Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. Ako smijem napomenuti, slobodno poduplajte smjesu… 😉
Recept za Mileram kocke
Sastojci za kore
- 225 g glatkog brašna
- 20 g šećera u prahu
- 115 g hladnog maslaca
- Pola praška za pecivo
- 2 žličice mlijeka
- 3 žumanjka
Priprema kora
- Tijesto možete napraviti u multipraktiku tako da ubacite sve sastojke i pustite čudo da odradi svoje.
- Ako radite ručno, onda u posudu stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodajte hladni maslac narezan na kockice.
- Prstima mijesite razbijajući maslac, dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
- Dodajte ostale sastojke i kratko zamijesite.
- Tijesto podijelite u dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje bar 3 sata.
- Tijesto možete napraviti i par dana ranije, pa koristiti kad zatreba.
Sastojci za fil
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 600 g milerama
- 2 pudinga od vanilije
Priprema fila
*Najbolje je kad su sastojci sobne temperature.
- Bjeljanke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, a zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja.
- Puding promiješajte sa par žličica milerama kako bi razbili grudice, a zatim sjedinite sa ostatkom milerama.
- Mileram izmiješajte i sjedinite s bjelancima, s tim da bijelanjke umiješajte lagano špatulom u tri navrata.
- Pleh dimenzija 30×20 obložite papirom za pečenje, pa narendajte prvu polovicu tijesta.
- Malo poravnajte prstima i popunite praznine, a zatim istresite fil.
- Na fil narendajte drugu polovicu tijesta.
- Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 170ºC s ventilacijom i pecite 50ak min.
Poslužite sa sezonskim voćem ili, ako vam je draže, prije drugog tijesta pospite sa šakom malina, borovnica, kupina, višanja… I pecite skupa. U slast!
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.