• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Paprika
Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Paprika

Objavljeno: 26.06.2012. Autor: Lana Kovačić

Paprika je jednogodišnja, a u nekim tropskim krajevima i višegodišnja zeljasta biljka. Nakon cvatnje u periodu od lipnja do kolovoza, iz njih se razvijaju sočni i mesnati plodovi, šuplji u sredini s mnogo sjemenki.

Zelena paprika, Foto: Maciarka/Wikimedia

Postoji više vrsta paprike, najviše ih razlikujemo po bojama (žuta, zelena, crvena, narančasta) i po okusu (slatke i ljute). Slatke paprike se koriste kao povrće, a mogu se jesti i sirove, dok se ljute papričice koriste kao začini. Ljute paprike su manjeg oblika, izdužene i čunjaste.

Paprika potječe iz Srednje i Južne Amerike. Prve plodove su počeli skupljati Indijanci prije 9000 godina. Osim u prehrani, oni su koristili papriku kao ljekovito sredstvo, protiv zubobolje i raznih bolova. U Europu je papriku donio Kolumbo krajem 15. stoljeća. U europi se počela uzgajati kao ukrasna biljka, a tek kasnije kao začin (prvo u Mađarskoj).

Smatra se kako je paprika jedna od namirnica koja sadrži naviše vitamina C. Zreli plod ima oko 300mg vitamina C. Osim ovog, paprika je bogata i vitaminima B1, B2 i provitaminom A koji joj daje crvenu boju. Uz vitamine, paprika je bogat izvor kalija, magnezija, kalcija i cinka. U zelenoj se paprici nalazi manje mineralnih tvari nego u crvenoj.

Ljute paprike, koje se koriste kao začin, svoju ljučinu mogu zahvaliti alkaloidu kapsaicinu. Najviše ga ima u sjemenkama i pregradnim ovojnicama ploda. Ovaj spoj djeluje kao analgetik i antiseptik, no u dodiru s kožom izaziva nadraženost.

Paprika je korisna ljudima koji pate od ateroskleroze. Citin koji se nalazi u paprici čini kapilare elastičnima, potiče probavu i pospješuje apetit. Osim kao ljekovita biljka, koristi se i kao kozmetički preparat.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

čokoladna rolada

Mačje oči

Kada bi razmišljali o smiješnim i čudnim imenima kolača onda bi se sigurno prvo sjetili mačjih očiju. Postoji li što bolje od slasne kombinacije čokolade, banana i sočnog biskvita? Upravo se zbog svih navedenih sastojaka …

kremšnita

Kremšnite

Kako je ovaj divan desert postao tako popularan u našoj zemlji? Doputovao je na naše prostore u glavi slastičara Đure Lukačića koji je radio u Beču i zatim između dva rata odlučio počastiti svoje sunarodnjake ovom divnom …

kolač od malina

Savršeno kremast kolač s malinama

Maline su ukusno bobičasto voće u kojem zasigurno uživate u toplijim mjesecima. Čak i ako ne budete više mogli kupiti svježe maline kako biste napravili ovaj kolač, ne brinite, jer, u nedostatku svježih, uvijek možete …

Prethodna objava: « Izniman uspjeh Kozlović vina na Vinistri
Sljedeća objava: Breskva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.