• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Naranča

Naranča

Objavljeno: 30.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Smatra se kako je naranča došla iz Azije, točnije južne Kine u Europu. Špajolska je prva zemlja koja ih je prihvatila, a danas je najveći izvoznik tog voća u svijetu. Agrumi, u koje spada i naranča, su vrsta voća koja se najviše uzgaja na svijetu. Od ukupne proizvodnje, na naranče otpada 60%.

Naranča uspijeva u suptropskim, a nekada i u tropskim područjima. Svoju narančastu boju može zahvaliti hladnim noćima koje su prisutne u ovim područjima. Što su hladnije noći boja naranče je tamnija, tako se crvene naranče uzgajaju u sjevernijim krajevima.

Na glasu kao jedno od voća sa najvećom količinom vitamina C, jedna naranča sadrži više od 50% dnevno potrebnog unosa ovog vitamina. Aromatičnog i specifičnog mirisa, poznata su eterična ulja koja se proizvode od naranče. Ono se pokazalo ljekovito u mnogim slučajevima, oslobađajući tijelo od stresa i kod raznih upala.

Od 400 poznatih sorti u prodaji je samo njih dvadesetak. Izgled samog ploda naranče formira se pod djelovanjem okolišnih čimbenika. Naranče su obično srednje veličine dok im boja varira.

Na tržištu nisu prisutne obične naranče koje su pune koštica, takve se koriste za industrijsku obradu. Navel-naranču najčešće susrećemo u trgovinama. Zlatno žute je boje a meso je sočno i bez koštica. Među poznatijima je i Jaffa naranča, žuta sorta krupnijeg izgleda koja potječe iz Izraela.

Naranča se obično jede svježa ili kao dodatak nekom slatkom jelu. Postoje i recepti za slana glavna jela u kojima se naračin sok koristi kao začin. Nemojte propustiti probati pečeno pile premazano medom i limunom.

Autor: M.T., Foto: Couleur/Pixabay

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

svedski kolac

Švedski kolač

Zahvaljujući raznim kulturama i načinu življenja tako postoje i razni recepti iz svih krajeva svijeta. Švedski kolač je primjer koliko i strana kuhinja može biti dobra. Ovaj jednostavan  i ukusan kolač tipičan je za …

Prethodna objava: « Jastog
Sljedeća objava: Avokado »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.