• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Naranča

Naranča

Objavljeno: 30.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Smatra se kako je naranča došla iz Azije, točnije južne Kine u Europu. Špajolska je prva zemlja koja ih je prihvatila, a danas je najveći izvoznik tog voća u svijetu. Agrumi, u koje spada i naranča, su vrsta voća koja se najviše uzgaja na svijetu. Od ukupne proizvodnje, na naranče otpada 60%.

Naranča uspijeva u suptropskim, a nekada i u tropskim područjima. Svoju narančastu boju može zahvaliti hladnim noćima koje su prisutne u ovim područjima. Što su hladnije noći boja naranče je tamnija, tako se crvene naranče uzgajaju u sjevernijim krajevima.

Na glasu kao jedno od voća sa najvećom količinom vitamina C, jedna naranča sadrži više od 50% dnevno potrebnog unosa ovog vitamina. Aromatičnog i specifičnog mirisa, poznata su eterična ulja koja se proizvode od naranče. Ono se pokazalo ljekovito u mnogim slučajevima, oslobađajući tijelo od stresa i kod raznih upala.

Od 400 poznatih sorti u prodaji je samo njih dvadesetak. Izgled samog ploda naranče formira se pod djelovanjem okolišnih čimbenika. Naranče su obično srednje veličine dok im boja varira.

Na tržištu nisu prisutne obične naranče koje su pune koštica, takve se koriste za industrijsku obradu. Navel-naranču najčešće susrećemo u trgovinama. Zlatno žute je boje a meso je sočno i bez koštica. Među poznatijima je i Jaffa naranča, žuta sorta krupnijeg izgleda koja potječe iz Izraela.

Naranča se obično jede svježa ili kao dodatak nekom slatkom jelu. Postoje i recepti za slana glavna jela u kojima se naračin sok koristi kao začin. Nemojte propustiti probati pečeno pile premazano medom i limunom.

Autor: M.T., Foto: Couleur/Pixabay

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

Puslice

Okus djetinjstva: Puslice

Ima li išta slađe nego kada u usta stavimo slatku puslicu, oku privlačnu, hrskavu i zamamnu slasticu koja se u dodiru s nepcem topi, očara nam okusne pupoljke i nestane u sekundi, kao da je iz mašte pobjegla. Priprema …

bijela torta s marakujom

Bijela torta sa marakujom

Ovo je vrlo ukusna i jednostavna torta koja je gotova u samo pola sata. Marakuja je nešto što ne koristimo često u izradi kolača, ali za ovu tortu će vam biti potrebno samo 2 dcl soka od marakuje kako biste joj dali ono …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

Prethodna objava: « Jastog
Sljedeća objava: Avokado »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.