Musaka od mljevenog mesa i krumpira popularno je i omiljeno jelo mnogih, a kako i ne bi kada se radi o pravoj poslastici obogaćenoj ne samo krumpirima nego i sočnim mljevenim mesom. Musaka je jelo koje se kao i lazanje može napraviti na nekoliko načina, a na vama je da odaberete najbolji.
Ukoliko ste se odlučili za uobičajeni način pripreme musake bez dodatnog povrća osim krumpira, potrebno vam je mljeveno meso i još nekoliko namirnica. Prvo pripremite krumpir tako što ćete ga oprati, oguliti i skuhati. Nakon što je krumpir kuhan narežete ga na tanke ploške i ostavite sa strane. U posebnoj posudi umutite jaje i pomiješajte s kiselim vrhnjem.
U međuvremenu stavite dinstati luk, a nakon što poprimi zlatnu boju stavljate i meso, koje potom pirjate sve dok ne dobije smeđu boju. Ne zaboravite dodati pasiranu rajčicu, vino i sol. Pirjajte oko pola sata.
U vatrostalnu posudu ili neku drugu predviđenu za pečenje složite red krumpira, red mesa i tako sve do kraja. Kada ste sve pripremili stavite musaku u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kada je jelo skoro gotovo uzmite smjesu od jaja i vrhnja i prelijte preko musake. Kada je jelo pečeno izvadite i poslužite.
Od sastojaka vam je potrebno:
- 300 g mljevenog mesa
- 1 kg krumpira
- 2 jaja
- 5 žlica kiselog vrhnja
- 1 luk
- 0,5 dcl bijelog vina
- 200 ml soka od rajčice
- sol
Autor. S.Š., Foto: Galina Mikhalishina/Shutterstock