Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici budući da neke kekse možemo kombinirati na bezbroj načina, a tu mislimo na razne kombinacije sa čajem i mlijekom.
Ne moramo posebno ni napominjati kako su upravo keksi prikladan poklon ako nekoga želite razveseliti malom kutijicom kao prigodan znak pažnje. Pritom mislimo na razne svečanosti, pa i najobičnije dane kada nekoga jednostavno želite razveseliti.
Danas postoji velik broj recepata od kojih svaki nudi jedinstvenu kombinaciju koja bi vam mogla odgovarati. Mi vam možemo savjetovati jedan od klasičnih načina kako pripremiti ovu zahvalnu slasticu u kojoj će uživati svi članovi obitelji.
Osnovni recept za kekse
Sastojci
- ½ glatkog brašna
- ¼ šećera
- ½ praška za pecivo
- 10 dag maslaca
- vanilija
- 3 jaja
Priprema
Prvo što trebate napraviti je uzeti brašno i prvo ga dobro prosijati (da vam ne ostanu grudice), nakon čega razmrvite maslac (margarin) i umiješajte preostale sastojke te zamjesite glatko tijesto.
Nakon toga ostavite smjesu barem pola sata nakon čega ćete ga razvaljati na debljinu koja vama odgovara i izrezati odgovarajuće oblike.
Kada oblikujete zadnji keks sve ih položite u posudu za pečenje.
Što se tiče pečenja uvijek savjetujemo da na svaku posudu stavite papir te tako izbjegnete nepotrebno mazanje lima i kasnije njegovo pranje. Kada su gotovi posipajte još malo šećera u prahu i uživajte. U slast!
Foto: congerdesign/Pixabay; Vickie McCarty/Pixabay; rawpixel.com/Pexels