Danas za ručak pačja prsa prelivena s umakom od naranče uz pečeni mladi krumpir i baby mrkvu, može li bolje? Zašto ne ovaj dan začiniti finim ručkom, a količinu sastojaka prilagodite broju ljudi za koje spremate.
Sastojci
- 1 pačja prsa (oko 500g s kosti)
- 1 veća naranča (sok)
- 1 žlica meda
- 1 grančica ružmarina
- Zvjezdasti anis (2-3)
- Sol
- Papar
- Mladi krumpir
- Baby mrkva
- 1 žličica gustina
- Kristal salata
- Mladi luk
- Malo limunovog soka
- Maslinovo ulje
- Svježi bosiljak
Priprema
- Pačja prsa zarezati na strani kože, posoliti i popapriti, te staviti u prije pripremljenu u marinadu od narančinog soka, meda, anisa i ružmarina najmanje 2 sata, a može i preko noći.
- Prsa staviti na hladnu tavu na srednje jaku vatru, pecite prvo na strani kože da se masnoća lagano otopi, a nakon otprilike 6-7 minuta okrenite na drugu stranu još 5 minuta, izvadite i zamotajte u foliju i u pećnici pečete još nekih 8 minuta na 200°C. Prije rezanja pustite da se malo meso odmori.
- Iz tave u kojoj su se pekla prsa iscijedite masnoću, podlijte s vrlo malo temeljca ili vode i stavite marinadu od naranče i meda, malo papra i pustite da se umak reducira, u malo vode razmutite žličicu gustina i postepeno dodate ovisno o željenoj gustoći umaka. Možete se i sami poigrati sa začinima i kombinirati okuse koje volite, ukoliko želite slađi umak dodajte još meda. Umak poslužiti uz prsa.
- Baby mrkvu i mladi krumpir dobro operete po želji ogulite. Ja ih samo malo nožem ostružem.
- U tepsiju u zagrijanu pećnicu na 220°C prvo stavite peći krumpir (ja sam koristila skroz male, a ukoliko koristite veće, narežite ih na manje jednake dijelove i pecite skupa s mrkvom), a nakon otprilike 10-ak minuta dodate još i baby mrkvu i pečete zajedno nekih 20-ak minuta.
- Kada su krumpir i mrkva gotovi, poslužite uz prsa.
Uz to možete poslužiti i zelenu kristal salatu s mladim lukom. Začiniti ju možete limunovim sokom, maslinovim uljem, soli, paprom i sitno sjeckanim svježim bosiljkom ili na neki svoj način. Dobar tek!
Moje ime je Jasmina i vlasnica bloga Who is hungry? Po struci sam magistrica agronomije, a obožavam kuhati i fotografirati, ali i boraviti u prirodi. Volim piti smoothije, jesti fine tjestenine, a ovisnik sam o slasticama koje sadrže abnormalne količine čokolade. Ljubav prema kuhanju pojavila se još dok sam bila mala curica, a danas je još više ojačala i sa užitkom svoje slobodno vrijeme provodim u kuhinji, igram se, učim i stvaram nešto novo. Želja mi je jednog dana imati svoj veliki vrt i uzgajati voće i povrće domaćeg i provjerenog porijekla, ali do tada uživam u svom malom balkonskom vrtu i finim smoothijima. Volim jednostavne i brze recepte, ali opet ukusne.