• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Paprika
Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Paprika

Objavljeno: 26.06.2012. Autor: Lana Kovačić

Paprika je jednogodišnja, a u nekim tropskim krajevima i višegodišnja zeljasta biljka. Nakon cvatnje u periodu od lipnja do kolovoza, iz njih se razvijaju sočni i mesnati plodovi, šuplji u sredini s mnogo sjemenki.

Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Postoji više vrsta paprike, najviše ih razlikujemo po bojama (žuta, zelena, crvena, narančasta) i po okusu (slatke i ljute). Slatke paprike se koriste kao povrće, a mogu se jesti i sirove, dok se ljute papričice koriste kao začini. Ljute paprike su manjeg oblika, izdužene i čunjaste.

Paprika potječe iz Srednje i Južne Amerike. Prve plodove su počeli skupljati Indijanci prije 9000 godina. Osim u prehrani, oni su koristili papriku kao ljekovito sredstvo, protiv zubobolje i raznih bolova. U Europu je papriku donio Kolumbo krajem 15. stoljeća. U europi se počela uzgajati kao ukrasna biljka, a tek kasnije kao začin (prvo u Mađarskoj).

Smatra se kako je paprika jedna od namirnica koja sadrži naviše vitamina C. Zreli plod ima oko 300mg vitamina C. Osim ovog, paprika je bogata i vitaminima B1, B2 i provitaminom A koji joj daje crvenu boju. Uz vitamine, paprika je bogat izvor kalija, magnezija, kalcija i cinka. U zelenoj se paprici nalazi manje mineralnih tvari nego u crvenoj.

Ljute paprike, koje se koriste kao začin, svoju ljučinu mogu zahvaliti alkaloidu kapsaicinu. Najviše ga ima u sjemenkama i pregradnim ovojnicama ploda. Ovaj spoj djeluje kao analgetik i antiseptik, no u dodiru s kožom izaziva nadraženost.

Paprika je korisna ljudima koji pate od ateroskleroze. Citin koji se nalazi u paprici čini kapilare elastičnima, potiče probavu i pospješuje apetit. Osim kao ljekovita biljka, koristi se i kao kozmetički preparat.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Torta od kokosa

Za razliku od čokoladne torte ili recimo voćne torte koje su dosta česte na tanjurima prilikom raznih svečanosti, to nije slučaj sa tortom od kokosa. Razlog vjerojatno leži u tome što se radi o torti specifičnog okusa …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

Prethodna objava: « Izniman uspjeh Kozlović vina na Vinistri
Sljedeća objava: Breskva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.