no u dodiru s kožom izaziva nadraženost.

Paprika je korisna ljudima koji pate od ateroskleroze. Citin koji se nalazi u paprici čini kapilare elastičnima, potiče probavu i pospješuje apetit. Osim kao ljekovita biljka, koristi se i kao kozmetički preparat.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

Prethodna objava: « Izniman uspjeh Kozlović vina na Vinistri
Sljedeća objava: Breskva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.