• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Naranča

Naranča

Objavljeno: 30.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Smatra se kako je naranča došla iz Azije, točnije južne Kine u Europu. Špajolska je prva zemlja koja ih je prihvatila, a danas je najveći izvoznik tog voća u svijetu. Agrumi, u koje spada i naranča, su vrsta voća koja se najviše uzgaja na svijetu. Od ukupne proizvodnje, na naranče otpada 60%.

Naranča uspijeva u suptropskim, a nekada i u tropskim područjima. Svoju narančastu boju može zahvaliti hladnim noćima koje su prisutne u ovim područjima. Što su hladnije noći boja naranče je tamnija, tako se crvene naranče uzgajaju u sjevernijim krajevima.

Na glasu kao jedno od voća sa najvećom količinom vitamina C, jedna naranča sadrži više od 50% dnevno potrebnog unosa ovog vitamina. Aromatičnog i specifičnog mirisa, poznata su eterična ulja koja se proizvode od naranče. Ono se pokazalo ljekovito u mnogim slučajevima, oslobađajući tijelo od stresa i kod raznih upala.

Od 400 poznatih sorti u prodaji je samo njih dvadesetak. Izgled samog ploda naranče formira se pod djelovanjem okolišnih čimbenika. Naranče su obično srednje veličine dok im boja varira.

Na tržištu nisu prisutne obične naranče koje su pune koštica, takve se koriste za industrijsku obradu. Navel-naranču najčešće susrećemo u trgovinama. Zlatno žute je boje a meso je sočno i bez koštica. Među poznatijima je i Jaffa naranča, žuta sorta krupnijeg izgleda koja potječe iz Izraela.

Naranča se obično jede svježa ili kao dodatak nekom slatkom jelu. Postoje i recepti za slana glavna jela u kojima se naračin sok koristi kao začin. Nemojte propustiti probati pečeno pile premazano medom i limunom.

Autor: M.T., Foto: Couleur/Pixabay

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

Slatka bomba: Snickers tart

Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa …

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

Prethodna objava: « Jastog
Sljedeća objava: Avokado »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.