• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Mršavljenje / Mršavljenje pomoću pravih namirnica
meso, sir, voce, povrce
Meso, sir, voce, povrce, Foto: NADKI/Shutterstock

Mršavljenje pomoću pravih namirnica

Objavljeno: 11.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Zasigurno ako čitate ovo, nije prvi puta da ste poželjeli skinuti suvišne kilograme. Svaki put kada nam netko ide dati savjet kako da skinemo nekoliko klilograma i dovedemo svoje tijelo na optimalnu težinu i u top formu, savjet glasi manje hrane, više kretanja. Barem je jedan dio ovog savjeta točan.

meso, sir, voce, povrce
Meso, sir, voce, povrce, Foto: NADKI/Shutterstock

Istina je želite li skinuti suvišne kilograme i otopiti masne naslage morate se kretati. Čak i ako niste baš aktivna osoba i osjetite upalu mišića nakon nekog intenzivnijeg treninga, to je u redu. Tijelo se budi, no sugeriramo da počnete sa laganijim vježbama poput hodanja ili vožnje bicikla pa zatim nastavite povećavati intenzitet.

Ali ovdje smo da bismo razbili iluziju u kojoj se mršavi jedino ako se tijelu uskraćuje hrana. Naravno ako jedete iznimno malo izgubit ćete na težini, ali jednako tako ćete izgubiti i mišićnu masu jer će tijelo u principu početi jesti samo sebe kada mu ponestane energije. Zato nije potrebno jesti malo već jesti pametnije.

Najbolji način da skinete tvrdoglave kilograme je prebaciti se na način prehrane koji su provodili naši stari. To je način na koji je ljudsko tijelo naviklo. Moderan način života prepun zasićenih šećera, visoko prerađenih ugljikohidrata i raznih konzervanasa i pojačivaća okusa. To je ono je što je uzrokovalo epidemiju pretilosti. Hrana je posvuda dostupna, ali nekvalitetna. U tom okružju je ipak moguće izabrati najbolje za sebe i donijeti dobre odluke.

Dakle, jedino što trebate promijeniti su stvari koje jedete. Količinu ne morate dirati. Već sam ovaj postupak donijet će rezultate. Dakle, hrana koju možete slobodno jesti i čini dobro vašem tijelu je riba, meso, povrće, prirodne masnoće biljnog i životinjskog podrijetla, voće i orašaste plodove. Zanimljivo kako svaki puta kada krenete na dijetu izbacujete masnoće. To nije potrebno. One bi trebale činiti 30% našeg dnevnog unosa energije kako bi svi procesi u tijelu normalno funkcionirali.

Ono što doista jest problem i što biste svakako trebali smanjiti ili u potpunosti izbaciti, upravo su šećeri. Oni su krivci za većinu naslaga kojih se želite riješiti. Šećeri imaju sposobnost da se vrlo brzo spremaju u rezervnu energiju u obliku masti, a to posebno vrijedi za rafinirani bijeli šećer i sve proizviode koji nastaju kao direktan produkt ovakvog šećera. Svakako i voće ima šećer, samo se on naziva fruktorza i u tijelu djeluje mnogo drugačije.

Dakle stvari poput kruha koji nije od integralnih žitarica, rižu, krumpir i slatkiše u svim oblicima pokušajte u potpunosti maknuti sa menija ili ih smanjiti što je više moguće. I jedna izuzetno važna točka. Stvari koje popijemo često uopće ne klasificiramo kao da smo ih pojeli, ali one su također kalorije. Odrecite se gaziranih pića. Ona vam neće donijeti ništa dobra. Donose u tijelo neprirodne količine šećera koji se poigravaju sa vašim energetskim razinama.

Trudite se koristiti namirnice iz organskog uzgoja kada god možete. Velika je razlika u kvaliteti jabuke koja je rasla na nekom pašnjaku prirodno i polako od onih iz staklenika. Posebice pazite na meso i jaja koje birate. Ovdje doista jest jaz u kvaliteti. Ako konzumirate mliječne proizvode uvijek birajte one fermentirane. Kao favorit mliječnog neka vam bude posni sir. Nadamo se da ćete primijeniti ove savjete i uvjeriti se i sami da je moguće smršaviti dok ste siti. Želimo vam uspjeh.

 Autor: L.K.

Kategorija: Mršavljenje

Želite se zasladiti?

cobbler od nektarina

Cobbler s nektarinama

Ljeto traži jednostavne recepte, par sastojaka, sezonsko voće i malo pripreme. Zato vam pišem recept za ovaj jednostavni cobbler, malo drugačije pripreme od tradicionalnog. Ali ja koristim sve načine da ubrzam vrijeme …

torta od mrkve i narance

Proljetna torta od mrkve i naranče s kremom od indijskih oraščića

Mrkva, iako je povrće, savršeno paše u slatkim kombinacijama. Svojom sočnošću i slatkoćom savršeno nadopunjuje svaki biskvit. Ja sam je danas spojila sa mirisnom narančom i cimetom te dodatno obogatila sa kremom od …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

Prethodna objava: «limunada Limun i mršavljenje
Sljedeća objava: Grgeč sa kozicama grgeč»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.