Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade.
Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni ručak ili kad želite impresionirati svoje goste. Poslužite ju uz žlicu lagano tučenog slatkog vrhnja a može i uz koju kuglicu sladoleda od vanilije i koju jagodu i uz čašu dobro rashlađenog rose vina ili prosecca i uživancija je zagarantirana.
Recept za Mousse au Chocolate tortu
Sastojci:
- 200 g kvalitetne tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 5 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
- 100 g oguljenih mljevenih badema
- 49 g praška za puding sa okusom čokolade
- Na vrh noža praška za pecivo
Sastojci za dekoraciju:
- 1 žlica gorkog kakao praha
- 1žlica ribane tamne čokolade
Sastojci za posluživanje:
- 200 ml lagano tučenog slatkog vrhnja (ili sladoled od vanilije i jagode)
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 180°C. Okrugli kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem i obložite pek papirom.
- Čokoladu nasjeckajte na male komadiće, maslac isto nasjeckajte na male komadiće i sve zajedno stavite u lončić i uz mješanje na laganoj vatri rastopite. Premjestite u zdjelicu i ostavite sa strane da se ohladi.
- Prije pripreme jaja izvadite na sobnu temperaturu. Od bjelanjaka uz dodatak prstohvata soli mikserom istucite čvrsti snijeg i ostavite sa strane.
- U drugoj zdjeli mikserom miksajte žumanke, šećer i burbon vanilin šećer dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu u koju uz neprestano miksanje polako ulijete ohlađenu čokoladu sa maslacem.
- Zatim postepeno lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka te mljevene bademe koje predhodno promješate sa prosijanim praškom za puding i praškom za pecivo.
- Kad ste sve lagano sjedinili smjesu ulijte u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednji nivo.
- Tortu pecite oko 35 minuta (provjerite drvenim štapićem).
- Kad tortu izvadite iz pećnice ostavite je oko sat vremena da se hladi u kalupu. Čim tortu izvadite iz pećnice biti će visoka a tokom hlađenja će malo splasnuti. Neka vas to ne brine, tako treba biti.
- Nakon što se torta ohladila u kalupu odvojite obruč kalupa i onda je preokrenite na komad pek papira ili na tanjur i stavite je na kuhinjsku rešetku da se ohladi do kraja.
- Tortu do posluživanja čuvajte na hladnom mjestu prekrivenu alu-folijom (nikako ne u hladnjaku).
Prije posluživanja posipajte je sa kakaom u prahu i pospite je sa fino ribanom čokoladom. Možete je poslužiti uz lagano tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije a možete poslužiti uz nju i koju jagodu.
Ako želite da vam torta ne bude “prejaka” jakog čokoladnog okusa možete kod pripreme polovici potrebne količine tamne čokolade zamjeniti sa mliječnom čokoladom. Kod pripreme možete koristiti i bademe koji nisu oguljeni.
U slast!
Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.